MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Şehitlerin Fazileti Hakkında

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

13030 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Şehitler (Cennet kapısının yanında) yeşil kubbe altında bir nehir kenarındadıriar. Onlara sabah akşam Cennetten rızıkları verilir,''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (4658) rivayet etti.

 

 

2. Ka'b b. Malik (r.a.)

 

13031 (1) İbn Ka'b b. Malik, babasından bildirir: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şehitlerin ruhları Cennet meyvelerinden yiyen yeşil kuşlardır'' buyurdu. Süfyan'a ise: ''(Şehitlerin ruhları) Cennetten bir meyve veya Cennet ağaçlarına konan (ve ondan yiyen) bir candır'' şeklinde kıraat edilmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2560) rivayet etti.

8252 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Abbas

 

13032 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kardeşleriniz Uhud savaşında şehit düşünce Allah onların ruhlarını, Cennet nehirlerinden içip meyvelerinden yiyen, Arş'ın gölgesinde asılı altından kandiller üzerine konan yeşil kuşların içine yerleştirdi. İçeceklerinin, yiyeceklerinin ve meskenlerinin ne kadar güzel olduğunu gördüklerinde: ''Cihad'dan yüz çevirip savaştan uzak durmamalan için Allah'ın bize bu yaptığını keşke kardeşlerimiz de bilseydi'' dediler. Bunun üzerine Allah da: ''Sizin adınıza onlara bunu ben bildiririm'' buyurdu.'' Bu konu hakkında da Allah, Peygamber'ine: "Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın, bilakis onlar diridirler, Rabblari katında rızıklandırılırlar. Allah'ın keremiyle kendilerine verdiklerinden sevinerek arkalarından henüz kendilerine katılmayanlara; kendilerine korku olmadığını ve üzülmeyeceklerini, müjdelemek isterler"[Al-i İmran 169, 170] ayetlerini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2520) rivayet etti.

21424 -(1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13033 (2)-z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

SONRAKİ