MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

86- Eşeği At ile Çiftleştirmek

 

1. Hz. Ali

 

13791 (1) Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (erkek) eşeği atla çiftleştirmemizi yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

13792 (2)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir katır hediye edildi. Kendisine: "Bu nedir?" dediğimde: ''Katırdır'' cevabını verdi. Ona: "Bu nasıl olmaktadır" dediğimde: ''Eşeğin ata sıçramasıyla olmaktadır'' karşılığını verdi. Ben: "Biz de filanı filanla çiftleştirelim mi?" dediğimde: ''Bu işi bilgisiz kişiler yaparlı cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (156), Bezzar (669) ve Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (3/271) rivayet ettiler.

 

 

 

13793 (3)- Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir katır hediye edildi. Biz de: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer atlarımızı (erkek) eşekle çiftleştirsek ve atlarımız böyle bir şey doğursa" dediğimizde: ''Bu işi bilgisiz kişiler yaparlı karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2565) ve Nesai (6/224) rivayet ettiler.

 

 

 

13794 (4)- Hz. Ali der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (erkek) eşeği atla çiftleştirmemizi yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

13795 (5)- Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir katır hediye edilmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişi: "Biz de böyle katırlar edinsek" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eşeği atla çiftleştirmek mi istiyorsun? Bu işi bilgisiz kişiler yapar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

13796 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Allah'ın emirlerini tebliğe memur bir kuldu. Vallahi kendisiyle gönderilmiş olduğu şeyi tebliğ etti. Diğer insanlardan ayrı olarak. şu üç şey dışında da Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize has kıldığı bir şey yoktur: "Abdesti güzelce almak., sadaka (zekat) yememek ve eşekleri atlada çiftleştirmemektir. "

Musa der ki: Abdullah b. Hasan ile karşılaştım ve ona: "Abdullah b. Ubeydillah bana şunu şunu anlattı" dedim. Bunun üzerine o: "Atlar, Haşim oğullarının yanında az idi. Bu sebeple çoğalmalarını istemişti" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (808), İbn Mace (426) ve Tirmizi (1701) rivayet ettiler.

 

 

 

13797 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), eşeğin atla çiftleştirilmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

3. Dıhye el-Kelbi

 

13798 (1) Dıhye el-Kelbi der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Senin için (erkek) eşeği atla çiftleştireyim mi? Böylece binmen için sana bir katır doğurur" dediğimde: "Bu işi bilgisiz kişiler yapar" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (4993) ve İbn Ebi Şeybe 12/540 (15548) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ