MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Allah'ın İslam'ı Günahkarlarla da Desteklemesi

 

1. Sehl b. Sa'd (r.a.)

 

12958 (1) Sehl b. Sa'd anlatıyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir savaşa katılmıştı. Savaşta tüm müslümanları şaşırtacak şekilde mücadele etti. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu adam cehennem ahalisindendir'' buyurdu. Müslümanlar: "Allah yolunda ve Resulullah ile birlikte savaşırken mi? Allah ve Resulü daha iyi bilir" demeye başladılar. Daha sonra adam savaşta bir yara aldı. Yarasının acısı çok artınca kılıcının ucunu göğsüne dayadı ve üzerine abanarak kendini öldürdü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Cehennemlik olduğunu söylediğin adam kılcıyla kendini öldürdü" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bazen kişi öyle amellerde bulunur ki insanlar onun cennetlik olduğunu düşünürler, oysa cehennem ahalisinden biridir, Yine bazen kişi öyle amellerde bulunur ki insanlar onun cehennemlik olduğunu düşünürler, oysa cennet ahalisinden biridir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2898, 4202, 4207) ve Müslim (112) rivayet ettiler.

 

 

 

12959 (2)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bazen kişi cehennem ahalisinin amellerinde bulunur, ama aslında cennetlik ahalisinden biridir. Yine bazen kişi cennet ahalisinin amellerinde bulunur, ama aslında cehennemlik ahalisinden biridir. Zira ameller sonuncuları ile değerlendirilir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (s. 447, no: 1805) ve İbn Ebi Asım, cihad 1/96 (216) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

12960 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hayber savaşına katıldık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada Müslüman olduğunu söyleyen bir adam için: ''Bu adam cehennem ahalisindendir'' buyurdu. Savaş esnasında da söz konusu bu adam çok iyi bir şekilde savaştı ve ağır bir şekilde yaralandı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Cehennemlik olduğunu söylediğin adam çok iyi bir şekilde savaştı ve bu savaşta öldü" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cehenneme gidecektir'' buyurdu. Bu söz üzerine insanlardan bazıları şüpheye düşer oldular. Bir zaman sonra ise: "Adam ölmemiş, ağır bir şekilde yaralanmış" denildi. Gece vakti olunca da adam, yarasının acısına dayanamadı ve kendini öldürdü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumdan haberdar edilince: ''Allahu Ekber! Şehadet ederim ki ben Allah'ın kulu ve Resulü'yüm'' buyurdu. Sonra Bilal'a: ''Cennete ancak Müslüman olanlar girer. Allah günahkar kişilerle de bu dini destekler'' şeklinde seslenmesini söyledi.

 

Diğer tahric: Buhari, (3062, 4203, 6606) ve Müslim (1/73) rivayet ettiler.

279 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

12961 (2)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hayber savaşına katıldık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada Müslüman olduğunu söyleyen bir adam için: ''Bu adam cehennem ahalisindendir'' buyurdu ... " Sonrasında İbnu'l-Müseyyeb, Ebu Hureyre'den naklen bir önceki hadisin aynısını şu lafızIada zikreder: " ... Şüpheye düşmeleri bazı Müslümanların ağırına gitti ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah senin sözünü doğru çıkardı. Zira söz konusu adam intihar edip kendini öldürdü" dediler..

 

[Sahih]

 

280 (2)' de tekrar etmiştir.

 

 

3. Hayber Savaşında Bulunanlardan Biri

 

12962- Abdurrahman b. Abdullah b. Ka'b b. Malik, Hayber'de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gören birinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber savaşına yanında çıkanlardan bir adam hakkında: ''Bu adam cehennem ahalisindendir’’ buyurdu. Savaş vakti gelince adam düşmanlarla çok iyi mücadele etti ve bir sürü yara aldı. Ashabdan bazıları gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Cehennemlik olduğunu söylediğin adam çok iyi bir şekilde savaştı ve bir sürü de yara aldı" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ama Cehennem ahalisindendir’’ buyurdu. Bu söz üzerine insanlardan bazıları şüpheye düşer oldular. Bu arada söz konusu adam yaralarının acısına dayanamayınca sadağından bir ok çıkardı ve onunla intihar edip kendini öldürdü. Bunun üzerine müslümanlardan bir adam koşarak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi Allah sözünü doğru çıkardı! Zira filan kişi intihar ederek kendini öldürdü" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 19/83 (170) rivayet etti.

Heysemi (7/214): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

16819 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ