MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

41- Yatmadan Önce "Sübhanallah, Elhamdulillah ve Allahu Ekber" Demek

 

ı. Hz. Ali (R.A.)

 

14627 (1) Hz. Ali der ki: Hz. Fatıma, el değirmeninin elinde bıraktığı izden şikayet etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e esirler getirilince, Hz. Fatıma, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti, ama onu bulamadı. Bunun üzerine durumunu Hz. Aişe'ye bildirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince, Hz. Aişe, Hz. Fatıma'nın geldiğini söyledi. -Hz. Ali, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti. - Biz yatağırmza girmişken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince, kalkmak için davrandık, ama Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yerinizde kalınız'' buyurup aramıza oturdu. Hatta onun ayaklarının serinliğini göğsümde hissettim. Bize şöyle buyurdu: ''İstediğiniz (köleden) daha hayırlısını size söyleyeyim mi? Yatağınıza girince, otuz dört defa Allahu ekber, otuz üç defa Sübhanallah, otuz üç defa Elhamdulillah, deyiniz. Bu, sizin için hizmetçiden daha hayırlıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3113, 3705, 5361-2, 6318), Müslim (7015-7), Ebu Davud (5062) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (814-5) rivayet ettiler.

 

 

 

14628 (2)- Bu hadis başka bir kanalla Hz. Ali'den "Fatıma, el değirmeninin elinde bıraktığı izden dolayı babasına şikayette bulununca ... " ibaresiyle nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14629 (3)- Hz. Ali der ki: "Bir gece Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize geldi ve ayaklarını benimle Fatıma'nın arasına koyup, yatağımıza girince ne diyeceğimizi öğretti: Otuz üç defa Sübhanallah, otuz üç defa Elhamdulillah ve otuz dört defa da Allahu ekber dememizi emretti. Ondan sonra bunları hiç bırakmadık." Bir adam: "Sıffin gecesi de mi?" diye sorunca, Hz. Ali: "Sıffin gecesi de" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

 

14630 (4)- Hz. Ali der ki: Fatıma'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitsen ve bir hizmetçi vermesini istesen. Un öğütmek ve işler seni çok yoruyor" dedim. Fatıma: "Sen de benimle gel" deyince, onunla gittim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hizmetçi istedik. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size bundan daha hayırlısını bildireyim mi? Yatağınıza gireceğiniz zamanı otuz üç defa Sübhanallah, otuz üç defa Elhamdulillah, otuz dört defa da Allahu ekber deyiniz. Bu, dilde yüz defa eder, ama Mizan'da bine karşılıktır.'' Hz. Ali: Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duyduktan sonra hiç bırakmadım" deyince, bir adam: "Sıffin gecesi de mi?" diye sorunca, Hz. Ali: "Sıffın gecesi de" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14631 (5)-Z İbn A'bud der ki: Hz. Ali bana: "Ey İbn A'bud! Yemeğin hakkının ne olduğunu biliyor musun?" diye sorunca: "Hakkı nedir, ey İbn Ebi Talib?" dedim. Hz. Ali: "BismiHalı, Allahım! Bize verdiğin rızkı bereketlendir" demendir" deyip: "Doyunca da bunun şükrünün ne olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ben: "Şükrü nedir?" karşılığını verince: "Bize yediren ve içiren Allah'a hamd olsun" demendir" dedi. Sonra şöyle devam etti:

Sana, benden ve Fatıma'dan bir şeyanlatayım mı? O, Resulullah'ın (sallallahu alayhi V8Sallem) kızı ve ailesi içinde en üstün tuttuğu kişiydi ve benim hanımımdı. O kadar değirmen çevirirdi ki bu, elinde iz bırakırdı. Kırbayla o kadar su taşırdı ki kırba boynunda iz bırakırdı. Evi temizlerken giysileri tozlanırdı. Tencerenin altını yakardı ve giysileri kirlenirdi. Bu durumdan zarar gördü. Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) esirler -veya hizmetçilergetirilince: "Resulullah'a git ve bu zorluktan kurtarması için Resulullah'ın sana bir hizmetçi vermesini iste" dedim. Fatıma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidince orada hizmetçi -veya hizmetçiler- olduğunu gördü; ama bir şey istemeden geri döndü. (Ravi der ki) Sonra, daha önceki hadisi zikredip şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana hizmetçiden daha hayırlısını bildireyim mi? Yatağına gireceğin zamanı otuz üç defa Sübhanallah, otuz üç defa Elhamdulillahı, otuz dört defa da Allahu ekber de'' buyurdu. Fatıma (yorganın altından) başını çıkarıp, iki defa: "Allah'tan ve Resulünden razı oldum" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2988) rivayet etti.

18717 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

14632 (6)- Hz. Ali der ki: Fatıma, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, hamur yoğurmaktan dolayı ellerinden rahatsızlandığını söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e esirler getirilince, Hz. Fatıma kendisinden bir hizmetçi istemek için gitti; ama Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bulamadı ve geri döndü. Ben ve Fatıma yatağımıza girince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Ben kalkmak için davranınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yerinizde kalınız'' buyurup gelerek oturdu. Onun ayaklarının serinliğini hissettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size hizmetçiden daha hayırlı bir şeyi bildireyim mi? Yatağınıza girince, otuz üç defa Sübhanallah, otuz üç defa Elhamdulillah, otuz dört defa da Allahu ekber deyin.

 

[Sahih]

 

 

 

14633 (7)- Ata b. es-Saib, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali'yi kızı Fatıma ile evlendirdiği zaman kendisiyle bir kadife kumaş, içi hurma lifi ile dolu deriden bir yastık, iki el değirıneni, bir su kabı ve iki çömlek gönderdi. Bir gün Hz. Ali, Hz. Fatıma'ya: "VaIlahi, kuyudan su çekmekten artık göğsüm ağrımaya başladı. Allah, babana esirler gönderdi. Git de bize hizmet etmesi için ondan bir hizmetçi iste" dedi.

Fatıma da: "VaIlahi el değirmenini döndürmekten benim de ellerim nasırlaştı" diyerek Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gitti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kızcağızım! Niye geldin?'' diye sorunca, Fatıma: "Sana selam vermek için geldim" dedi ve hizmetçi istemekten utanıp geri döndü. Ali: "Ey Fatıma! Ne yaptın?" diye sorunca, Fatıma: "Ondan hizmetçi istemeye utandım" cevabını verdi. Bunun üzerine kalkıp birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiler. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi kuyudan su çekmekten göğsüm ağrımaya başladı" deyince, Fatıma da: "(Un) öğüttüm ve el değirmenini döndürmekten benim de ellerimde güç kalmadı. Allah sana esirler ve mal gönderdi. Bize bir hizmetçi versen" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi Suffe ahalisi açlıktan kıvranırken ve onlara sarfedecek bir şey bulamazken size birşey verecek değilim. Onları satıp Suffe ahalisine harcayacağım'' buyurdu. Bunun üzerine geri döndüler. Ancak Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), daha sonra yanlarına gitti. İkisi kadife yaygıya bürünınüşlerdi. Bu yaygıyı başlarına çektikleri zaman ayakları, ayaklarına çektikleri zaman başları açıkta kalıyordu. Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görünce kalktılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Yerinizde kalın'' buyurdu. Sonra: ''Size benden istediğiniz şeyden daha hayırlı bir şeyi haber vereyim mi?'' deyince: "Olur" dediler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Size bildireceğim kelimeleri Cbril bana öğretti. Her (farz) namazdan sonra on defa tesbih, on defa hamd edip on defa da tekbir getirin. Yatağınıza girdiğiniz zaman da otuz üç defa tesbih, otuz üç defa hamd edip, otuz dört defa da tekbir getiriniz.''

Hz. Ali: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana öğrettiğinden beri bu kelimeleri terk etmiş değilim" dedi. İbnu'l-Kevva: "Sıffın gecesinde de mi (bu kelimeleri terk etmedin)?" diye sorunca, Ali: "Allah sizi kahretsin ey Irak ahalisi! Evet, Sıffın gecesinde de (terk etmedim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4152) ve Nesai, es-Sünenu'[-kübra'da (5546) rivayet ettiler.

5486 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14634 (8)- Bu hadis, Hz. Ali'den Allah'ın Resulü (bize) şöyle buyurdu: ''Suffe ahalisinin açlıktan karınları iki büklümken size (hizmetçi) veremem'' şeklinde rivayet edilmiş, bir defasında da: ''Size hizmetçi verip Suffe ahalisini aç bırakamam'' şeklinde rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14635 (9)- Hz. Ali der ki: Hz. Fatıma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ondan hizmetçi istemek için gidince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sana bundan daha hayırlısını bildireyim mi? Otuz üç defa Sübhanallah, otuz üç defa Allahu ekber, otuz üç defa da Elhamdulillah de'' buyurdu. (Ravi) der ki: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunlardan birinin otuz dört defa olduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (16957) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani de bundan daha kısa ve buna benzer bir rivayette bulundu. ikisinin de senedi hasendir."

 

 

2. Ümmü Seleme

 

14636- Ümmü Seleme bildiriyor: Hz. Fatıma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip çalışmaktan dolayı düştüğü halden şikayet ederek: "Ey Allah'ın Resulü! El değirmeni çevirmekten ellerim nasırlaştı. Bir taraftan un öğütüyor, diğer taraftan hamur yoğuruyorum (bana bir hizmetçi versen)" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sana bir şey nasib ettiğinde O, sana gelir. Ben sana bundan daha hayırlısını haber vereceğim. Yatağına girdiğin zaman otuz üç defa Sübhanallah, otuz üç defa Allahu ekber ve otuz dört defa da El-hamdulillah de, bu zikir (toplamda) yüz defadır. Bu, senin için hizmetçiden daha hayırlıdır. Sabah namazından sonra on defa, akşam namazından sonra da on defa: ''La ilahe illallahu vahdehu la şerıke leh. Lehul-mülkü ve lehul-hamdu yuhyi ve yumit bi-yedihil-hayri ve-huve ala kulli şey'in kadir (=Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Sadece o vardır. O'nun ortağı yoktur. Mülk sadece O'nundur, hamd da sadece O'nadır. O hayat vericidir, öldürücüdür ve O her şeye gücü yetendir)'' de. Bunların her biri karşılığında, on sevap yazılır, on günah silinirı her biri için İsmail'in oğullarından birini azad etmiş gibi sevap alırsın. Allah'a şirk koşmaktan başka bir günahın seni helak etmesi mümkün olmaz. ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerike leh'' sözünü sabah söylediğinde, akşam vakti bir daha söyleyene kadar seni herşeytandan ve her kötülükten korur. ''

 

[Hasen]

 

16568 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

14637 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Fatıma ve Hz. Ali'ye, yataklarına girince, Sübhanallah, Elhamdulillah ve Allahu ekber demelerini emretti. -Ata, bunlardan hangisinin otuz dört defa olduğunu bilmemektedir.- Hz. Ali: "(Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana öğrettiğinden beri) bu kelimeleri terk etmiş değilim" dedi. İbnu'l-Kevva: "Sıffin gecesinde de mi (bu kelimeleri terk etmedin)?" diye sorunca, Ali: "Evet, Sıffin gecesinde de" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/122) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir. "

 

 

 

14638 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İki haslet vardır ki onlar, kendilerine devam eden kişiyi Cennete sokarlar. Onlar kolaydırı ama onlarla amel eden azdır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar nedir?" diye sorunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her farz namazdan sonra onar defa hamd edip tekbir getir ve tesbih et. Yatağına uzandığın zaman da (toplam olarak) yüz defa tesbih edip tekbir getir ve hamd et. Bunlar toplam olarak dilde iki yüz elli eder. Mizanı da ise iki bin beş yüz eder. Hanginiz bir gündüz ve bir gecede ikı bin beş yüz günah işler ki?" Oradakiler: "Onlarla amel edenler nasıl az oluyor?" diye sorunca da şöyle buyurdu: "Sizden biriniz namazda iken şeytan gelir ve şu şu ihtiyacı hatırlatır. Bunun üzerine kişi bunları söylemez. Yine ona uyuyacağı zaman gelir ve bunları söyletmeden onu uyutur. '' Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunları söylerken parmaklarıyla saydığını gördüm.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred (sh. 179), Ebu Davud 4/475 (5065), Tirmizi (4/233) ve İbn Mace (1/154) rivayet ettiler.

5484 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

42- Gece Uykudan Uyanınca Yapılacak Dua

 

1. Ubade b. es-Samit

 

14639 Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her kim geceleyin uyanır da uyandığı zaman şöyle derse: ''La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh. Lehu'l-mülkü ve-Iehu'l-hamdu ve-huve ala külli şey'in kadlr. Sübhanallahi vel-hamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber, vela havle vela kuvvete illa billah (=Allah'tan başka hiç bir ilah yoktur. Yalnız o vardır. Şeriki de yoktur. Mülk onunduri Hamd da ona mahsustur. Onun her şeye gücü yeter. Allah'ı noksanlıklardan tenzih ederim, Allah'a hamd olsun. Allah en büyüktür. Bütün güç ve kuvvet, Allah'a aittir)'' Sonra: ''Allahım! Beni bağışla derse -veya- sonra dua ederse, duası kabul edilir. Sonra biraz daha gayret edip abdest alır ve namaz kılarsa namazı da mutlaka kabul edilir.''

 

[Sahih]

 

6041 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

43- Şeytanın, Uyuyana Bağladığı Düğümlerin Uyanınca Çözülmesi

 

1. Ebu Hureyre

 

14640 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birisi uyuyunca şeytan geceleyin onun ensesine üç düğümlü bir ip bağlar. Her düğümde de: ''Daha önünde uzun gece varı uyu'' der. O kimse uyanıp Allah'ı anarsa bir düğüm çözülür. Kalkıp abdest aldığı zaman bir düğüm (daha) çözülür. Namaza durduğu zaman bütün düğümler çözülür ve gönlü hoş ve dinç olarak sabahlar. Eğer (Allah'ı anmayı, abdest almayı ve namaz kılmayı) yapmazsa, gönlü kirli ve uyuşuk bir şekilde sabahlar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/216), Nesai (238/239), Buhari (3/20-22; 6/239-240), Ebu Davud 1/504 (1306) ve İbn Mace (1/206) rivayet ettiler.

14640 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14641 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birisi uyuyunca (şeytan tarafından geceleyin onun) ensesine üç düğümlü bir ip bağlanır. O kimse uyanıp Allah'ı anarsa bir düğüm çözülür. Kalkıp abdest aldığı zaman bir düğüm (daha) çözülür. Namaza durduğu zaman bütün düğümler çözülür ve gönlü hoşı dinç ve hayırlar elde etmiş olarak sabahlar. Eğer (Allah'ı anmayı, abdest almayı ve namaz kılmayı) yapmazsa, gönlü kirli, uyuşuk ve hayır elde etmemiş bir şekilde sabahlar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1329) rivayet etti.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

14642- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden erkek veya kadın hiç kimse yoktur ki, uyuyacağı zaman başının üzerinde üç düğüm atılmış bir ip (yular) olmasın. Bu kişi uyandığı zaman Allah'ı zikrederse, bir düğüm çözülür. Kalkıp abdest alırsa yine bir düğüm çözülür. Kalkıp namaz kılarsa bütün düğümler çözülür.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme 2/175 (1133) rivayet etti.

Heysemi (2/261), ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ