MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- "Auzu bi kelimatillahi taammati (Allah'ın Eksiksiz Olan Kelimelerine Sığınarım)" Demek

 

1. Ebu Hureyre

 

14511 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Akşamladığı zaman üç defa: ''Euzü bi-kelimatillahi't-tammati min şerri ma halak (= Yarattıklarının şerrinden, Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım)'' diyene o gece zehir zarar vermez." Ravi der ki: Ailelerimiz bunu öğrenmişler ve bunu söylederdi. Ailemden bir kadını akrep sokunca (bu duayı yaptığı için) hiç bir ağrı hissetmedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/314) ve İbn Mace (3518) rivayet ettiler.

 

 

 

14512 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine Eslem kabilesinden bir adam: "Bu gece uyuduğum zaman beni akrep soktu" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşamladığın zaman ''Yarattıklarının şerrinden, Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım'' deseydin sana zarar veremezdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zikir 4/2018 (2709) ve Ebu Davud, tıb 4/13 (3898) rivayet ettiler.

 

 

2. Eslem Kabilesinden Biri

 

14513 (1) Süheyl b. Ebi Salih, babasından bildiriyor: Eslem kabilesinden bir adamı akrep sokunca, bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşamladığın zaman ''Yarattıklarının şerrinden, Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım'' deseydin sana zarar veremezdi'' buyurdu. Süheyl der ki: Bizden birini akrep sokunca: "Bu sözü söyledi mi?" diye sorardı. Eğer söylemişse, akrebin ona bir zarar vermeyeceğini düşünürdü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3898) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10430) rivayet ettiler.

 

 

 

14514 (2)- Süheyl b. Ebi Salih, babasından bildiriyor: Eslem kabilesinden bir adamı akrep sokunca, bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyledi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşamladığın zaman "Yarattıklarının şerrinden, Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım'' deseydin sana zarar veremezdi'' buyurdu. Süheyl der ki: Bizden birini akrep sokunca: "Bu sözü söyledi mi?" diye sorardı. Eğer söylemişse, akrebin ona bir zarar vermeyeceğini düşünürdü.

 

[Sahih]

 

 

3. Osman b. Affan

 

14515 (1) Eban b. Osman'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim, "Bismillahillezi la yedurru mea ismihi şey'un fıl-ardi vela fi's-semai ve-huve's-semiu'l-alim (=Adının anılmasıyla ne yerde ve ne de gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah'ın ismiyle ki, her şeyi duyan ve bilendir)'' derse kendisine hiçbir şey zarar veremez,"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Tirmizi (4/228), İbn Mace (2/230), Ebu Davud (4/484) ve Hakim, Müstedrek (1/514 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

14516 (2)-Z Hz. Osman'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim, üç defa ''Adının anılmasıyla ne yerde ve ne de gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah'ın ismiyle ki, her şeyi duyan ve bilendir'' derse, akşama kadar kendisine ansızın bir musibet gelmez. Bu sözü akşamlayınca söyleyene ise inşallah sabaha kadar ansızın bir musibet gelmez."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud (4/484) rivayet etti.

 

 

 

14517 (3)- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim günün veya gecenin başında üç defa, ''Adının anılmasıyla ne yerde ve ne de gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah'ın ismiyle ki, her şeyi duyan ve bilendir'' derse kendisine gün veya gece hiçbir şey zarar veremez."

 

[Sahih]

 

 

18- "Allahım! Sen Benim Rabbimsin, Senden Başka ilah Yoktur" Demek

 

1. Şeddad b. Evs

 

14518- Şeddad b. Evs'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Seyyidu’l-istiğfar şudur: Allahım! Benim Rabbim Sensin, Senden başka ilah yoktur. Beni Sen yarattın ve ben Senin kulunum. Gücüm yettiğince Sana verdiğim ahdim ve Sana olan vaadim üzereyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım. üzerimdeki nimetlerini itiraf ederim. Günahlarımı itiraf ederim. Beni bağışla. Şüphesiz günahları Senden başka mağfiret edecek yoktur." (Devamla) buyurdu ki: ''Her kim sabahlayınca bunu inanarak söyler de o gün ölürse cennet ehlinden olur. Her kim bunu geceleyin buna inanarak söyler de o gece ölürse cennet ehlinden olur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10298) rivayet etti. 14473 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ