MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 6- Allah Yolunda Cihad Edenlerin Fazileti

12906 FARKLI

 

8. Ebu Said el-Hudri

 

12901 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en hayırlı insanların kimler olduğu sorulunca: ''Allah yolunda malı ve canıyla cihad eden müminlerdir'' buyurdu. "Sonra kimler?" diye sorulunca da: "Kendi kötülüklerinden insanları uzak tutmak için ıssız bir yere çekilen ve Allah'a ibadet eden mümindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2786, 6494), Müslim (4920-2), Ebu Davud (2485), İbn Mace (3978) ve Tirmizi (1660) rivayet ettiler.

 

 

 

12902 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Tebuk savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma ağacına yaslanarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında da şöyle buyurdu: ''En iyi insanlar ile en kötü insanların kimler olduğunu size söyleyeyim mi? En iyi insan, atının veya devesinin sırtında veya yürüyerek ölene kadar Allah yolunda cihad eden kişidir. En kötü kişi de Allah'ın Kitabını okuduğu halde buyruklarından hiçbirine riayet etmeyen günahkar ve günah işlemede cüretkar olan kişidir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (6/11) rivayet etti.

21106 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

12903 (3)- Ebu Said der ki: "Ey Allah'ın Resulü! En üstün müminler kimlerdir?" diye sorulunca: ''Allah yolunda canı ve malıyla cihad eden mümindir'' buyurdu. "Sonra kim?" diye sorulunca da: "Kendi kötülüklerinden insanları uzak tutmak için ıssız bir yere çekilen mümindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12904 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en üstünü kimlerdir?" diye sorulunca: ''Allah yolunda canı ve malıyla cihad eden mümindir'' buyurdu. "Sonra kim?" diye sorulunca da: "Kendi kötülüklerinden insanları uzak tutmak için ıssız bir yere çekilen ve Allah'a ibadet eden mümindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12905 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! İnsanların en üstünü kimlerdir?" diye sordu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

9. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

12906- İbn Mesud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rabbimiz iki kişiyi beğenir. Bunlardan biri ailesi ve sevdiklerinin yanında iken yatağını ve yorganını bırakıp namaza kalkan kişidir ki Rabbimiz: ''Ey meleklerim! Şu kuluma bakım! Yanımdaki sevaba rağbet edip, azaptan da çekinerek ailesi ve sevdiklerinin yanındayken yatağını ve yorganını bırakıp namaza kalktı'' buyurur. Diğeri de Allah yolunda cihad edip de arkadaşları hezimete uğrayan, kaçması halinde vebalIni düşünerek tekrar savaşmaya dönen ve öldürülen kişidir ki Rabbimiz meleklerine: ''Şu kuluma bakın! Benim yanımdaki sevaba rağbet edip, azaptan da çekinerek geri savaşmaya döndü ve öldü'' buyurur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/326) rivayet etti.

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (2/255) zikretmiş ve: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. İsnadı hasendir" demiştir.

6058 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ