MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 80- Ok Atmak, Ok Atmanın Fazileti ve Ona Teşvik

 

2. İbn Abbas

 

13736 (1) İbn Abbas der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ok atan bir toplulukla karşılaşınca: ''Atın ey İsmail oğulları! Sizin atanız da iyi bir atıcıydı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/94) ve İbn Mace (2/98) rivayet ettiler.

 

 

3. Ukbe b. Amir el-Cühenı

 

13731 (1) Ukbe b. Amir el-Cüheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah bir okla üç kişiyi Cennete sokar. Bunlar, hayır umarak onu imal eden kişi, onu atana veren kişi ve onu (düşmana) atan kişidir. '' Yine şöyle buyurdu: ''Ok atışı ve binicilik talimi yapın. Ancak ok atışı yapmanız benim için binicilik taliminden daha iyidir. Kişiyi oyalayan her türlü şey batlıdır. üç şey hariç! Bunlar da kişinin ok talimi yapması, atını eğitmesi ve ailesiyle vakit geçirmesidir. Bunlar hak ve meşru olan şeylerdir. Atıcılığı öğrendikten sonra bu işi unutan (bırakan) kişi nimete karşı nankörlük etmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, cihad 4/174 (1637, "hasen sahih"), Nesai, hay16/222 (3578) ve İbn Mace 2/940 (2811) rivayet ettiler.

 

 

 

13732 (2)- Halid b. Zeyd der ki: Ukbe b. Amir yanıma gelip: "Haydi ok atmaya çıkalım" derdi. Bir gün kendisine gecikince veya biraz gevşek davranınca dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ailah bir okla üç kişiyi Cennete sokar. Bunlar, hayır umarak onu imal eden kişi, onu atana veren kişi ve onu (düşmana) atan kişidir. Ok atışı ve binicilik talimi yapm. Ancak ok atışı yapmanız benim için binicilik taliminden daha iyidir. Kişiyi oyalayan her türlü şey batıldır. üç şey hariç! Bunlar kişinin ailesiyle vakit geçirmesi, atını eğitmesi ve ok talimi yapmasıdır. Kim ok atmayı öğrendikten sonra onu terk ederse bir nimete nankörlük etmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2513) ve Nesai (3/28, 222-3) rivayet ettiler.

 

 

 

13733 (3)- Zeyd b. Sellam bildiriyor: Ukbe b. Amir el-Cüheni her gün ok atmaya çıkardı. Abdullah b. Zeyd el-Ezrak ta arkasından giderdi. Abdullah sanki ok atmaktan artık bıkmış gibiydi. Bunun üzerine Ukbe ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmiş olduğumu sana bildireyim mi?" dedi. O da "Olur" deyince, şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Allah bir okla üç kişiyi Cennete sokar. Bunlar, hayır ümid ederek onu ikal eden kişi, Allah yolunda kullanmak üzere onu birine veren kişi, diğeri de Allah yolunda onu (düşmana) atan kişidir. '' Yine şöyle buyurdu: ''Ok atışı ve binicilik talimi yapın. Ancak ok atışı yapmanız binicilik taliminden daha iyidir. '' Yine şöyle buyurdu: ''Müslümanı oyalayan her türlü şey hatadır. üç şey hariç! Bunlar da kişinin ok talimi yapması, ailesiyle vakit geçirmesi ve atını eğitmesidir. Bunlar hak ve meşru olan şeylerdir. '' Ukbe vefat ettiğinde yetmiş küsur yayı vardı. Her yayla birlikte ok ve ok kuburu da vardı. Onları Allah yolunda vasiyyet etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (21010) ve Beyhaki, Şuab'da (4301) rivayet ettiler.

 

 

 

13734 (4)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah bir okla üç kişiyi Cennete sokar ... '' Sonrasında Ukbe bir önceki hadisin aynısını aktardI.

 

[Sahih]

 

16699' da tekrar edecektir.

 

 

 

13735 (5)- Halid b. Zeyd el-Ensari: der ki: Ukbe b. Amir el-Cühenİ ile birlikte idim. O ,ok atmayı seven birisiydi. Ok atmaya çıktığı zaman beni de kendisiyle çıkarırdI. Bir gün beni çağırdı ve ben ağırdan alınca: "Gel de sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylediklerini ve bana anlattığını haber vereyim" dedi ve şöyle devam etti: "Allah bir okla üç kişiyi Cennete sokar. Bunlar, hayır ümid ederek onu imel eden kişi, onu (düşmana) atan kişi ve onu atana veren kişidir. '' Yine şöyle buyurdu: 'IOk atışı ve binicilik talimi yapın. Ancak ok atışı yapmanız benim için binicilik taliminden daha iyidir.'' Yine şöyle buyurdu: Kişiyi oyalayan her türlü şey batıldır. üç şey hariç! Bunlar kişinin atını eğitmesi, ailesiyle vakit geçirmesi ve ok talimi yapmasıdır. Kim ok atmayı öğrendikten sonra onu terk ederse bir nimete nankörlük etmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2513) ve Nesai (6/28) rivayet ettiler.

 

 

 

13736 (6)- Ukbe b. Amir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim ok atmayı öğrendikten sonra onu terk ederse bir nimete nankörlük etmiş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13737 (7)- Ukbe b. Amir el-Cüheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bir okla üç kişiyi Cennete sokar. Bunlar, onu yapan kişi, onu atana veren kişi ve onu Allah yolunda (düşmana) atan kişidir'' buyurdu.

 

 

 

13738 (1)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Yeryüzü sizlere açılıp fethedilecek, Allah size kafidir. O halde sizden biriniz oklarıyla oynamaktan aciz kalmasın'' buyurdu.

Ravi: "Sureye, Ebu Ali, Sümame b. Şufey'dir" dedi .

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, imare 3/1522 (1918) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ