MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

45- Şeytanın Mümine Kurduğu Tuzaktan ve Saldırıdan Kurtulmak için Okunacak Dua

 

1. Abdurrahman b. Hanbeş

 

14646 (1) Ebu't-Teyyah anlatıyor: Yaşlanmış olan Abdurrahman b, Hanbeş et- Temimi'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yetiştin mi?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi. Ben: "Şeytanların kendisine kötülük yapmak istediği gece, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne yaptı?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi:

Şeytanlar o gece vadiler ve dağ geçitlerinden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hücum ettiler. Onların içinde elinde bir ateş parçası bulunan bir şeytan vardı. O ateşle Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü yakmak istiyordu. Cibril, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Muhammed! Oku!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne okuyayım?'' diye sorunca, Cibril: "Allah'ın yarattığı bütün şeylerin şerrinden, yerde biten ve yerden çıkan şeylerin şerrinden, gökten inen ve göklere yükselen her şeyin şerrinden, gece ve gündüz fitnelerinin şerrinden, hayırla gelenler hariç, meydana gelen hadiselerin şerrinden; iyilerin ve kötülerin, onlar konusunda haddi aşamayacağı; Allah'ın mükemmel ve eksiksiz olan kelimelerine sığınıyorum. Ey büyük merhamet sahibi olan Allahım" demesini söyledi. Bunun üzerine ateşleri söndü ve Allah onları hezimete uğrattı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta 2/950 (10), İbn Ebi Asım, Sünne (1/164), Ebu Ya'la 12/237 (6844) ve Ebu Nuaym, Delail (137) rivayet ettiler.

Heysemi (10/127) Ebu Ya'la'nın ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

14647 (2)- Ebu't-Teyyah bildiriyor: Bir adam, Abdurrahman b. Hanbeş et- Temimi'ye: "Şeytanlar Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kötülük yapmak istediği gece, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne yaptı?" diye sorduğunda, Abdurrahman şöyle anlattı:

Şeytanlar o gece vadilerden ve dağlardan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hücum ettiler. Onların içinde elinde bir ateş parçası bulunan bir şeytan da vardı. O ateşle Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü yakmak istiyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korktu. -Cafer der ki: Zannedersem "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geriye doğru çekilmeye başladı" dedi- Cibril, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Muhammed! Oku!" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne okuyayım?'' diye sorunca, Cibril: "Allah'ın yarattığı bütün şeylerin şerrinden, yerde biten ve yerden çıkan şeylerin şerrinden, gökten inen ve göklere yükselen her şeyin şerrinden, yeryüzünde yarattığı şerden, yerin altından çıkan şerden, gece ve gündüz fitnelerinin şerrinden, hayırla gelenler hariç, meydana gelen hadiselerin şerrinden; iyilerin ve kötülerin, onlar konusunda haddi aşamayacağı; Allah'ın mükemmel ve eksiksiz olan kelimelerine sığınıyorum. Ey büyük merhamet sahibi olan Allahım" demesini söyledi. Bunun üzerine ateşleri söndü ve Allah onları yenilgiye uğrattı."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ