MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

45- Binek Üzerinde Tavaf, Hacer-i Esved'in Bastonla Selamlanması

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

11801 (1) İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesinin üzerinde Kabe'yi tavaf etti ve elinde bulunan bastonla Hacer-i Esved'i selamladı. Sonra suyun bulunduğu havuza geldi ve: ''Bana su verin'' buyurdu. Oradakiler: "İnsanlar bunun içine ellerini batırıyorlar, sana evden su getirelim" dediklerinde: ''Evinizdeki sudan istemem! Bana insanların içtiği sudan verin'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1881) ve başka kanalla Buhari (1635) rivayet ettiler.

25833 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

11802 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesinin üzerinde Kabe'yi tavaf etti ve elinde bulunan bastonla Hacer-i Esved'i selamladı. Safa ile Merve arasında da bineği üzerinde sa'y yaptı." Yezid başka bir defasında rivayet ederken: "Bineğinin üzerinden Hacer-i Esved'i selamladı" ifadesini kullanmıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

11803 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi tavaf ederken Hacer-i Esved'i bastonuyla selamladı. Tavafını bitirdikten sonra suyun bulunduğu havuza geldi. Amcaoğulları oradan su çekiyorlardı. ''Bana su verin'' buyurunca kovayla su verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sudan içtikten sonra: ''Şayet insanlar bunu ibadet edinip sizinle çekişmeyecek olsalardı ben de sizinle birlikte su çekerdim'' buyurdu. Sonra oradan ayrılıp Safa ile Merve arasında sa'y yaptı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (12080) rivayet etti..

 

 

 

11804 (4)- İbn Abbas der ki: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac için geldiğinde rahatsızdı. Bundan dolayı devesi üzerinde tavafını yaptı. Elinde de bastonu vardı. Hacer-i Esved'in yanına her geldiğinde bastonuyla onu selamladı. Tavafını bitirince devesini çöktürdü ve inip iki rekat namaz kıldı."

 

[Sahih]

 

 

 

11805 (5)- Mücahid bildiriyor: İbn Abbas Hacer-i Esved'in yamndaydı. Elinde bulunan bastonla da ona dokunup selamlıyor ve öpüyordu. Bir ara şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey iman edenler! Allah'tan. O'na yaraşır şekilde korkun ve ancak müslümanlar olarak can verin"[Al-i İmran 102] ayetini okuyup şöyle buyurdu: ''Şayet zakkum denilen içecekten tek bir damla yeryüzüne damlatılacak olsa tüm insanların hayatım zehir ederdi. İnsanlar, tek yiyecekleri bu olduğu ve başka da yiyecek bulamadıkları zaman ne yapacaklar?

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mice (4325), Tirmizi (2585) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11004) rivayet ettiler.

29064 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11806 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesi üzerinde tavafını yaptı. Hacer-i Esved'in karşısına her geldiğinde de ona doğru işaret edip tekbir getirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen'de (5/84) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ