MÜSNED-İ HANBEL

YEMİNLER VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Sadece Allah Adına Yemin Edilmesi; Babaların ve Kabe'nin üzerine Yemin Etmenin Yasaklanması; Kabe'nin Rabbi Adına Yemin Etmek

 

ı. Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

14038 (1) Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah, babalarınız üzerine yemin etmenizi yasakladı'' buyurdu. Hz. Ömer der ki: "Vallahi, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladığını duyduktan sonra artık ne kendi sözüm olarak, ne de başkasından naklederek baba üzerine yemin etmedim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6647), Müslim (2097) ve Nesai (417) rivayet ettiler.

 

 

 

 

14039 (2)- Hz. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir grupla giderken bir adam: "Babamın üzerine yemin ederim ki hayır" deyince, başka bir kişi: ''Babalarınız üzerine yemin etmeyiniz'' dedi. Dönüp baktığımda bu kişinin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (36) rivayet etti.

 

 

 

14040 (3)- Hz. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir gazvedeyken: "Babamın üzerine yemin ederim ki hayır" şeklinde yemin ettim. Bunun üzerine arkamdan bir kişi bana seslenerek: ''Babalarınız üzerine yemin etmeyiniz'' dedi. Dönüp baktığımda bu kişinin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

14041 (4)- Hz. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir gazvedeyken: "Babamın üzerine yemin ederim ki hayır" şeklinde yemin ettim. Bunun üzerine arkamdan bir kişi beni çekerek: ''Babalarınız üzerine yemin etmeyiniz'' dedi. Dönüp baktığımda bu kişinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Abdurrezzak (15925) rivayet etti.

 

 

 

14042 (5)- Hz. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babamın üzerine yemin ettiğimi duyunca: ''Allah, babalarınız üzerine yemin etmenizi yasakladı'' buyurdu. Hz. Ömer der ki: "Vallahi, o günden sonra artık ne kendi sözüm olarak, ne de başkasından naklederek baba üzerine yemin etmedim."

 

[Sahih]

 

 

 

14043 (6)- Hz. Ömer der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir gazveye giderken: "Babamın üzerine yemin ederim ki hayır" şeklinde yemin ettim. Bunun üzerine arkamdan bir kişi bana seslenerek: ''Babalarınız üzerine yemin etmeyiniz'' dedi. Dönüp baktığımda bu kişinin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

14044 (1) Salim'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ömer'in: "Babamın üzerine yemin ederim ki hayır" şeklinde yemin ettiğini görünce: "Allah, babalarınız üzerine yemin etmenizi yasakladı. Yemin edecek olanı Allah adına yemin etsin veya sussun '' buyurdu. Hz. Ömer der ki: "O günden sonra artık ne kendi sözüm olarak, ne de başkasından naklederek baba üzerine yemin etmedim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6852) ve Müslim (1527) rivayet ettiler.

 

 

 

14045 (2)- Salim'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ömer'in: "Babamın üzerine yemin ederim" şeklinde yemin ettiğini görünce: "Allah, babalarınız üzerine yemin etmenizi yasakladı'' buyurdu. Hz. Ömer der ki: "Vallahi, o günden sonra artık ne kendi sözüm olarak, ne de başkasından naklederek baba üzerine yemin etmedim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4266), Tirmizi (1533) ve Nesai (7/4) rivayet ettiler.

 

 

 

14046 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuklarından birinde: "Babamın üzerine yemin ederim" şeklinde yemin eden Hz. Ömer'e yetişip: "Allah, babalarınız üzerine yemin etmenizi yasakladı. Yemin edecek olanı Allah adına yemin etsin veya sussun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (686) rivayet etti.

 

 

 

14047 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuklarından birinde babasının üzerine yemin eden Hz. Ömer'e yetişip: "Babalarınız üzerine yemin etmeyiniz. Yemin edecek olanı Allah adına yemin etsin veya sussun '' buyurdu.

 

 

[Sahih]

 

 

 

14048 (5)- İbn Ömer der ki: Kureyşller, babalarının üzerine yemin edrlerdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemin edecek olan Allah adına yemin etsin. Babalarınız üzerine yemin etmeyiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3836, 6648) ve Müslim (4269) rivayet ettiler.

 

 

 

14049 (6)- İbn Ömer der ki: Hz. Ömer: "Babamın üzerine yemin ederim" şeklinde yemin ederdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yemin etmesini yasaklayıp: ''Allah'tan başkası adına yemin eden Ona ortak koşmuş olur -başkası: ''Böyle yapmak şirktir'' demiştir- buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3251)ve Tirmizi (1535) rivayet ettiler.

 

 

 

14050 (7)- Gifar kabilesinden bir adamın, Salim b. Abdullah'ın meclisinde filandan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ekmek ve etten oluşan yemek getirdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Butu bana uzat’’ buyurunca, kendisine bir but uzattılar ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) butu yedi. Sonra bir daha: ''Bana butu uzat’’ buyurunca, kendisine bir but daha uzattılar ve onu da yedi ve: ''Bana butu uzat’’ buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Sadece iki but vardır" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Baban'a and olsun ki, eğer sussaydın, ben istedikçe bana but verilmeye devam edilirdi'' buyurdu. Salim der ki: Abdullah b. Ömer'in : "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah! babalarınız adına yemin etmenizi yasaklamıştır'' buyurdu" dediğini duymadım.

 

Diğer tahric: Nesai (7/4) rivayet etti.

 

 

 

14051 (8)- Sa'd b. Ubeyde der ki: İbn Ömer ile beraber bir halkadayken, başka bir halkadaki bir adamın: "Babamın üzerine yemin ederim ki hayır" dediğini duyunca, İbn Ömer adamın üzerine çakıl attı ve: "Ömer bu şekilde yemin ederdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun bu şekilde yemin etmesini yasaklayıp: "Bu, şirktir'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

 

14052 (9)- Sa'd b. Ubeyde der ki: İbn Ömer ile beraber bir halkadayken, başka bir halkadaki bir adamın: "Babamın üzerine yemin ederim ki hayır" dediğini duyunca, İbn Ömer adamın üzerine çakıl attı ve: "Ömer bu şekilde yemin ederdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun bu şekilde yemin etmesini yasaklayıp: ''Bu şirktir'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

14053 (10)- Sa'd b. Ubeyde der ki: Ben ve Muhammed el-Kindi, Abdullah b. Ömer'in yanında oturduk, sonra ben kalkıp Said b. elMüseyyeb'in yanında oturdum. Muhammed el-Kindi; yüzü sararmış ve rengi değişmiş bir şekilde yanıma gelip: "Kalk ta yanıma gel" dedi. Ben:

"Demin seninle oturmuyor muydum?" deyince, Said: "Arkadaşının yanına git" dedi. Onun yanına gidince de bana: "İbn Ömer'in dediğini duym,• dın mı?" diye sordu. Ben: "Ne dedi?" karşılığını verince ise şöyle dedi: anına bir adam gelip: "Ey Ebu Abdirrahman! Kabe'nin adına yemin etmemde sakınca var mı?" diye sordu. İbn Ömer şöyle cevap verdi: "Neden Kabe'nin adına yemin edeceksin? Kabe'nin adına yemin edeceğin zaman, Kabe'nin Rabbi adına yemin et. Ömer yemin edeceği zaman: ''Babamın üzerine yemin ederim ki hayır'' şeklinde yemin ederdi. Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bu şekilde yemin edince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne babanın, ne de Allah'tan başkasının üzerine yemin etme. Allah'tan başkası adına yemin eden, Allah'a ortak koşmuş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3251), Tirmizi (1535) ve Nesai (10/29) rivayet etti.

 

 

 

14054 (11)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):''Yemin edecek olan kişi, Allah'tan başkası adına yemin etmesin'' buyurdu. Kureyşliler, babalarının üzerine yemin ederlerdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Babalarınız üzerine yemin etmeyiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4269) ve Nesai (7/4) rivayet ettiler.

 

 

 

14055 (12)- Sa'd b. Ubeyde der ki: İbn Ömer'in yanındayken, Kinde kabilesinden bir kişiyi İbn Ömer'in yanında bırakıp kalkarak Said b. elMüseyyeb'in yanına gittim. Kinde kabilesinden olan adam korku içinde gelip şöyle dedi: İbn Ömer'e bir adam gelip: "Kabe'nin üzerine yemin edebilir miyim?" diye sorunca, İbn Ömer şöyle cevap verdi: "Hayır ama Kabe'nin Rabbi adına yemin et. Hz. Ömer babası üzerine yemin ederdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sebeple: ''Baban üzerine yemin etme. Allah'tan başkası adına yemin eden, Allah'a ortak koşmuş olur'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: BeyhakI (10/29) rivayet etti.

 

 

 

14056 (13)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):''Yemin edecek olan kişi, Allah'tan başkası adına yemin etmesin'' buyurdu. Kureyşliler, babalarının üzerine yemin ederlerdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Babalarınız üzerine yemin etmeyiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14057 (14)- Sa'd b. Ubeyde der ki: İbn Ömer, bir adamın Kabe'nin üzerine yemin ettiğini görünce şöyle dedi: Allah'tan başkası adına yemin etme. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'tan başkası adına yemin eden, küfre girmiş ve Allah'a ortak koşmuş olur'' buyurduğunu duydum.

 

[Sahih]

 

 

 

14058 (15)- Sa'd b. Ubeyde der ki: Abdullah b. Ömer'in yanında otururken, Kinde kabilesinden bir kişiyi İbn Ömer'in yanında bırakıp kalkarak Said b. el-Müseyyeb 'in yanına gittim. Kinde kabilesinden olan adam korku içinde gelince: "Ne oldu?" diye sordum. Adam şöyle cevap verdi: Demin, Abdullah b. Ömer'e bir adam gelip: "Kabe'nin üzerine yemin edebilir miyim?" diye sorunca, İbn Ömer şöyle cevap verdi: "Kabe'nin Rabbi adına yemin et. Hz. Ömer babası üzerine yemin ederdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Baban üzerine yemin etme. Allah'tan başkası adına yemin eden, Allah'a ortak koşmuş olur'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

14059 (16)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir grupla giderken babası üzerine yemin eden Ömer b. el-Hattab'a yetişip: ''Biliniz ki; Allah babalarınız üzerine yemin etmenizi yasakladı. Yemin edecek kişi, ya Allah adına yemin etsin veya sussun '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14060 (17)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Allah'tan başkası adına yemin eden ... '' bpyurup böylesi bir kişi hakkında çok ağır sözler söyledi.

 

14079 (8)'de tekrar edecektir.

 

 

3. Abdurrahman b. Semure

 

14061- Abdurrahman b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Babalarınız ve tağutlar üzerine yemin etmeyiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Müslim, eyman 3/1268 (1648), Ebu Davud 3/219 (3248), Nesai (7/5), İbn Mace, kefaret 1/678 (2095) ve İbn Hibban 10/199 (4357) rivayet ettiler.

 

 

4. Sehl b. Huneyf

 

14062- Sehl b. Huneyf'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Mekke'ye gönderip şöyle buyurdu: ''Sen benim Mekke halkına gönderdiğim elçimsin. Onlara de ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni size gönderdi. Size selam söylüyor ve üç şeyi emrediyor: Allah'tan başkasının adına yemin etmeyin. (Açık alanda) abdest bozmaya gittiğinizde önünüzü veya arkanızı kıbleye dönmeyin. Kemik ve tezekle de silinmeyin (taharetlenmeyin)."

 

Diğer tahric: Darimi (664, 672) rivayet etti.

1270 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Kuteyle binti Safiyye

 

14063- Kuteyle binti Sayfi el-Cüheniyye anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Yahudi alimlerinden biri gelerek: "Ey Muhammed! Allah'a ortak koşmasaydınız, siz ne güzel bir topluluk olurdunuz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sübhanallah! O da ne demek?'' karşılığını verdi. Alim: "Yemin edeceğiniz zaman ''Kabe'ye yemin olsun ki'' diyorsunuz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müddet durdu, sonra ( sahabeye): ‘‘Dediğini duydunuz. Yemin edecek olan kişi, Kabe'nin Rabbi adına yemin etsin '' buyurdu. Alim: "Ey Muhammed! Allah'a ortak koşmasanız, ne güzel bir topluluk olurdunuz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sübhanallah! O da ne demek?'' karşılığını verdi. Alim: "''Eğer Allah isterse ve sen istersen'' diyorsunuz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine bir müddet durdu, sonra(sahabeye): ''Dediğini duydunuz. ''Eğer Allah isterse'' diyenı ''Sonra sen istersen'' diyerek iki cümleyi birbirinden ayırsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, eyman 7/6 (3773) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ