MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

46- Tavafın Her Vakitte Caiz Olması; Bazı Vakitlerin Tavat için Mekruh Görülmesi

FARKLI HADİSLER

 

1. Cubeyr b. Mut'im

 

11811 (1) Cubeyr b, Mut'im'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ey Abdimenaf oğulları! Gece veya gündüz hangi saatte olursa olsun Kabelyi tavaf edene veya burada namaz kılmak isteyene sakın mani olmayın!"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/180 (1894), Tirmizi, hac 3/211 (668, "hasen sahih"), Nesai 1/84 (582), İbn Mace 1/398 (1254) ve Darimi 2/96 (1926) rivayet ettiler.

 

 

 

11812 (2)- Cubeyr b, Mut'im'in bildirdiğine göre Hz, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ey Abdimenaf ve Abdulmuttalib oğulları! Bu (sikaye, rifade ve hicdbe)ı Allah tarafindan ihsan edilebilecek en hayırlı şeydir, Şayet bunlardan biri elinizde olursa gece veya gündüz hangi saatte olursa olsun Kabelyi tavaf edecek olanlara engelolduğunuzu duymayayım''

 

[Sahih]

 

 

 

11813 (3)- Cubeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ey Abdimenaf oğullan! Gece veya gündüz hangi saatte olursa olsun Kabelyi tavaf edecek olanlara engelolduğunuzu duymayayım!''

 

[Sahih]

 

 

 

11814 (4)- Cubeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ey Abdimenaf oğullan! Gece veya gündüz hangi saatte olursa olsun Kabelyi tavaf edecek birine engel olduğunuzu duymayayım!11

 

[Sahih]

 

 

 

11815 (5)- Cubeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ey Abdulmuttalib ve Abdimenaf oğulları! Bu (sikaye, rifade ve hicabe işler!)ı Allah tarafından ihsan edilebilecek en hayırlı şeydir. Şayet bunlardan biri elinizde olursa, gece veya gündüz hangi saatte olursa olsun Kabe'nin yanında namaz kılacaklara engel olduğunuzu duymayayımr İbn Bekr ise bunu: ''Kabe'yi tavaf edecek olanlara'' lafzıyla rivayet etmiştir.

 

[Sahih]   

 

 

2. Cabir

 

11816 (1) Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Gtbir'e Kabe'yi tavafı sorduğumda şöyle dedi: Tavaf ederken birinci ve sonuncu şavtlarda rükne el sürerdik. Sabah namazmdan sonra güneş doğana kadar, ikindi namazmdan sonra da güneş batana kadar tavaf yapmazdık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Güneş şeytanın boynuzları arasında doğar'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Malik (1/369), Ebu'z-Zübeyr'den rivayet etti.

 

 

 

11817 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Güneş şeytanın boynuzu arasından doğar'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ