MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Zikir Halkalarında Toplanmanın Fazileti, Zikir Halkalarının Cennet Bahçelerinden Olması, Zikredenlerin Günahlarının Sevaba Çevrilmesi, Allah'ın Onlarla Meleklere Karşı Övünmesi, Meleklerin Onları Kuşatması ve Allah'ın Onlara Hazırladığı Büyük Sevap

 

1. Enes b. Malik

 

14289- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet bahçelerine uğradığınız zaman oradan istifade ediniz'' buyurunca, sahabe: "Cennet bahçeleri nedir?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zikir halkalarıdır" cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, da'vat 5/532 (3510 "hasen ğarib") rivayet etti.

 

 

2. Enes b. Malik

 

14290- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hiçbir kavim yoktur ki, toplanıp, sırf Allah rızasını talep etmek için Allah'ı zikretsinler de, gökten bir münadi onlara ''Allah'ın affına nail olarak kalkın, sizin günahlarınızı sevaplara çevrilmiştir'' demesin.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (16765) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzir ve Taberani el-Mu'cemu'l-Evsat'ında rivayet ettiler. Ravilerden Meymun el-Mer'i'yi bazıları güvenilir bulmuş, bazılarına göre kendisinde zayıflık vardır. Ahmed'in diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

14291 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Zikir meclislerinin ganimeti nedir?" diye sorduğumda: ''Zikir meclislerinin ganimeti, cennettir cennet'' cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/78) rivayet edip, Ahmed'in senedinin hasen olduğunu söyledi.

 

 

 

14292 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Zikir meclislerinin ganimeti nedir?" diye sorduğumda: ''Zikir meclislerinin ganimeti cennettir'' cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

14293 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın, zikir meclislerini takip eden melekleri vardır. Bu melekler zikir anında toplanır ve bir meclise uğradıklarında birbirlerinin üzerine çıkarlar ve böylece Arş'a kadar varırlar. Allah daha iyi bilmesine rağmen: ''Nereden geldiniz?'' diye sorar. Melekler: ''Senden Cenneti isteyen, Cehennemden Sana sığınan ve Senden bağışlanma dileyen kullarının yanından'' cevabını verince, Allah: ''Benden Cenneti mi istiyorlar. Onu gördüler mi? Ya bir de görseler! Cehennemden Bana sığınıyorlar. Ya bir de Cehennemi görselerdi? Ben onları bağışladım'' buyurur. Melekler: ''Ey Rabbimiz! Aralarında, günah işleyen falan kulun da var. Onların yanına bir iş için gitti ve aralarında oturdu'' deyince, Allah: ''Onlar öyle bir cemaat ki onlarla oturanlar da onlar sayesinde bedbaht olmazlar'' buyurur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6408), Müslim (6938), Tirmizi (3600) ve İbn Hibban (856-7) rivayet ettiler.

 

 

 

14294 (2)- Aynı manada bir hadis: "Allah'ın, yeryüzünde dolaşıp zikir meclislerini arayan melekleri vardır ... '' şeklinde başlayarak başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

 

 

14295 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın, hafaza melekleri dışında, görevleri sadece zikir meclislerini takib etmek olan melekleri vardır. Bu melekler Allah'ı zikreden bir topluluk görünce, birbirlerine: "Aradığınız şeye geliniz'' diye seslenirler. Bunun üzerine melekler zikir ehlinin etrafını dünya semasına kadar kanatlarıyla kuşatırlar. Allah: "Kullarımı bıraktığınızda ne yapıyorlardı?'' diye sorunca, bu melekler: "Seni tahmid, temcıd ve zikreder bir şekilde bıraktık'' cevabını verirler. Allah: "Onlar Beni gördüler mi?'' diye sorunca, melekler: "Hayır'' cevabını verirler. Allah: "Ya bir de görselerdi?'' buyurunca, melekler: "Eğer görselerdi, daha çok tahmid, temcıd edip zikrederlerdi'' cevabını verirler. Allah: "Ne istiyorlar?'' diye sorunca, melekler: "Cenneti istiyorlar'' cevabını verirler. Allah: "Onu gördüler mi?'' diye sorunca, melekler: "Hayır'' cevabını verirler. Allah: "Ya bir de görselerdi?'' buyurunca, melekler: "Eğer görselerdi, cennete karşı hevesleri daha çok, talebIeri daha şiddetli olurdu'' cevabını verirler. Allah: "Onlar hangi şeyden istiaze ediyorlar (sığınıyorlar) ?'' diye sorunca, Melekler: "Cehennemden'' cevabını verirler. Allah: "Onu gördüler mi?'' diye sorunca, melekler: "Hayır'' cevabını verirler. Allah: "Ya bir de görselerdi?'' buyurunca, melekler: "Eğer görselerdi, ondan daha çok kaçınırlar ve korkarlardı'' cevabını verirler. Allah: "Şahit olun ki, onları bağışladım'' buyurunca, melekler: "Aralarında falan günahkar vardır. O zikir için değil, bir iş için gelmişti'' deyince, Allah: ''Onlar öyle bir cemaat ki onlarla oturanlar da onlar sayesinde bedbaht olmazlar'' buyurur.

 

[Sahih]

 

 

 

14296 (4)- Başka bir kanalla, mana olarak aynı olan bir rivayet, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandınlmadan nakledilmiştir.

 

 

 

14297 (5)- Ebu Hureyre'den: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Allah'ın, hafaza melekleri dışında, görevleri sadece zikir meclislerini takib etmek olan melekleri vardır ... '' şeklinde başlayan aynı hadis, başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

 

 

14298 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'ın, hafaza melekleri dışında, görevleri sadece zikir meclislerini takib etmek olan melekleri vardır. Bu melekler zikrin olduğu bir meclis görünce, birbirlerini dünya semasına varıncaya kadar kanatlarıyla çevirip kuşatırlar. Zikir halkası dağılınca bu melekler semaya çıkarlar, Allah daha iyi bilmesine rağmen: ''Nereden geldiniz?'' diye sorar. Melekler: ''Seni tesbih, tekbir, tahmid, tehlil eden ve senden isteyen yeryüzündeki kullarının yanından geldik'' cevabını verince, Allah: ''Ne istiyorlar?'' diye sorunca, melekler: ''Senden Cennetini istiyorlar'' cevabını verirler. Allah: ''Cennetimi gördüler mi?'' diye sorunca, melekler: ''Hayır ey Rabbim'' cevabını verirler. Allah: '' Ya bir de Cennetimi görselerdi!'' buyurdu. Melekler: ''Sana sığınıyorlar'' deyince, Allah: ''Hangi şeyden Bana sığınıyorlar?'' diye sorar. Melekler: ''Cehenneminden ey Rab'' cevabını verince, Allah: ''Cehenemimi gördüler mi?'' diye sorar. Melekler: ''Hayır!''der. Sonra: ''Senden bağışlanma diliyorlar'' deyince, Allah: ''Onları bağışladım, istediklerini verdim ve sığındıkları şeyden onları emin kıldım'' buyurur. Melekler: ''Ey Rab! Aralarında günah işleyen falan kişi de var. O oradan geçerken onlarla oturdu'' deyince, Allah: ''Onlar öyle bir cemaat ki onlarla oturanlar da onlar sayesinde bedbaht olmazlar'' buyurur. ''

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Said ile Ebu Hureyre

 

14299 (1) Ağarr Ebu Müslim der ki: Ebu Said ile Ebu Hureyre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğuna şahitlik ettiler. Ben de onlara şahitlik ederim: ''Bir topluluk Allah'ı zikretmek için oturunca, melekler onları çepeçevre kuşatırlar, üzerlerine sekinet iner, onları rahmet kaplar ve Allah da onları kendi katında bulunanlar arasında anar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6954-5), Tirmizi (3378) ve İbn Mace (3791) rivayet ettiler.

 

 

 

14300 (2)- Ağarr Ebu Müslim der ki: Şahitlik ederim ki; Ebu Hureyre ile Ebu Said Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğuna şahitlik ettiler: ''Bir topluluk Allah'ı zikretmek için oturunca, melekler onları çepeçevre kuşatırlar, onları rahmet kaplar ve Allah da onları kendi katında bulunanlar arasında anar.''

 

[Sahih]

 

 

 

14301 (3)- Ağarr Ebu Müslim der ki: Şahitlik ederim ki; Ebu Hureyre ile Ebu Said, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğuna şahitlik ettiler:

''Bir topluluk Allah'ı zikretmek için oturunca, melekler onları çepeçevre kuşatırlar, onları rahmet kaplar, üzerlerine sekinet iner ve Allah da onları kendi katında bulunanlar arasında anar.''

 

[Sahih]

 

 

 

14302 (4)- Ebu Hureyre ve Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bir topluluk Allah'ı zikretmek için toplanıncaa, melekler onları çepeçevre kuşatırlar, onları rahmet kaplar, üzerlerine sekinet iner ve Allah da onları kendi katında bulunanlar arasında anar. ''

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Said

 

14303 (1) Ebu Said'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Rab, kıyamet günü: ''Bu gün bu topluluk arasındaki kerem ehli bilinecektir'' buyurur'' deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kerem ehli kimdir ey Allah'ın Resulü?" diye soruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mescidlerdeki zikir halkalarında olanlardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1046) ve İbn Hibban 3/99 (817) rivayet ettiler.

Heysemi (10/75) hasen olduğunu söylemiştir.

 

 

 

14304 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Rab: ''Bu gün bu topluluk arasındaki kerem ehli bilinecektir'' buyurur'' deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kerem ehli kimdir ey Allah'ın Resulü?" diye soruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mescidlerdeki zikir halkalarında olanlardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

7. Ebu Hurayra

 

14305 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah şöyle buyurur: Kulum beni andığı zaman Ben onunla olurum. Eğer Beni içinden zikrederse, Ben de onu içimden zikrederim. Beni bir topluluğun arasında zikrederse, Ben de onu daha hayırlı bir topluluğun içinde zikrederim. O bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırımı o Bana bir arşın yaklaşırsa, Ben ona bir kulaç yaklaşırım. O Bana yürüyerek gelirse, Ben ona koşarak gelirim. '' İbn Numeyr, rivayetinde: ''Benl kulumun Benim hakkımdaki zannı gibiyim ve Beni andığı her an Ben de onunla olurum'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi4/290 (3603), Buhari (13/325-328) ve Müslim (2/306-207) rivayet ettiler.

 

 

 

14306 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah: ''Kulum Beni anarken dudakları kıpırdadıkça Ben onunla beraber olurum'' buyurdu'' dediğini nakletmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3792) rivayet etti.

 

 

 

14307 (3)- Kerime binti'l-Hashas el-Müzeniyye der ki: Ebu Hureyre, Ümmu'd-Derda'nın evinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah: ''Kulum Beni anarken dudakları kıpırdadıkça Ben onunla beraber olurum'' buyurdu '' dediğini nakletmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (510) rivayet etti.

 

 

 

14308 (4)- Kerime binti'l-Hashas el-Müzeniyye der ki: Ümmü'dDerda'nın evindeyken Ebu Hureyre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu nakletti: ''Allah: ''Kulum Beni anarken dudakları kıpırdadıkça Ben onunla beraber olurum'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

14309 (5)- Ebu Hureyre, ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: ''Allah şöyle buyurur: Kim Beni içinden zikrederse, Ben de onu içimden zikrederim. Beni bir topluluğun arasında zikrederse, Ben de onu daha güzel ve kalabalık bir topluluğun içinde zikrederim. ''

 

 

8. Enes b. Malik

 

14310- Enes'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah şöyle buyurur: Ey Ademoğlu! Eğer Beni içinden zikredersen, Ben de seni içimden zikrederim. Beni bir topluluğun arasında zikredersen, Ben de seni daha hayırlı bir topluluğun içinde zikrederim. Sen bana bir karış yaklaşırsan, Ben sana bir arşın yaklaşırımı sen Bana bir arşın yaklaşırsan, Ben sana bir kulaç yaklaşırım. Sen Bana yürüyerek gelirsen, Ben sana koşarak gelirim'' Katade: "Allah, bağışlamada daha hızlıdır" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (20575) ve Abd b. Humeyd (1169) rivayet ettiler.

 

 

9. Muaviye b. Ebi Süfyan

 

14311- Ebu Said el-Hudri der ki: Muaviye mescidde halka halinde oturan bir topluluğun yanına çıkıp: "Neden oturuyorsunuz?" diye sordu. Halkadakiler: "Allah'ı zikretmek için oturduk" cevabını verince, Muaviye: "Allah hakkı için sizi burada oturtan sebep sadece bu mudur?" diye sordu. Onlar: "Vallahi! Sadece bu sebeple burada oturmaktayız" cevabını verince, Muaviye şöyle dedi: Ben size inanmadığım için yemin teklif etmiş değilim. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e benim kadar yakın olup da benden daha az hadis rivayet eden yoktur. Bir gün Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından halka kurmuş bir grubun yanına çıkıp: ''Neden oturuyorsunuz?'' diye sordu. Sahabe: "Allah'ı zikretmek için oturduk" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah hakkı için sizi burada oturtan sebep sadece bu mudur?'' diye sordu. Sahabe: "Vallahi! Sadece bu sebeple burada oturmaktayız" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben size inanmadığım için yemin teklif etmiş değilim. Cibril bana geldi ve Allah'ın, meleklere karşı sizinle övündüğünü bildirdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zikir 4/2075 (2701), Tirmizi, da'vat 5/460 (3379) ve Nesai, adabu'l-kada 81249 (5426) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ