MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Allah'a itaat Etmeyi Adayan itaat Etsin, isyan Etmeyi Adayan isyan Etmesin. Kişinin Sahip Olmadığı Şeyi Adaması ve Sinirli Olduğu Zamanlar Adaması. Adağın Kefareti, Yemin Kefareti Gibidir

 

5. İmran b. Husayn

 

14186 (1) İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre müslümanlardan bir kadını düşmanlar esir almışlardı. Bu düşmanlar daha önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir devesini almışlardı. Kadın, onların dalgın oldukları bir zamanı gözleyip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in devesine bindi ve (sağsalim kurtulursa) bu deveyi boğazlamayı adadı. Medine'ye varınca, deveyi boğazlamak istedi, ama ona engeloldular. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatılınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ona karşılığını ne kötü verdin" dedikten sonra: ''İnsanın, malik olmadığı şeyi ve Allah'a isyan içeren bir şeyi adaması geçersizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, nezr 3/1262 (1641), Ebu Davud 3/239 (2316) ve Darimi 2/308 (2505) rivayet ettiler.

 

 

 

14187 (2) İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre düşmanlar bir kadını esir almışlardı ve bunlar akşam vakti develerini dinlendiriyorlardı. Kadın, binmek üzere bir deve almak için develerin yanına gitti, ama yaklaştığı her deve böğürmeye başlıyor, kadın da o deveyi bırakıyordu. Sonunda böğürmeyen bir deveyi alıp binerek oradan kurtulup Medine'ye geldi. Halk onu görünce: "Bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Adba adındaki devesidir" dediler. Kadın: "Eğer Allah beni bu deveyle kurtarırsa, onu boğazlamayı adadım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ona karşılığını ne kötü verdin. İnsanını malik olmadığı şeyi ve Allah'a isyan etmeyi adaması geçersizdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ