MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 10- Mücahide Yardım Etmenin, Onu Donatmanın, Geride Kalan Ailesine Göz Kulak Olmanın ve Allah Yolunda infakta Bulunmanın Fazileti

 

2. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

12965 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Lihyan oğullarına karşı bir müfreze çıkarmak isteyince: ''Her iki adamdan biri çıksın!'' buyurdu. Geride kalacaklar için de: ''Savaşa çıkanların geride kalan ailelerine ve mallarına iyi bir şekilde göz kulak olan kişiye savaşa çıkanın sevabının yarısı vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1507 (1890) ve Ebu Davud 3/12 (2510) rivayet ettiler.

 

 

 

12966 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Lihyan oğullarına karşı bir müfreze çıkarmak isteyince: ''Her iki adamdan biri çıksın'' buyurdu. Geride kalacaklar için de: ''Savaşa çıkanların geride kalan ailelerine ve mallarına iyi bir şekilde göz kulak olan kişiye savaşa çıkanın sevabının yarısı vardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12967 (3)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Lihyan b. Huzeyl oğullarına karşı bir müfreze çıkarmak isteyince: ''Her iki adamdan biri çıksın, bunun sevabı da aralarında olsun'' buyurdu. Daha sonra da: ''Allahım! Müddümüze ve sa'ımıza bereket ver! Bereketi ikiye katla'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1896) rivayet etti.

 

 

 

12968 (4)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Lihyan b. Huzeyl oğullarına karşı bir müfreze çıkarmak isteyince: ''Her iki adamdan biri çıksın, bunun sevabı da aralarında olsun '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

 

12969 (5)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Lihyan b. Huzeyl oğullarına karşı bir müfreze çıkarmak isteyince: ''Her iki adamdan biri çıksın, bunun sevabı da aralarında olsun'' buyurdu. Daha sonra da: ''Allahım! Müddümüze ve sa'ımıza bereket ver! Bereketi ikiye katla!'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

3. Sehl b. Huneyf

 

12970 (1) Sehl b. Huneyfin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah yolunda cihad eden kişiye yardım eden veya savaşa çıkacak birinin sıkıntısını gideren veya anlaşmalı köleye bedelinde yardımcı olan kişiyi hiçbir gölgenin bulunmadığı bir günde (kıyamet gününde) Allah kendi gölgesinde gölgelendir''.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (9463) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Abdullah b. Sehl b. Huneyfi tanımıyorum. Abdullah b. Muhammed b. Akll'in hadisi hasen derecesindedir"

 

 

 

12971 (2)- Sehl b. Huneyfin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah yolunda cihad eden kişiye yardım eden veya savaşa çıkacak birinin sıkıntısını gideren veya anlaşmalı köleye bedelinde yardımcı olan kişiyi hiçbir gölgenin bulunmadığı bir günde (kıyamet gününde) Allah kendi gölgesinde gölgelendirir. ''

 

[Hasen]

 

 

4. Zeyd b. Halid

 

12972 (1) Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir savaşçıya lazım olacak bütün malzemeleri karşılayan kişi, savaşa katılmış gibi olur. Savaşa katılanın geride kalan ailesine göz kulak olan kişi de, savaşa katılmış gibi olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1746, 2759), Tirmizi (807, 1629-30), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3316 7) ve İbn Huzeyme (2064) rivayet ettiler.

 

 

 

12973 (2)- Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah yolunda cihada çıkan kişiye lazım olacak bütün malzemeleri karşılayan kişi, savaşa katılmış gibi olur. Savaşa katılanın geride kalan ailesine gereği gibi göz kulak olan kişi de, savaşa katılmış gibi olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12974 (3)- Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir savaşçıya lazım olacak bütün malzemeleri karşılayan kişi, savaşa katılmış gibi olur. Savaşa katılanın geride kalan ailesine göz kulak olan kişi de, savaşa katılmış gibi olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

12975 (4)- Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir savaşçıya lazım olacak bütün malzemeleri karşılayan kişi, savaşa katılmış gibi olur. Savaşa katılanın geride kalan ailesine gereği gibi göz kulak olan kişi de, savaşa katılmış gibi olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Muaz b. Cebel

 

12976- Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir savaşçıya lazım olacak bütün malzemeleri karşılayan veya savaşa katılanın geride kalan ailesine gereği gibi göz kulak olan kişi de savaşa katılmış gibi olur'' buyurmuştur. i

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberanı, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/357) rivayet etti.

Heysemi (9458) der ki: "Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Ebu Bekr b. Ebi Meryem zayıftır. Senedinde isimsiz bir ravi geçmektedir."

 

 

SONRAKİ