MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Azatiı Kimsenin Efendisinden Başka Kimseleri Veli Edinmesi

 

1. Hz. Ali (r.a.)

 

13930 (1) Hz. Ali der ki: Yanımızda Allah'ın Kitabı'ndan başka ve Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalan şu sahifeden başka bir şey yoktur (sahifede şunlar yazılıydı): Medine, Air ile Sevr arası olmak üzere haremdir. Kim bir bidat ortaya çıkarır veya bidatçıyı barındırırsa, Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. (Kıyamet gününde) Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir. Müslümanların zimmeti birdir. Kim bir müslümana vermiş olduğu ahdi bozarsa Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. (Kıyamet gününde) Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir. Kim kendini azat eden kimselerin izni olmaksızın bir kavmi kendisine veli edinirse Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. (Kıyamet gününde) Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1870) ve Müslim (1370) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

13931 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim kendini azat eden kimselerin izni olmaksızın bir kavmi kendisine veli edinirse Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. (Kıyamet gününde) Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3783-5) ve Ebu Davud (5114) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Abbas

 

13932 (1) İbn Abbas der ki: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim babasından başka birinin babası olduğunu iddia ederse veya bir köle, kendini azat eden kimselerin izni olmaksızın bir kavmi kendisine veli edinirse kıyamet gününe kadar Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. (Kıyamet gününde) Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2864) rivayet etti.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis daha uzun bir metinle ve değişik kanallarla zikredilmiştir. Daha sonra da zikredilecektir inşallah.

 

 

4. Cabir

 

13933 (1) Cabir bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Kim kendini azat eden kimselerin izni olmaksızın başka birilerini kendine veli edinirse iman halkasını boynundan çıkarmış olur.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, et-Tarihu'l-kebir' de (3/143) rivayet etti.

 

 

 

13934 (2)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e, az at eden kimselerin izni olmaksızın başka birilerini kendine veli edinen kişinin durumunu sorduğumda şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ana karnında olup da düşen her cenin için diyet vardır'' diye yaz( dır)dı. Sonra da: "Azat eden kimselerin izni olmaksızın kölenin, başka Müslüman birilerini kendine veli edinmesi helal değildir'' şeklinde yaz( dır)dı.

 

[Hasen]

 

 

 

13935 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Ana karnında olup da düşen her cenin için diyet vardır" diye yaz(dır)dı. Sonra da: "Azat eden kimselerin izni olmaksızın kölenin, başka Müslüman birilerini kendine veli edinmesi helal değildir'' diye de yaz(dır)dı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, itk 2/1146 (1507) ve Nesai, kasame (8/52) rivayet ettiler.

17158 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13936 (4)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e, az at eden kimselerin izni olmaksızın başka birilerini kendine veli edinen kişinin durumunu sorduğumda şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ana karnında olup da düşen her cenin için diyet vardır'' diye yaz(dır)dı. Sonra da: ''Azat eden kimselerin izni olmaksızın kölenin, başka Müslüman birilerini kendine veli edinmesi helal değildir'' şeklinde yaz( dır)dı."

 

[Hasen]

 

 

 

13937 (5)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sahifesinde (yazmış olduğu mektubunda) öyle yapanları lanetlemiştir.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ