MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Mazeretli Olarak Savaştan Geri Kalan Kimsenin Hükmü

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

13007 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Tebuk savaşından geri dönüp Medine'ye yaklaştığı zaman (yanındaki sahabilere): ''Medine'de öyle bir kavim vardır ki siz ne kadar yol yürüdüyseniz ve ne kadar vadiler geçtiyseniz hep sizinle beraberdiler'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Medine'de oldukları halde mi?" deyince: ''Evet, Medine'de olduklar, halde. Çünkü onları (geçerli) mazeret (leri sizinle birlikte çıkmaktan) alıkoydu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi (6/10), Müslim, imare 3/1518 (1911), Ebu Davud 3/12 (2508) ve İbn Mace 2/923 (2764) rivayet ettiler.

 

 

 

13008 (2)- Enes der ki: Tebuk savaşından geri döndüğümüz zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Medine'de öyle topluluklar vardır ki siz ne kadar vadiler geçtiyseniz ve ne kadar yol yürüdüyseniz hep sizinle birlikte (sevapta) ortak idiler" buyurdu. Ashab: "Medine'de oldukları halde mi?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Evet) çünkü onları (geçerli) mazeret (leri sizinle birlikte çıkmaktan) alıkoydu '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13009 (3)- Mtisa b. Enes b. Malik'in babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Medine'de öyle adamlar bıraktınız ki siz ne kadar yol yürüdüyseniz, ne kadar mal sarfettiyseniz ve ne kadar vadiler geçtiyseniz onlar da sizinle beraberdiler'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Onlar Medine'de oldukları halde nasıl bizimle olurlar?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onları (geçerli) mazeret(leri sizinle birlikte çıkmaktan) alıkoydu '' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2508) rivayet etti.

 

 

 

13010 (4)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Medine'de öyle adamlar bıraktınız ki siz ne kadar yol yürüdüyseniz, ne kadar mal sarfettiyseniz ve ne kadar vadiler geçtiyseniz onlar da sizinle beraberdiler'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Onlar Medine'de oldukları halde nasıl bizimle olurlar?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onları (geçerlı) mazeret (leri sizinle birlikte çıkmaktan) alıkoydu '' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir (r.a.)

 

13011 (1) Cabir der ki: Tebuk savaşından geri döndüğümüz zaman Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Medine'de öyle kavimler vardır ki siz ne kadar yol yürüdüyseniz ve ne kadar vadiler geçtiyseniz hep sizinle beraberdiler. Çünkü onları (geçerli) mazeret (leri sizinle birlikte çıkmaktan) alıkoydu. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1057) rivayet etti.

 

 

 

13012 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Medine'de öyle adamlar bıraktınız ki siz ne kadar vadiler geçtiyseniz ve ne kadar yol yürüdüyseniz onlar da sizinle beraber sevapta ortak idi. Çünkü onları hastalıkları (sizinle birlikte çıkmaktan) alıkoydu.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1911) ve İbn Mace (2765) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ