MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

83- üç Şeyden Dolayı Onu Sevmek, Bakımını Güzel Yapmak ve Yemlemek

 

1. Ma'kil b. Yesar

 

13774 (1) Ma'kil b. Yesar: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nezdinde atlardan daha sevimli hiç bir şey yoktur" dedi. Daha sonra: "Allahım! Beni bağışla! Bilakis (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nezdinde en sevimli olan şey) kadınlardı" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9321) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

2. Temim ed-Dari

 

13775 (1) ŞurahbU b. Müslim el-Havlani bildiriyor: Revh b. Zinba', Temim ed-Dari'yi ziyaret etti. Temim atı için arpa seçmekteydi. Etrafında da ailesi bulunmaktaydı. Revh: "Bunların (ailenin) arasında bu işi senin yerine yapacak biri yok mu?" dediğinde, Temim: "Evet vardır. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Atı için arpa toplayan ve onu yesin diye (torbasına koyup) başına asan hiçbir Müslüman kimse yoktur ki her arpa tanesi için kendisine bir sevap yazılmasın'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuab'da (4273) rivayet etti.

 

 

 

13776 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

16343'te tekrar edecektir.

 

 

3. Sehl b. el-Hanzaliyye

 

13777 (1) Kays b. Bişr et-Tağlibi der ki: Ebu'd-Derda'nın yakın arkadaşı olan babam bana şöyle anlattı: Şam'da Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan ve kendisine İbn Hanzaliyye denilen bir adam vardı. O, yalnız bir kimseydi. İnsanlar arasına fazla karışmazdı. O, genelde (nafile) namaz kılardı. Namazını bitirdiği zaman ailesinin yanına varıncaya kadar tesbih eder ve tekbir getirirdi. Bir gün biz Ebu'd-Derda'nın yanında iken bize uğradı. Ebu'd-Derda ona: "Bize fayda sağlayacak ve sana zararı olmayacak bir söz söyle" dedi. Bunun üzerine İbnu'l-Hanzaliyye şu karşılığı verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cihad için ata masraf edip ona bakan kimse devamlı olarak kapanmayan eli ile sadaka veren kimse gibidir'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

Metni aslında devam etmektedir. Metnin bölümleri ayrı ayrı rivayet olunmuştur.

İbn Ebi Şeybe (12/506), İbn Ebi Asım, Cihad'da (244) ve Hakim O rivayet ettiler. 19951 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

4. İbn Mes'ud

 

13778 (1) Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''üç türlü at vardıri bir at Rahman için, bir at şeytan için ve bir at da insan içindir. Rahman'ın atı, Allah yolunda bağlanıp beslenen attır. Onun yiyeceği, tersi ve sidiği ... (sevaptır) -Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), burada Allah'ın dilediği kadarıyla şey saydı- Şeytanın atı ise üzerine kumar oynanan ve üzerinde bahis tutuşulan (yarış) atıdır. İnsanın atı ise, kişinin maişeti için beslediği attır. Bu at sahibinin fakirlik ve yoksulluğunu örter. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (9338) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir. Eğer Kasım b. Hassan, İbn Mes'ud'dan hadisi işittiyse hadis sahihtir."

 

 

 

13779 (2)- Ebu Amr eş-Şeybani bildiriyor: Ensar'dan bir adamın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''üç türlü at vardır ... '' Sonrasında Ensarı bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Mecma'uz-Zevaid (260)'ta geçmektedir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

5. Ensar'dan Biri

 

13780 (1) Ebu Amr eş-Şeybanı bildiriyor: Ensar'dan bir adamın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''üç türlü at vardıri biri kişinin Allah yolunda bağladığı attır. Bunun parası da, binmesi de sevaptır. Onun ödünç verilmesi sevaptır. Yemi sevaptır. Biri, kişinin yarıştırdığı ve üzerine kumar oynadığı attır ki bu atın parası da, yemi de günahtır. Diğeri ise çoğaltmak için bağlanan attır. Umulur ki bu, fakirliği engeller inşallah. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/260): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

SONRAKİ