MÜSNED-İ HANBEL

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Hem Efendisinin Hakkını, Hem de Rabbinin Hakkını Tam Olarak Eda Eden Kölenin iki Defa Sevap Alması

 

1. İbn Ömer

 

13911 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Eğer köle, Rabbine karşı ibadetini hakkıyla da eder ve efendisine karşı güzel hizmet ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurmuştur.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/508) rivayet etti.

 

 

 

13912 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer köle, efendisine karşı hizmette samimi olup Rabbine karşı ibadetini hakkıyla da ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13913 (3)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Eğer köle, efendisine karşı hizmette samimi olup Rabbine karşı ibadetini hakkıyla da ederse ona iki defa sevap vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13914 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Eğer köle, efendisine karşı hizmette samimi olup Rabbine karşı ibadetini hakkıyla da ederse ona iki defa sevap vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

13915 (-)

13915 (1)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer köle, hem Allah'ın hakkını, hem de efendisinin hakkını tam olarak eda ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurdu. Bunu Kab'a anlattığımda: "Böylesi bir köleye ve zühd sahibi olan mümine hesap yoktur" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/22) rivayet etti.

 

 

 

13916 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Eğer köle, Allah'a ve efendisine itaat ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

13917 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rabbine güzelce ibadet edip efendisine itaat eden ve bu şekilde vefat eden köleye ne mutlu, ne mutlu, ne mutlu. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/22), Buhari (5/128) ve Tirmizi (3/140) rivayet ettiler.

 

 

 

13918 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kölel Rabbine ve efendisine itaat ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13919 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rabbine güzelce ibadet edip efendisine itaat eden ve bu şekilde vefat eden köleye ne mutlu, ne mutlu. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13920 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kölel Rabbine ve efendisine itaat ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurdu.

Ebu Rafi' azat edildiği zaman ağlamıştı. Kendisine: "Niçin ağlıyorsun?" diye sorulunca: "Bana (amellerimde) iki defa sevap vardı. Şimdi biri gitti" karşılığını verdi.

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6427) rivayet etti.

 

 

 

13921 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hem Allah'ın hakkını, hem de efendisinin hakkını tam olarak eda eden köleye ne mutlu, ne mutlu'' buyurdu.

Ka'b(u'l-ahbar): "Allah ve Resulü doğru söyledi. Böylesi bir köleye ve zühd sahibi olan mümine hesap yoktur" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1285 (1666) rivayet etti.

 

 

 

13922 (8)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Köle, Rabbine ve efendisine itaat ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13923 (9)- Ebu Hureyre der ki: "Eğer iki şey (hac ve anne babaya iyilik etmek) olmasaydı köle olmayı isterdim. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Allah'ın yarattığı hiçbir köle yoktur ki Allah'ın hakkını ve efendisinin hakkını tam olarak eda etmesi halinde Allah ona sevabını iki defa vermesin. '' Yezid der ki: "Köle kendi malında tasarruf ta bulunamaz."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 5/175 (2548) rivayet etti.

 

 

 

13924 (10)- Ebu Hureyre der ki: "Eğer iki şey (hac ve anne babaya iyilik etmek) olmasaydı köle olmayı isterdim. Ancak köle kendi malında tasarrufta bulunamaz. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah'ın yarattığı hiçbir köle yoktur ki Allah'ın hakkını ve efendisinin hakkını tam olarak eda etmesi halinde Allah ona ecrini iki defa vermesin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

13925 (11)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Köle, Rabbine ve efendisine itaat ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

13926 (12)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Köle, Rabbine ve efendisine itaat ederse ona iki defa sevap vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13927 (13)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşini güzel bir şekilde yapan köle için iki defa sevap vardir'' buyurdu. Ebu Hureyre'nin canı elinde olana yemin olsun ki eğer Allah yolunda cihad, hac ve anneme iyilik olmasaydı köle olarak ölmek isterdim.

 

[Sahih]

 

 

 

13928 (14)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşini güzel bir şekilde yapan köle için iki defa sevap vardır'' buyurdu. Ebu Hureyre'nin canı elinde olana yemin olsun ki eğer Allah yolunda cihad, hac ve anneme iyilik olmasaydı köle olarak ölmek isterdim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, itk (3/196) ve Beyhaki (9/12) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ