MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Mukatebe

 

1. Abdullah b. Amr

 

13988 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bir köleyle yüz ukiyye üzerinden mukatebe yapıldığı zamanı köle doksan ukiyyeyi ödeyip de on ukiyyeyi ödemekte aciz kalırsa (anlaşma bozulur ve) köle olarak kalır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/55) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (10/324) rivayet ettiler.

 

 

 

13989 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bir köleyle yüz ukiyye (gümüş) üzerinden mukatebe yapıldığı zamanı köle doksan ukiyyeyi ödeyip de on ukiyyeyi ödemekte aciz kalırsa (anlaşma bozulur ve) köle olarak kalır. Yine bir köleyle yüz dinar (altın) üzerinden mukatebe yapıldığı zamanı köle doksan dinarı ödeyip de on dinarı ödemekten aciz kalırsa (anlaşma bozulur ve) köle olarak kalır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/31, 32 (3927), Beyhaki (10/323, 324) ve Darrakutni (sh. 475) rivayet ettiler.

 

 

 

13990 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir köleyle yüz ukiyye üzerinden mukatebe yapıldığı zamanı köle doksan ukiyyeyi ödeyip de on ukiyyeyi ödemekte aciz kalırsa (anlaşma bozulur ve) köle olarak kalır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13991 (4)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir köleyle yüz ukiyye üzerinden mukatebe yapıldığı zamanı köle doksan ukiyyeyi ödeyip de on ukiyyeyi ödemekte aciz kalırsa (anlaşma bozulur ve) köle olarak kalır. ''

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

13992 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), mukatebeli köle hakkında: ''Anlaşma bedelinden ödediği miktar oranınca hür diyeti ve kalan miktar oranınca da köle diyeti öder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4581) ve Nesai (8/45) rivayet ettiler.

 

 

 

13993 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), muk:ltebeli köle hakkında: ''Anlaşma bedelinden ödediği miktar oranınca hür diyeti ve kalan miktar oranınca da köle diyeti öder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13994 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mukatebeli köle, anlaşma bedelinden ödediği miktar oranınca hür diyeti ve kalan miktar oranınca da köle diyeti öder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13995 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mukatebeli köle anlaşma bedelinden ödediği miktar oranınca hür diyeti ve kalan miktar oranınca da köle diyeti öde'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13996 (5)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öldürülen mukatebeli kölenin diyeti hakkında: ''Anlaşma bedelinden ödediği miktar oranınca hür diyeti ve kalan miktar oranınca da köle diyeti ödenir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13997 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mukatebeli kölenin, anlaşma bedelinden ödediği miktar oranınca hür diyeti ve kalan miktar oranınca da köle diyeti ödenir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

13998 (1) Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mukatebeli köle, anlaşma bedelinden ödediği miktar oranınca hür diyeti öder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5003-6) rivayet etti

17135'te tekrar edecektir.

 

 

4. ümmü Seleme

 

13999 (1) Nebhan bildiriyor: ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden birinin mukatebeli kölesi olur da ödeyeceği meblağa sahip olursa (kölelik vasfından çıktığı için) artık önünde örtünsün" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, itk 4/21 (3928), İbn Mace, itk 2/482 (2520) ve Tirmizi, buyu' 3/553 (1261, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

14000 (2)- ümmü Seleme'nin azatlısı Nebhan der ki: Beyda'da ona kılavuzluk yaparken bana şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Mükatebeli köle ödeyeceği meblağa sahib olduğu zaman artık onun önünde örtün'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

14000 (2)- ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mükatebeli köle ödeyeceği meblağa sahip olduğu zaman (hür olma durumuna girdiği için) artık onun önünde örtün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14001 (3)- ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mukatebeli köle ödeyeceği meblağa sahip olduğu zaman (hür olma durumuna girdiği için) artık onun önünde örtünün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ