MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

54- Sa'y Yapmaya Safa Tepesinden Başlamak; Sa'yı Vadinin içinde Yapmanın Müstehab Görülmesi

 

1. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

11864 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid-i Haram'dan çıktıktan sonra Safa tepesine giderken: ''Biz de (sa'y yapmaya) Allah'ın (ayette) başladığı yerden başlıyoruz'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (3/372) ve Nesai (5/239) rivayet ettiler.

 

 

 

11865 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında üç şavtta Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana dek remel yaptı. Sonra iki rekat namaz kıldı. Namaz sonrası tekrar Hacer-i Esved'e döndü. Tavafını bitirince Zemzem kuyusuna gitti. Orada su içip başına da döktü. Ardından Hacer-i Esved'e gelip onu selamladı. Sonra:

''Allah'ın (ayette) başladığı yerden başlıyorum!'' buyurarak sa'y yapmaya Safa tepesinden başladı.

 

[Sahih]

 

11855 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

11866 (1) Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safa'dan indiği zaman normal bir şekilde yürürdü. Vadinin içine ayak bastığı anda vadiyi aş ana kadar hızlanırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/374) ve Nesai (5/243) rivayet ettiler.

 

 

 

11867 (2)- Cafer b. Muhammed, babasından bildiriyor: Cabir b. Abdillah, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in haccını anlatırken şöyle dedi: " ... Sonra Safa tepesinden yürüyerek indi. Vadinin orta yerine ayak bastığı anda vadiyi aşıp diğer tarafına ulaşana dek hızlıca gitti."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ