MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 51- Tavaf Esnasında Söylenecek Sözler; Cahiliye Döneminde Tavafta Söylenen Sözler; Tavaf Esnasında Konuşmamak

 

3. ıbn Omer (r.a.)

 

11843 Nafi' der ki: İbn Ömer (umre için çıktığında) Harem bölgesine en yakın yere ulaştığı zaman telbiyeyi keser ve Zu Tuva'da konaklardı. Orada sabah namazını kılıp yıkanırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını anlatırdı.

 

Kuşluk vakti Mekke'ye girerdi. İlk önce Kabe'ye gelip Hacer-i Esved'i selamlayarak: "Bismillahi Vallahu Ekber!" derdi. Daha sonra tavafın ilk üç şavtını hızlıca (remel ile) yapar, iki rükün arasında ise yürürdü. Hacer-i Esved'e geldiğinde yine onu selamlayarak tekbir getirir ve kalan dört şavtı normal yürüyüşle eda ederdi. Ardından Makam'a gelip iki rekat namaz kılardı. Namaz sonrası bir daha Hacer-i Esved'e gidip onu selamlar ve büyük kapıdan Safa'ya doğru çıkardı. Safa tepesinde durup yedi defa tekbir getirirdi. Üçüncü tekbirden sonra da: "Allah'tan başka ilah yoktur. Tektir ve ortaksızdır. Mülk de hamd da onundur. O her şeye kadirdir" derdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (3/346, 347), Müslim (1259), Ebu Davud (1865) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4240) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ