MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Gizli Yapılan Zikir

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

14324 (1) Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zikrin hayırlısı gizli olanı rızkın hayırlısı da yeterli olandır" buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (16795) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ravilerde= Muhammed b. Abdirrahman b. Lebibe'yi, İbn Hibban güvenilir bulmuş ve Sa'd b. Ebi Vakkas'tan rivayette bulunduğunu söylemiştir. İbn Ma'ın ise zayıf olduğunsöylemiştir. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

14325 (2)- Aynı hadis başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

1397'den sorna tekrar edilmiştir.

 

 

 

14326 (3)- Sa'd b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zikrin hayırlısı gizli olanı rızkın hayırlısı da yeterli olandır" buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

14327 (4)- Aynı hadis başka bir kanaHa nakledilmiştir.

 

 

 

14328 (5)- Sa'd b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zikrin hayırlısı gizli olanı rızkın hayırlısı da yeterli olandır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

2. Ebu Musa

 

14329 (1) Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir yolculuktayken bir vadiye geldik. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cehennemin korkunçluğundan bahsedince, halk tekbir ve tehlil getirmeye başladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Nefislerinize yumuşak davranın (seslerinizi çok yükseltmeyin)" buyurdu. İnsanlar seslerini yükseltince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar, Siz, sağır veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. O, sizinledir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, kader 11/500 (6610), Müslim, zikir 4/2076 (2704) ve Ebu Davud 2/87 (1526) rivayet ettiler.

 

 

 

14330 (2)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir gazvedeyken her tepeye çıkmamızda ve her vadiye inmemizde yüksek sesle tekbir getirdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yaklaşıp: ''Ey insanlar! Nefislerinize yumuşak davranın (seslerinizi çok yükseltmeyin). Siz, sağır veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. Duyan ve gören birine sesleniyorsunuz. Seslendiğiniz kişi, size devenizin boynundan daha yakındır. (Sonra bana:) ''Ey Abdullah b. Kays! Sana Cennet hazinelerinden olan bir sözü öğreteyim mi? Bu söz, La havle vela kuvvet illa billah, sözüdül''' buyurdu.

 

Diğer tahric: Müslim (2704) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7680) rivayet ettiler.

14459 (8)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14331 (3)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir bir yolculuktayken, dua ederken seslerimizi yükseltince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Siz, sağıra veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. Siz, duanızı duyup ona icabet edene sesleniyorsunuz. '' Sonra bana: ''Ey Abdullah b. Kays -veya Ey Ebu Musa,- Sana Cennet hazinelerinden olan bir sözü bildireyim mi? Bu söz, La havle vela kuvvete illa billah, sözüdür'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

14458 (7)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14332 (4)- Ebu Musa el-Eş' ari der ki: (Bir yolculuktayken) halk bir yokuşu tırmanırken veya bir tepeye çıkarken, her tepeye varan: "La. ilahe illallahu vallahu ekber" demeye başladı. Bir katıra binmiş, süvariler arasında giden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Siz, sağır veya bir gaibe seslenmiyorsunuz'' buyurduktan sonra şöyle dedi: ''Ey Ebu Musa -veya Ey Abdullah b. Kays Sana Cennet hazinelerinden birini bildireyim mi?'' Ben: "Evet" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La havle vela kuvvete illa billah, sözüdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6409) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8824) rivayet ettiler.

14457 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

 

14333 (5)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir yolculuktayken bir vadiye indik ve halk yüksek sesle tekbir getirdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey insanlar! Nefislerinize yumuşak davranın (seslerinizi çok yükseltmeyin). Siz, sağır'a veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. Duyan ve size yakın birine sesleniyorsunuz'' buyurduktan sonra: ''Ey Abdullah b. Kays! Sana Cennet hazinelerinden olan bir sözü bildireyim mi?" buyurdu. Ben: "Evet" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu söz, La havle vela kuvvete illa billah, sözüdül''' buyurdu.

 

[Sahih]

 

14456 (5)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14334 (6)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir gazvedeyken, bol ganimet elde ederek çabuk döndük. Mesktln yerlere yetişince, bazılarımız yüksek sesle tekbir getirmeye başladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle şu şekilde işaret ederek: ''Ey insanlar! Siz, sağıra veya bir gaibe seslenmiyorsunuz. Size bineklerinizin başından daha yakın olan birine sesleniyorsunuz. '' Sonra: ''Abdullah b. Kays! veya Ey Ebu Musa!'' Sana Cennet hazinelerinden olan bir sözü bildireyim mi?" buyurdu. Ben: "Evet ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La havle vela kuvvete illa billah, de'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

14455 (4)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ