MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Tevhıd'in (La ilahe illallah'ın) Fazileti

 

1. Abdullah b. Amr

 

14343 (1) Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken, huzuruna üzerinde düğmeleri halis ipekten olan taylasan / şal bir cübbe bulunan bir bedevi geldi ve şöyle dedi: "Şu sizin arkadaşınız (Resulullah) her cengaver oğlu cengaveri küçük düşürmek, her çoban oğlu çobanı da yüceltmek istiyor." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın cübbesinin eteklerinden tutarak: '' üzerinde, aklı olmayanların cübbesini görüyorum '' buyurduktan sonra şöyle devam etti: "Allah'ın Nebii Hz. Nuh vefat edeceği zaman oğluna şöyle dedi: ''Sana vasiyetimi açıklayacağım: Sana iki şeyi emrediyor, iki şeyi de yasaklıyorum. Sana La ilahe illallah'ı emrediyorum. Çünkü yedi kat gök ve yedi yer bir kefe'ye, La ilahe ilallah sözü diğer kefeye konsa, La ilahe ilallah sözü ağır basar. Yedi kat gök ve yedi yer uçsuz bucaksız bir çember olsalar, onları La ilahe illallah ve Sübhanallahi ve-bihamdihi sözü kırardı. Çünkü bu kelimeler her yaratığın duasıdır ve bunlarla her şey rızıklanır. Seni şirk ve kibirden de menediyorum. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ben veya başka biri: "Ey Allah'ın Resulü! Şirki anladık. Kibir nedir? Kibir, birimizin güzel bağlar, olan iki ayakkabısının olması mıdır?" diye sorunca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır'' cevabını verdi. Soran:

"Birimizin giyeceği güzel bir giysisinin olması mıdır?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır" cevabını verdi. Soran kişi: "Kibir. birimizin bineceği güzel bir bineğinin olması mıdır?" diye sorunca. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır" cevabını verdi. Soran kişi: "Birimizin. yanında oturan (çok) arkadaşlarının olması mı?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Hayır" cevabını verdi. "Peki kibir nedir?" diye sorulunca ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hakkı küçümseme" ve insanları hakir görüp hiçe saymaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (548) ve Bezzar (2998) rivayet ettiler.

24605 (l)'de: tekrar edecektir.

 

 

 

14343 (2) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken, huzuruna üzerinde düğmeleri halis ipekten taylasan / şal bir cübbe bulunan bir bedevi gelerek şöyle dedi: "Şu sizin arkadaşınız (Resulullah) her çoban oğlu çobanı yüceltmek, her cengaver oğlu cengaveri küçük düşürmek isitiyor" Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızgın bir şekilde kalkıp adamın cübbesinin eteklerinden tutup çekerek: '' üzerinde, aklı olmayanların cübbesini görüyorum'' buyurduktan sonra dönüp yerine oturdu ve şöyle devam etti: ''Allah'ın Nebii Hz. Nuh vefat edeceği zaman iki oğlunu çağırıp onlara şöyle dedi: ''Size vasiyetimi açıklayacağım: Size iki şeyi emrediyor, iki şeyi de yasaklıyorum. Size şirk ve kibiri yasaklıyorum. La ilahe illallah'ı ise emrediyorum. Çünkü yedi kat gök ve yedi kat yer bir kefe'ye, La ilahe illallah sözü diğer kefeye konsa, La ilahe illallah sözü ağır basardı. Yedi kat gök ve yedi kat yer, uçsuz bucaksız bir çember olsaydı ve La ilahe illallah sözü onların üzerine konmuş olsaydı, o ikisi çöküverirlerdi. Size Sübhanallah ve-bi-hamdihi'yi emrediyorum. Çünkü bu, her şeyin duasıdır ve her şey onunla rızıklanır. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ