MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

45- Allah'ın: "Sana Ganimetler Hakkında Soruyorlar"[Enfal 1] Buyruğunun Nüzul Sebebi ve Ganimeti Eşit Bir Şekilde Taksim Etmek

 

1. Ubade b. es-Samit

 

13379 (1) Ebu Umame el-Bahili der ki: Ubade b. es-Samit'e ganimet hakkında sorduğumda şu karşılığı verdi: "Bedir savaşına katılan bizler hakkında nazil olmuştur. Zira bu savaş sonrasında elde edilen ganimet konusunda ihtilafa düşmüştük. Bunun üzerine Allah ganimetin tasarrufunu elimizden alıp Nebiimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdi. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimeti Müslümanlar arasında eşit bir şekilde paylaştırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberi, Tefsir'de (9/172-3), Hakim (2/136) ve Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/2778) rivayet ettiler.

21521 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13380 (2)- Ebu Umame el-Bahili der ki: Ubade b. es-Samit'e ganimet hakkında sorduğumda şu karşılığı verdi: "Bedir savaşına katılan bizler hakkında nazil olmuştur. Zira bu savaş sonrasında elde edilen ganimet konusunda ihtilafa düşmüş ve kötü tavırlar sergilemiştik. Bunun üzerine Allah ganimetin tasarrufunu elimizden alıp Nebiimize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdi. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimeti Müslümanlar arasında eşit bir şekilde paylaştırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

13381 (3)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkılan Bedir savaşına ben de katıldım. Müşriklerle karşılaştığımızda Allah'ın da inayetiyle onları hezimete uğrattık. Savaş sonrası Müslümanlardan bir grup kaçan müşriklerin peşine düştü ve yakaladıklarını öldürmeye başladı. Bir grup savaş meydanında kalıp ganimetIeri toplamaya koyuldu. Bir grup da herhangi bir zarar gelmesin diye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in etrafında kalıp onu korudular. Akşam vakti olunca da bütün Müslümanlar bir arada toplandı. Ganimeti toplayanlar: "Ganimetleri biz toplayıp bir araya getirdik, onun için bunlarda bizden başka kimselerin hakkı yok" dediler. Kaçan müşriklerin peşine düşenler ise: "Ganimetler üzerinde sizin bizden daha fazla hakkınız yok! Zira düşmanlara ganimetleri bıraktıran ve onları hezimete uğratanlar bizdik" karşılığını verdiler. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruyan grup ise: "Ganimetler üzerinde sizin bizden daha fazla hakkınız yok! Zira düşmandan yana herhangi bir zarar gelmesin diye Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruyan ve ganimetlerle ilgilenmeyenler bizdik" dediler. Bunun üzerine: "Sana ganimetler hakkında soruyorlar. De ki: "Ganimetler, Allah'a ve Resulü'ne aittir. O halde, eğer müminler iseniz Allah'a karşı gelmekten sakının, aranızı düzeltin, Allah ve Resulü'ne itaat edin" [Enfal 1] ayeti nazil oldu. Bu ayetin ardından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimetleri Müslümanların arasında eşit bir şekilde paylaştırdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşman topraklarında savaşıp ganimet elde ettiği zaman bunun dörtte birini orada iken dağltırdı. Savaşa çıkanlarla birlikte diğer Müslümanların yanına döndüğü zaman da kalan ganimetlerin üçte birini dağıtırdI. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimet peşine düşmekten hoşlanmaz ve: ‘‘Durumu iyi Müslümanlar ganimetten aldıklarını durumu iyi olmayan Müslümanlara versinIer'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2852) ve Tirmizi (1561) rivayet ettiler.

 

 

2. Sa'd b. Malik

 

13382 (1) Sa'd b. Malik der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi kavmin koruyuculuğunu yapmaktadır. Bu kişinin de payı diğerlerinin payı gibi olur mu?" dediğimde: ''Annen seni kaybede ey İbn ümmü Said! Siz ancak zayıf kişileriniz sayesinde rızıklandırılır ve onların yüzü suyu hürmetine size yardım edilir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari (6/75) kısa bir metinle rivayet etti.

 

 

3. Ebu'd-Derda

 

13383 (1) Ebu'd-Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Bana zayıflarınızı bulun. Şüphesiz ki siz ancak zayıf kişileriniz ile rızıklandırılır ve onlar sayesinde size yardım edilir.''3

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/33 (2594), Hakim (2/106, "sahih") ve Beyhaki (3/345) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ