MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Yemin Edenin Yemininin Yerine Gelmesini Temin Etmek

 

1. Bera b. Azib

 

14124 (1) Bera b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yedi şeyi emretti, yedi şeyi de yasakladı: Emrettikleri: Hasta ziyareti, cenazeye katılmak, aksıran kimse Elhamdülillah derse Yerhamukallah demek, selamı almak, yemin eden kimseyi tasdik etmek, davete icabet etmek ve mazluma yardım etmek. Yasakladıkları ise: Gümüş kap kullanmak, altın yüzük takmak, kalın ipekten ve ince ipekten yapılmış giysiyi giymek, bineğin üzerine ipekten yapılmış kumaş koyup binmek ve ketenle ipek karışımı olan giysiyi giymek."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz 3/112 (1239), Müslim, libas 3/1635 (2066), Tirmizi, edeb 5/117 (2809 "hasen sahih") ve Nesai4/54 (1939) rivayet ettiler.

 

 

 

14125 (2)- Bu hadisle aynı manada bir hadis, başka bir kanalla Bera'dan nakledilmiştir.

 

 

 

14126 (3)- Bera b. Azib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yedi şeyi emretti, yedi şeyi de yasakladı: Emrettikleri: Hasta ziyareti, cenazeye katılmak, davete icabet etmek, selamı yaymak, aksıran kimse Elhamdulillah derse Yerhamukallah demek, yemin eden kimseyi tasdik etmek ve mazluma yardım etmek. Yasakladıkları ise: Altın yüzük takmak, gümüş kap kullanmak, ipek, kalın ipek, ince ipekten yapılmış giysiyi giymek, bineğin üzerine ipekten yapılmış kumaş koyup binmek ve ketenle ipek karışımı olan giysiyi giymek."

 

[Sahih]

 

 

 

14127 (3)- Bu hadis başka bir kanalla nakledilmiş, ancak: "Selamı yaymak" zikredilmemiş, "Altın ve gümüş kapları kullanmayı yasakladı" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdurrahman b. Safvan

 

14128- Mücahid der ki: Muhacirlerden Abdurrahman b. Safvan adında bir kişi vardı ve bu kişinin İslam'da güzel hizmetleri olmuştu. Bu kişi aynı zamanda Abbas'ın arkadaşıydı. Mekke fethedilince bu kişi babasını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirip: "Ey Allah'ın Resulü! Ondan hicret üzere biat al" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi ve: ''Artık hicret yoktur'' buyurdu. Bunun üzerine Abdurrahman, suyun (Zemzem kuyusunun) yanında olan Abbas'a giderek: "Ey Ebu'l-Fadl! Babamdan hicret üzere biat alması için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabul etmedi" dedi. Abbas üzerine hırkasını giymeden (gömlekle) Abdurrahman ile beraber kalkıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek: "Ey Allah'ın Resulü! Falanla aramda olanI (dostluğu) biliyorsun. Bu kişi, hicret üzere biat alman için babasını getirmiş, ama sen kabul etmemişsin" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Artık hicret yoktur" buyurunca, Abbas: "Sana (bu adamın babasına biat vermen için) yemin veriyorum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini uzatarak: ''(Elini) ver. Amcamın yeminini yerine getirdim. Ama hicret yoktur" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/683 (2116) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe

 

14129- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre bir kadın kendisine bir tabakta hurma hediye edince, Aişe hurmanın bir kısmını yedi. Kadın: "Bu hurmanın kalanını da yemen için sana yemin veriyorum" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yeminini yerine getir. Çünkü günahı yeminin bozulmasına sebep olan kişiye aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (4/182) ravilerin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

4. İbn Abbas

 

14131 (2) İbn Abbas anlatıyor: Bir adam rüya gördü ve Resulullah'a {Sallallahu aleyhi ve Sellem} gelip şöyle dedi: "Bir buluttan bal ve yağ yağdığını gördüm. İnsanlardan kimisi çok, kimisi az, kimisi de ne çok ne de az ondan alıyordu. Gökyüzüne uzanmış bir ip vardı. -Yezid bir defasında "Gökten bir ip sarkıtılmıştı" ibaresini eklemiştir- Bu sırada sen geldin ve iple yukarı doğru tırmandın, Allah seni yukarı yükseltti. Senden sonra bir adam geldi ve iple yukarı doğru tırmandı, Allah onu da yukarıya yükseltti. İkinizden sonra başka bir adam geldi ve ipten tutarak tırmandı ve Allah onu da yukarıya yükseltti. üçünüzden sonra bir adam daha gelip ipten tuttu, ama ip koptu. Sonra ip tekrar bağlandı ve adam tırmandı, Allah onu da yukarı çıkardı." Hz. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! İzin ver de bu rüyayı ben yorumlayayım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi. Bunun üzerine Hz. Ebu Bekr rüyayı şöyle yorumladı: Bulut İslam'dır. Bal ve yağ, Kur'an'ın tatlılığıdır. Kimi ondan az, kimi çok, kimi de ne çok ne de az (orta yollu) alır. Yerden göğe yükselen ipe gelince; senin üzerinde bulunduğun hakikattir. Onu tutarsın. Allah da seni onunla yükseltir. Ondan sonra bir adam ona yapışır, o da yükselir. Ondan sonra başka bir adam ona yapışır, o da yükselir. Sonra bir adam yapışır, bu defa ip kopar; fakat onun için tekrar bağlanır ve o adam da yükselir. Ey Allah'ın Resulü! Doğru mu yorumladım?" Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir kısmını doğru yorumladın, bir kısmında ise yanıldın'' buyurunca, Hz. Ebu Bekr: "Yemin ediyorum ki, yanıldığım kısmı bana anlatacaksın" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemin etme!'' buyurdu.

 

19863 (1)'de tekrar dilecektir.

 

 

 

14132 (3)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ