MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 16- Şehitlerin Fazileti Hakkında

 

8. Ebu Hureyre (r.a.)

 

13039 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Biri diğerini öldüren, ancak her ikisi de Cennete giren iki kişinin durumuna Allah güler. Kişi kafir iken müslüman birini öldürür. Sonra ölmeden önce müslüman olur. Bunun üzerine Allah ikisini de Cennete sokar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/460), Müslim (2/99), Nesai (2/63) ve Buhari (6/29, 30) rivayet ettiler.

 

 

 

13040 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biri diğerini öldüren, ancak her ikisi de Cennete giren iki kişinin durumuna Allah güler'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bu nasıl olur?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biri öldürür ve öldürülen Cennete girer. Sonra öldüren kişi tövbe eder ve Allah onu İslamla hidayet eder. Sonra bu kişi Allah yolunda cihad ederken şehid olur'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (20280) ve Müslim (1890:129) rivayet ettiler.

 

 

 

13041 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Biri diğerini öldüren, ancak her ikisi de Cennete giren iki kişinin durumuna Allah güler. Biri Allah yolunda savaşırken şehit düşer. Sonra onu öldüren kişi tövbe edip müslüman olur ve şehit düşene kadar Allah yolunda savaşır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (4/29), Müslim, imare 3/1504 (1890), Nesai, cihad 6/38 (3165) ve Malik, cihad (1/460) rivayet ettiler.

 

 

 

13042 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biri diğerini öldüren ancak her ikisi de Cennete giren iki kişinin durumuna Allah güler'' buyurdu. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu nasıl olur?" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biri kafir iken diğerini (müslümanı) öldürür. Sonra bu kişi müslüman olur ve Allah yolunda savaşırken şehid olur'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme, Tevhid'de (2/572) rivayet etti.

 

 

9. Talha b. Ubeydillah

 

13043 (1) Muhammed b. Ma'n el-Gifari bildiriyor: Davud b. Halid b. Dinar ile Teym oğullarından kendisine Ebu Yusuf denilen kişi Rabia b. Abdirrahman'a uğradılar. Ebu Yusuf ona: "Senin yanında bulamadığımız hadisi başkasının yanında bulmaktayız" dedi. Bunun üzerine Ebu Rabia: "Yanımda birçok hadis bulunmaktadır. Fakat Talha b. Ubeydillah'ın yanına gidip gelen Rabia b. el-Hudeyr, Talha'nın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir hadis dışında asla hadis işitmediğini söyledi. Bunun üzerine ben de ona: "Bu hadis nedir?" dediğimde şu karşılığı verdi: Talha bana şöyle anlattı: "Biz (bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktık. Nihayet Vakım (volkanik) taşlığının üzerine çıkıp yaklaştığımızda bir de baktık ki bir yamaçta mezarlar bulunmaktadır. "Ey Allah'ın Resulü! (Bunlar) bizim kardeşlerimizin mezarlarıdır" dedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlar arkadaşlarımızın mezarlarıdır" buyurdu. Ancak şehitlerin mezarlarına geldiğimizde: ''İşte bunlar kardeşlerimizin mezarlarıdır" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/171, 172, "kısa metinle") rivayet etti.

 

 

SONRAKİ