MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

52- Tavaf Namazı, Namaz Sonrası Hacer-i Esved'i Selamlama, Zemzem Suyundan içmek ve Zemzem Suyunun Fazileti

 

1. Muttalib b. Ebi Veda'a

 

11850- Muttalib b. Ebi Veda'a der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tavafını bitirdikten sonra tavaf yerinin hemen kenarında iki rekat kıldığını gördüm. Namaz kılarken Kabe ile arasında hiç kimse yoktu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2958) ve Nesai (2/67) rivayet ettiler.

 

 

 

11851- Nafi' anlatıyor: İbn Ömer (umre için çıktığında) Harem bölgesine en yakın yere ulaştığı zaman telbiyeyi keser ve Zu Tuva'da konaklardı. Orada sabah namazını kılıp, yıkanırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını anlatırdı. Kuşluk vakti Mekke'ye girerdi. İlk önce Kabe'ye gelip Hacer-i Esved'i selamlayarak: "Bismillahi Vallahu Ekber!" derdi. Daha sonra tavafın ilk üç şavtını hızlıca (remel ile) yapar, iki rükün arasında ise yürürdü. Hacer-i Esved'e geldiğinde yine onu selamlayarak tekbir getirir ve kalan dört şavtı normal yürüyüşle yerine getirirdi. Peşinden Makam'a gelip iki rekat namaz kılardı. Namaz sonrası bir daha Hacer-i Esved'e gidip onu selamlar ve büyük kapıdan Safa'ya doğru çıkardı. Safa tepesinde durup yedi defa tekbir getirirdi. Üçüncü tekbirden sonra da: "Allah'tan başka ilah yoktur. Tektir ve ortaksızdıL Mülk de, hamd da ona mahsustur. O, her şeye kadirdir" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1573), Müslim (1259), Ebu Davud (1865) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4240) rivayet ettiler.

 

 

 

3. İbn Ömer ve Cabir b. Abdillah

 

11852 (1) Amr (b. Dinar) bildiriyor: Önümde umre için ihrama giren kişinin ihramdan çıktıktan sonra Safa ile Merve arasında sa'y yapmadan karısıyla ilişkiye girip giremeyeceği konusu açıldı. Bunu Cabir b. Abdillah'a sorduğumda: "Safa ile Merve arasında sa'y yapmadan karısıyla ilişkiye giremez" dedi. İbn Ömer'e sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac için geldiğinde yedi şavt ile Kabe'yi tavaf etti. Sonra Makam'ın arkasında iki rekat namaz kıldı. Sonra da Safa ile Merve arasında sa'y yaptı" dedi ve: "Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir"[Ahzab 21] ayetini okudu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, menasik 5/235 (2959) rivayet etti.

 

 

 

11853 (2)- Amr b. Dinar bildiriyor: Umre için ihrama giren kişinin ihramdan çıktıktan sonra Safa ile Merve arasında sa'y yapmadan karısıyla ilişkiye girip giremeyeceği konusu konuşuldu. Bunu Cabir b. Abdillah'a sorduğumuzda: "Safa ile Merve arasında sa'y yapmadan karısıyla ilişkiye giremez" dedi. İbn Ömer'e sorduğumuzda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac için geldiğinde yedi şavt ile Kabe'yi tavaf etti. Sonra Makam'ın arkasında iki rekat namaz kıldı. Sonra da Safa ile Merve arasında sa'y yaptı" dedi ve: "Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir"[Ahzab 21] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/418, 419) rivayet etti.

 

 

 

11854 (3)- Amr b. Dinar bildiriyor: Adamın birinin İbn Ömer'e: "Kişi Safa ile Merve arasında sa'y yapmadan karısıyla ilişkiye girebilir mi?" diye sorduğunu işittim. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi şavt ile Kabe'yi tavaf etti. Sonra iki rekat namaz kıldı. Sonra da Safa ile Merve arasında sa'y yaptı" dedi ve: "Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir,[Ahzab 21] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

 

11855 (4)- Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında üç şavtta Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana kadar remel yaptı. Sonra iki rekat namaz kıldı. Namaz sonrası tekrar Hacer-i Esved'e döndü. Tavafını bitirince Zemzem kuyusuna gitti. Orada su içip başına da döktü. Ardından Hacer-i Esved'e gelip onu selamladı. Sonra: ''Allah'ın (ayette) başladığı yerden başlyyorum'' buyurarak sa'y yapmaya Safa tepesinden başladı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ