MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 8- Allah Yolunda Cihadda Samimiyet

 

5. Ebu Musa el-Eş'ari

 

12947 (1) Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın sözünün yüceltilmesi için savaşan kişi Allah'ın yolunda savaşmış olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ilim 1/217 (122), Müslim, imaret 3/1512 (1904), Tirmizı, cihad 4/153 (1646, "hasen sahih"), Nesai 6/23 (3136), İbn Mace 2/931 (2783) ve Abdurrezzak 5/268 (9567) rivayet ettiler.

 

 

 

12948 (2)- Ebu Musa der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Gösteriş için savaşan, cesaretini göstermek için savaşan ve kabilesi için savaşan kişilerden hangisi Allah'ın yolunda savaşmış olur?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın sözünün yüceltilmesi ıçm savaşan kişi, Allah'ın yolunda savaşmış olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7458), Müslim (1904), Tirmizı (1646) ve İbn Mace (2783) rivayet ettiler.

 

 

 

12949 (3)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Bedevinin biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ganimet elde etmek için savaşan, nam salmak için savaşan ve saygınlık kazanmak için savaşan kişilerden hangisi Allah'ın yolunda savaşmış olur?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın sözünün yüceltilmesi için savaşan kişi Allah'ın yolunda savaşmış olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12950 (4)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e cesaretini göstermek için savaşan, kabilesi için savaşan ve gösteriş için savaşan kişilerden hangisi Allah'ın yolunda savaşmış olacağı sorulunca: ''Allah'ın sözünün yüceltilmesi için savaşan kişi Allah'ın yolunda savaşmış olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12951 (5)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Adamın biri başını önüne eğmiş olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda cihad nasıl olur? Zira bazımız kabilesi için, bazımız da öfkesinden dolayı savaşıyor. Bunların da sevabı olur mu?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırdı ki adam ayakta olmasaydı Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cevap için başını kaldırmazdı. Başını kaldırdıktan sonra: ''Allah'ın sözünün yüceltilmesi için savaşan kişi, Allah'ın yolunda savaşmış olur '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12952 (6)- Ebu Musa der ki: Adamın biri oturup başını önüne eğmiş olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda cihad nasıl olur? Zira bazımız kabilesi için, bazımız da öfkesinden dolayı savaşıyor. Bunların da sevabı olur mu?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırdı ki adam ayakta olmasaydı (veya Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturmuş olmasaydı) cevap için başını kaldırmazdı. Başını kaldırdıktan sonra: ''Allah'ın sözünün yüceltilmesi ıçin savaşan kişi, Allah'ın yolunda savaşmış olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

6. Ya'la b. Umeyye

 

12953- Ya'la. b. Umeyye der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni müfrezelerle birlikte gönderirdi. Bir defasında yine bir müfreze çıkarmak istedi. Yolculuklarda eşyalarımı taşıyan bir hizmetçim vardı. Ona: "Yükü yükle! Zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir müfreze içinde gönderiyor" dediğimde, hizmetçim: "Ben seninle çıkmayacağım" karşılığını verdi. "Neden?" diye sorduğumda: "Ücret olarak bana üç dinar vermezsen çıkmam" karşılığını verdi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile vedalaştıktan sonra mı bunu söylüyorsun! Vallahi bunun için bir daha yanına dönmem! Yürü sana üç dinar vereceğim" dedim. Savaş dönüşü bu konuyu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiğimde: ''Hizmetçinin bu savaştan dünya ve ahirette tek kazancı bu üç dinar olacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/17 (2527), Taberani, M. el-Kebir'de 221258 (667), Hakim (2/109, 11.0) ve Beyhaki, siyer (9/29) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ