MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 44- Sadece Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani'yi Selamlama; Hacer-i Esved'i Selamlama, Öpme, Yanında Tekbir Getirme ile ilgili Hususlar

 

2. İbn Abbas

 

11778 (1) Mücahid bildiriyor: İbn Abbas, Muaviye'yle birlikte Kabe'yi tavaf etti. Muaviye'nin Kabe'nin bütün rükünlerini (köşelerini) selamladığını görünce: "Bu iki rüknü (Rükn-ü İraki ile Rüknü'ş-Şami) neden selamlıyorsun?" diye sordu. Muaviye: "Kabe'nin selamlanmayacak hiçbir tarafı yoktur" dedi. İbn Abbas: "Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir"[Ahzab 21] ayetini okuyunca, Muaviye: "Doğru söylüyorsun" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (2/184) rivayet etti.

 

 

 

11779 (2)- Ebu't-Tufeyl der ki: Muaviye sol tarafına İbn Abbas'ı alarak Kabe'yi tavaf ediyordu. Ben de hemen arkalarında duruyor ve konuştuklarını duyuyordum. Muaviye tavaf sırasında Hicr tarafında bulunan köşeleri de selamlayınca Abdullah b. Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu iki köşeyi selamlamazdı" dedi. Muaviye ise: "Ey İbn Abbas! Beni rahat bırak! Kabe'nin selamlanmayacak hiçbir yeri yoktur!" dedi. Bu şekilde Muaviye ne zaman elini Hicr tarafında bulunan köşelerden birine koymak istese İbn Abbas aynı şeyi ona söyıüyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (10632) rivayet etti.

 

 

 

11780 (3)- Ebu't- Tufeyl der ki: Tavaf sırasında İbn Abbas ve Muaviye ile birlikteydim. Muaviye tavaf sırasında uğradığı her köşeyi selamlıyordu. İbn Abbas ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani dışındaki köşeleri selamlamazdı" deyince, Muaviye: "Kabe'nin selamlanmayacak hiçbir yeri yoktur!" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11781 (4)- Ebu't- Tufeyl der ki: Tavaf sırasında Muaviye geçtiği her köşeyi selamlıyordu. İbn Abbas ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece şu iki rüknü selamlardı" deyince, Muaviye: "Kabe'nin selamlanmayacak hiçbir köşesi yoktur!" dedi. Abdulvehhab rivayetinde ise: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in selamladığı bu iki rükün, Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani'dir" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11 782 (5)- Ebu't- Tufeyl der ki: Kabe'yi tavaf sırasında İbn Abbas ve Muaviye ile birlikteydim. İbn Abbas tavaf ederken sadece iki rüknü (Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani'yi) selamlarken Muaviye bütün köşeleri selamlıyordu. İbn Abbas ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani'yi selamlardı" deyince, Muaviye: "Kabe'nin selamlanmayacak hiçbir yeri yoktur!" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11783 (6)- Ebu't-Tufeyl der ki: İbn Abbas ile Muaviye hac için geldiler. İbn Abbas tavaf sırasında bütün köşeleri selamlıyordu. Muaviye ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece şu iki rüknü (Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani'yi) selamlardı" deyince, İbn Abbas: "Kabe'nin selamlanmayacak hiçbir rüknü!köşesi yoktur!" dedi.

Şu'be der ki: "İnsanlar bu hadis konusunda ihtilafa düşmüşler ve "Kabe'nin selamlanmayacak hiçbir yeri yoktur!" sözünü diyen kişinin Muaviye olduğunu söylemişlerdir. Fakat hadisi Katade'den bu şekilde hıfzettim."

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (3/240): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

11784 (7)- Ebu't-Tufeyl der ki: İbn Abbas ile Muaviye birlikte haccettiler. İbn Abbas tavaf sırasında bütün köşeleri selamlıyordu. Muaviye ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece şu iki rüknü (Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani'yi) selanılardı" deyince, İbn Abbas: "Kabe'nin selamlanmayacak hiçbir köşesi yoktur!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

3. Ömer, Osman ve Ya'la b. Umeyye

 

11785 (1) Ya'la b. Umeyye der ki: Hz. Ömer ile birlikte tavaf yap, yordum. Ömer tavaf sırasında Hacer-i Esved'i selamladı. Ben de arka tarafta bulunuyordum. Hacer-i Esved'in arkasında kalan batıdaki köşesine ulaştığım zaman acele edip selamlamak istedim. Ömer: "Ne yapıyorsun?" diye sorunca: "Batıdaki bu iki köşeyi selamlamayacak mısın?" dedim. Ömer: "Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte tavaf yapmadın mı?" diye sorunca: "Evet, yaptım" dedim. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için en iyi örnek değil mi?" diye sorunca: "Tabi ki öyle" dedim. Bunun üzerine: "O z aman selamlamadan devam et!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Abdurrezzak (8945) ve Beyhaki (5/77) rivayet ettiler.

 

 

 

11786 (2)- Ya'la b. Umeyye der ki: Ömer b. el-Hattab ile birlikte tavaf yaptım. Kabe kapısının arkasında, Hicr'in önünde kalan köşelere ulaştığım zaman köşeyi selamlamak için Ömer'in elinden tuttum. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte tavaf yapmadın mı?" diye sorunca: "Evet, yaptım" dedim. "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu köşeleri selamladığını gördün mü?" diye sorunca: "Hayır, görmedim" dedim. Bunun üzerine Ömer: "O zaman selamlamadan devam et! Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için en iyi örnektir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11787 (3)- Ya'la b. Umeyye der ki: Ömer b. el-Hattab ile birlikte tavaf yaptım. Ömer, Hacer-i Esved'i selamladı. Hacer-i Esved'in arkasında kalan batıdaki köşesine ulaştığımız zaman elinden çekip köşeyi selamlamak istedim. Ömer: "Ne yapıyorsun?" diye sorunca: "Bu köşeyi selamlamayacak mısın?" dedim. Ömer: "Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte tavaf yapmadın mı?" diye sorunca: "Evet, yaptım" dedim. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in batıdaki bu iki köşeyi selamladığını gördün mü?" diye sorunca: "Hayır, görmedim" dedim. Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için en iyi örnek değil mi?" diye sorunca: "Tabi ki öyle" dedim. Bunun üzerine: "O zaman selamlamadan devam et!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11788 (4)- Ya'la b. Umeyye der ki: Hz. Osman ile birlikte tavaf yaptım. Osman, Hacer-i Esved'i selamladı. Hacer-i Esved'in arkasında kalan batıdaki köşesine ulaştığımız zaman elinden çekip köşeyi selamlamak istedim. Osman: "Ne yapıyorsun?" diye sorunca: "Bu köşeyi selamlamayacak mısın?" dedim. Osman: "Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte tavaf yapmadın mı?" diye sorunca: "Evet, yaptım" dedim. Osman: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in batıdaki bu iki köşeyi selamladığını gördün mü?" diye sorunca: "Hayır, görmedim" dedim. Osman: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için en iyi örnek değil mi?" diye sorunca: "Tabi ki öyle" dedim. Bunun üzerine: "O zaman selamlamadan devam et!" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ