MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 13- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Devamlı Yaptığı istiğfar

 

2. Ebu Hureyre

 

14482 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben, günde yetmiş defadan fazla Allah'tan bağışlanma dileyip tövbe ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/183) ve Buhari (11/85) rivayet ettiler.

 

 

 

14483 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi ben, günde yetmiş defadan fazla istiğfar ve tövbe ediyorum'' buyurdu.   [Sahih]

 

 

 

14484 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):''Benl günde yetmiş defadan Allah'tan bağışlanma dileyip tövbe ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, edeb 2/1254 (3815), Buhari, da'vat (8/83) ve Müslim, zikir 4/2075 (2702) rivayet ettiler.

 

 

3. Ağarr el-Müzeni

 

14485 (2) Ebu Burde der ki: Cüheyne kabilesinden Ağarr adında bir adam, İbn Ömer'e şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ey insanlar! Rabbinize tövbe ediniz. Ben ona günde yüz defa tövbe ediyorum'' buyurduğunu duydum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zikir 4/2075 (2702), Ebu Davud, salat 2/177 (1515), Taberani, M. el-Kebir 1/302 (887) ve Beyhaki (7/52) rivayet ettiler.

 

 

 

14486 (2)- Ebu Burde'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Ağarr el-Müzeni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:''Benim kalbim de perdelenir ve ben hergün yüz defa Allah'tan bağışlanma dilerim'' buyurduğunu nakletti.

 

[Sahih]

 

 

 

14487 (3)- Ebu Burde'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Ağarr el-Müzeni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:''Benim kalbim de perdelenir, hatta Allah'tan yüz defa bağışlanma dilerim'' buyurduğunu nakletti.

 

[Sahih]

 

 

 

14488 (4)- Ebu Burde der ki: Cüheyne kabilesnden Ağarr adında bir adam, İbn Ömer'e şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ey insanlar! Rabbinize tövbe ediniz. Ben ona günde yüz defa tövbe ediyoruml' buyurduğunu duydum.

 

[Sahih]

 

24371 'de tekrar edecektir.

 

 

 

14489 (5)- Ağarr el-Müzeni, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:''Benim kalbim de perdelenir ve ben hergün yüz defa Allah'tan bağışlanma dilerim'' buyurduğunu nakletti.

 

[Sahih]

 

 

 

14490 (6)- Ebu Burde der ki: Cüheyne kabilesinden Ağarr adında bir adam, İbn Ömer'e şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ey insanlar! Rabbinize tövbe ediniz. Ben ona günde yüz defa tövbe ediyorum'' buyurduğunu duydum.

 

[Sahih]

 

 

4. Sahabeden Biri

 

14491 (1) Ebu Burde bildiriyor: Sahabeden bir kişi "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Allah'a tövbe edip bağışlanma dileyiniz. Ben ona günde yüz defa tövbe edip bağışlanma diliyorum'' buyurdu" deyince, ben: "Allahım! Senden bağışlanma diliyorum. Allahım! Sana tövbe ediyorum" sözü bir defa mı yoksa iki defa mı sayılır?" diye sorunca, ihtiyar: "Hadis sana dediğim gibidir" dedi veya buna benzer bir cevap verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14492 (2)- Ebu Burde bildiriyor: Muhacirlerden bir kişi "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Ey insanlar! Allah'a tövbe edip bağışlanma dileyiniz. Ben Allah'a günde yüz defa -veya yüz defadan fazla- tövbe edip bağışlanma diliyorum'' buyurduğunu nakletti."

 

[Sahih]

 

 

 

14493 (3)- Ebu Burde bildiriyor: Küfe mescidinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir ihtiyarın yanında oturdum. Bana dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ey insanlar! Allah'a tövbe edip bağışlanma dileyiniz. Ben Allah'a günde yüz defa tövbe edır bağışlanma diliyorum.'' Ben: "Allahım! Senden bağışlanma diliyorum. Allahım! Sana tövbe ediyorum" sözü bir defa mı yoksa iki defa mı sayılır!' diye sorunca, ihtiyar: "Hadis sana dediğim gibidir" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Musa el-Eş'ari

 

14494- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Allah'a günde yüz defa tövbe ediyorum'' buyurdu. Abdullah, isnadındaki Muğire el-Kindi'nin, Muğire b. Ebi'l-Hurr olduğunu söylemiştir.

 

Diğer tahric: İbn Mace (3816) rivayet etti. Malıfuz olan Ağar rivayetidir.

 

 

6. Sahabeden Biri

 

14495- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından -veya Ensar'dan- bir adam der ki: Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namazda yüz defa: ''Rabbim -veya Allalum- beni bağışla ve tövbemi kabul eyle. Çünkü Sen tövbeleri çok kabul eden ve çok bağışlayansın'' diye dua ettiğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 10/235 (9315) rivayet etti.

Heysemi (10/110) ravilerin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

5371 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Huzeyfe

 

14496 (1) Huzeyfe der ki: Aileme karşı, başkalarına konuşmadığım şekilde kötü konuşurdum. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca: ''Neden istiğfar etmiyorsun ey Huzeyfe. Ben, günde yüz defa Allah'tan bağışlanma diliyor ve tövbe ediyorum'' buyurdu. (Ebu'l-Muğire) der ki: Bunu Ebu Burde b. Ebi Musa'ya anlattığımda şöyle dedi: (Babam) Ebu Musa bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Ben, her gün ve gece Allah'tan yüz defa bağışlanma dileyip tövbe ediyorum'' buyurduğunu söyledi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2723) ve Beyhakı, Şuabu'l-iman'da (6788) rivayet ettiler.

 

 

 

14497 (2)- Velid Ebi'l-Muğire veya Muğire Ebu'l-Velid'in bildirdiğine göre Huzeyfe: "Ey Allah'ın Resulü! Kötü konuşan biriyim ve genelde bunu aileme karşı yapıyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden istiğfar etmiyorsun? Ben, bir gün ve gecede -veya günde- yüz defa Allah'tan bağışlanma diliyorum'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

14498 (3)- Huzeyfe der ki: Ben, aileme karşı kötü konuşan biriydim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Dilimin beni Cehenneme sokmasından korkuyorum" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden istiğfar etmiyorsun? Ben, bir gecede yüz defa Allah'tan bağışlanma diliyorum'' buyurdu. Ebu İshak der ki: "Bunu Ebu Burde'ye anlattığımda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:'' ... ve tövbe ediyorum'' buyurduğunu da söyledi.

 

[Hasen]

 

 

 

14499 (4)- Huzeyfe der ki: Ben, aileme karşı kötü konuşan biriydim. Başkasına karşı ise bu şekilde konuşmuyordum. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığımda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden istiğfar etmiyorsun ey Huzeyfe? Ben, bir günde yüz defa Allah'tan bağışlanma diliyorum'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ