MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

49- Yeni Elbise Giyenin Söyleyeceği Dua

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

14661 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeni bir elbise giydiği zaman o giysiyi sarık gömlek veya rida olarak ismini belirtir ve şöyle dua ederdi: ''Allahım! Sana hamdolsun, bunu bana sen giydirdin. Senden bu elbisenin hayrını ve hayırda kullanılmasını istiyorum. Şerrinden ve şerde kullanılmasından da sana sığınırım.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/41 (4020), Tirmizi 4/239 (1767 "hasen ğarib sahih"), İbn Hibban (438/1442) ve Hakim (4/192 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

14662 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yeni bir giysi giydiği zaman o kıyafeti gömlek veya sarık olarak ismini belirtir ve şöyle dua ederdi: ''Allahım! Sana hamdolsun, bunu bana sen giydirdin. Senden bu elbisenin hayrını ve hayırda kullanılmasını istiyorum. Şerrinden ve şerde kullanılmasından da sana sığınırım.''

 

[Sahih]

 

 

2. Ömer b. el-Hattab

 

14663- Ebu'l-Ala' eş-Şami der ki: Ebu Umame yeni bir giysi giyerken, giysi onun eğe kemiğine ulaştığında: "Ayıp yerimi örteceğim ve hayatımda sayesinde güzelleşeceğim şeyle beni giydiren Allah'a hamdolsun" dedi. Sonra şöyle devam etti: "Ömer b. el-Hattab'dan, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu duydum: ''Kim, yeni bir giysi alıp onu giyerse ve giysi eğe kemiğine ulaştığında: ''Ayıp yerimi örteceğim ve hayatımda sayesinde güzelleşeceğim giyeceği bana giydiren Allah'a hamdolsun'' derı sonra eski -veya çıkardığı- giysisini tasadduk ederse, Allah'ın zimmetinde olur, Allah'ın komşusu olur, Ölüyken ve diriyken Aliah'ın koruması altında olur. '' Bu son sözü üç defa tekrarlardı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/275) ve İbn Mace (2/192) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Ali

 

14664 (1) Ebu Matar bildiriyor: Hz. Ali genç bir kölenin yanına gidip ondan üç dirheme bir gömlek satın aldı. Gömleği bileklerden topuklara kadar giyerken şöyle dedi: "Bu elbiseyi bana rızık olarak veren, bu elbiseyle beni insanlar içinde güzelleştiren ve edep yerimi örten Allah'a hamd olsun." Kendisine: "Sen bu sözleri kendinden mi söylüyorsun, yoksa Allah'ın Resulü'nden mi duydun?" diye sorulunca, Hz. Ali şöyle cevap verdi:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in giysi giyerken: ''Bu elbiseyi bana rızık olarak verenı bu elbiseyle beni insanlar içinde güzelleştiren ve edep yerimi örten Allah'a hamd olsun'' buyurduğunu duydum.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (96) ve Zühd'de (712) Hennad rivayet ettiler.

 

 

 

14665 (2)-Z Hz. Ali zamanına yetişen Matar el-Basri der ki: Hz. Ali, üç dirheme bir giysi alıp giydi ve: "Bu elbiseyi bana rızık olarak veren, bu elbiseyle beni insanlar içinde güzelleştiren ve edep yerimi örten Allah'a hamd olsun" deyip, "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle dediğini duydum" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (295) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ