MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 30- Savaşa Çıkllması ve Saldırıya Geçilmesi Müstehap Olan Vakitler

 

4. Abdullah b. Ebi Evfa

 

13227 (1) Abdullah b. bi Evfa der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneşin batıya meyletmesi amnda düşmana hücum etmeyi severdi."

 

[Hasen]

 

 

 

13228 (2)- Ebu Hayyan der ki: Medine'de yaşlı birinin şöyle anlattığını işittim: Ubeydullah, Harüriler (HaricHer) ile savaşmak istediği zaman Abdullah b. Ebi Evfa kendisine bir mektup yazdı. Mektubu yazan arkadaşım idi. Ona: "Bana ondan bir kopya yaz" dedim ve o da yazıp bana verdi. Mektup şöyleydi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Düşmanla karşılaşmayı temenni etmeyiniz. Allah'tan afiyet isteyiniz. Ancak düşmanla karşılaştığınız vakit sabrediniz. Bilin ki, Cennet kılıçların gölgesi altındadır'' buyururdu. sonra güneşin batıya meyletmesi anında düşmana hücum eder ve: ''Ey Kitab'ı indiren, ey bulutları yürüten, ey toplanmış orduları bozguna uğratan Allahım! Düşmanları bozguna uğrat ve onlara karşı bize yardım et'' diye dua ederdi."

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (9515) ve Said b. Mansur (2518) rivayet ettiler.

13244 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

5. Nu'man b. Mukarrin

 

13229 (1) Alkame b. Abdillah el-Muzeni bildiriyor: Ma'kil b. Yesar: "Ömer, Nu'man b. Mukarrin'i görevlenderdi ... " dedi ve bu konudaki hadisi aktardı. Nu'man b. Mukarrin der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile savaşta bulundum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eğer gündüzün başlangıcında savaşmazsa güneşin batıya meyletmesi, rüzgarın esmesi ve (Allah'tan) yardım(ın) inmesi anına kadar beklerdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/49 (2655) ve Tirmizi, sire 4/160 (1613) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ