MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Allah'ın, Yalan Yere Yemin Edeni La ilahe illallah Sözüyle Bağışlaması

 

1. İbn Ömer ve İbn Abbas

 

14350 (1) Abdullah b. Ömer bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama: ''Falan şeyi yaptın mı?'' diye sorunca, adam: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin ederim ki hayır yapmadım" dedi. Cibril, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Aksine, (yapmadığını söylediği şeyi) yaptı, ama Allah onu La ilahe illallah sözü sebebiyle bağışladı" dedi. Hammad der ki: Sabit, bu sözü İbn Ömer'den değil, aralarındaki bir kişiden dinlemiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

14351 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre iki kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında muhakeme olunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davacıdan delil istedi. Adamın delili olmayınca, davalının yemin etmesini istedi. Adam Kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! yapmadığını söylediğin şeyi yaptın, ama La ilahe illallah sözü sebebiyle bağışlandın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3275) rivayet etti.

 

 

 

14352 (3)- Aynı hadis başka bir kanalla İbn Ömer'den nakledilmiştir ancak farklı olarak: "Cibril bana yaptığını haber verdi, ancak Allah seni bağışladılı ibaresi vardır.

 

[Hasen]

 

 

 

14353 (4)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama: ''Falan şeyi yaptın mı?'' diye sorunca, adam: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin ederim ki hayır yapmadım" cevabını verdi. Cibril Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Aksine, (yapmadığını söylediği şeyi) yapı, ama Allah onu "La. ilahe illallah sözü sebebiyle bağışladı" dedi. Hammad de:ki: Sabit, bu sözü İbn Ömer'den değil, aralarındaki bir kişiden dinlemiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

14354 (5)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama: ''Falan şeyi yaptın mı?'' diye sorunca, adam: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin ederim ki hayır yapmadım ey Allah'ın Resulü!" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilakis! yaptın. Ancak ihlas (La ilahe illallah sözü) sebebiyle Allah seni bağışladı'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysem'l (16810) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ebu Ya'la da buna benzer bir rivayette bulundu. İkisinin de ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak, Hammad b. Seleme şöyle der: "Sabit bunu İbn Ömer'den dinlememiştir. Aralarında bir kişi vardır."

 

 

2. İbn Abbas

 

14355 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre iki kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında muhakeme olunca, birisinin yemin etmesi gerekti ve adam, kendisinden başka ilah olmayan Allah adına ederek, hasmının, kendisinden bir alacağı olmadığını söyledi. Bunun üzerine Cibril inerek: "Bu kişi yalan söylüyor, davacının bunda hakkı vardır" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama, hak sahibine hakkını vermesini emredip, yemininin kefaretinin de Allah'tan başka ilah olmadığına şahitliği olduğunu söyledi.

 

[Zayıf]

 

 

 

14356 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre iki kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında davalaşınca, birisinin yemin etmesi gerekti ve adam, kendisinden başka ilah olmayan Allah adına ederek, hasmının, kendisinden bir alacağı olmadığını söyledi. Bunun üzerine Cibril inerek: "Ona, adamın hakkını vermesini emret. Çünkü haklı olan karşıdakidir ve kendisi yalancıdır. Bu kişinin yemininin kenreti de Allah'tan başka ilah olmadığını bilmesi -veya Allah'tan başka ilah olmadığına şahitliğidir-" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

14357 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre iki kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında muhakeme olunca, Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem) davacıdan delil istedi. Adamın delili olmayınca, davalının yemin etmesini istedi. Adam kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin edince. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen (yalan yere) yemin ettin ama La ilahe illallah sözünü ihlas ile söylemen sebebiyle Allah seni bağışladı'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

14358 (4)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre iki kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında davalaşınca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davacıdan delil istedi. Adamın delili olmayınca, davalının yemin etmesini istedi. Adam kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin edince, Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! yapmadığını söylediğin şeyi yaptın, ama La ilahe illallah sözünü ihlasla söylemen sebebiyle Allah seni bağışladı'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

16636 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

3. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

14359- Abdullah b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir adam yalan yere, kendisinden başka ilah olmayan Allah adına yemin etti, (ama) Allah onu bağışladı'' buyurdu. Şu'be der ki: "Günahlarının bağışlanmış olması, yüce Allah'ı birlediği (tevhid) dolayısıyladır."

 

[Sahih]

 

Heysem\: (10/83) der ki: "Taberan\: rivayet etti. Ravileri Sahihin ravileridir."

 

 

SONRAKİ