MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 29- ihramlının Kan Aldırması, Sürme Çekmesi ve Başını Yıkaması

 

6. Ebu Eyyub

 

11508 (1) Abdullah b. Huneyn anlatıyor: İbn Abbas ve Misver'le Ebva'daydık. Sohbet ederken konu ihramlının başını yıkamasına geldi. Misver ihramlı olan kişinin başını yıkayamayacağını söylerken İbn Abbas: "Yıkayabilir!" diyordu. Bunun üzerine İbn Abbas bu konuyu sormak için beni Ebu Eyyub'e gönderdi ve: "Kardeşin Abdullah b. Abbas sana selam söylüyor ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ihramlıyken nasıl başını yıkadığını anlatmanı istiyor" dememi söyledi. Ebu Eyyub'un yanına vardığımda kendisini, kuyunun iki direği arasına çekilmiş bir örtünün / giysinin ardında yıkanırken buldum. Geldiğimi gördüğünde giysiyi göğsüne doğru çekti. Yaklaşıp yüzünü tam olarak netleştirdiğimde yanında duran bir adamın başına su döktüğünü gördüm. Ebu Eyyub yanındaki adama başın tümüne su dök anlamında elleriyle işaret etti. Bu şekilde elleriyle de başını önden ve arkadan iyice yıkadı. Dönüp gördüklerimi onlara anlattığımda Misver, İbn Abbas'a: "Bundan sonra seninle tartışmayacağım" dedi.

Haccac ile Ravh rivayetinde: "Yanına gelip bunu sorduğumda Ebu Eyyub giysiyi göğsüne doğru çekti. Tam olarak yaklaştığımda da başını, yüzünü ve yanında duran adamı gördüm" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1205) rivayet etti.

 

 

 

11509 (2)- İbrahim b. Abdillah b. Huneyn, babasından bildiriyor: Misver ile İbn Abbas ihramda olan kişinin başına su döküp dökemeyeceği konusunda ihtilafa düştüler (veya tartıştılar). Ebu Eyyub'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ihramlıyken nasıl başını yıkadığını gördün?" diye haber yolladıklarında, Ebu Eyyub: "Şu şekilde hem önden, hem de arkadan iyice yıkadı" dedi. Ravi Süfyan bunu rivayet ederken nasılolduğunu göstermiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac (3/20) ve Ebu Davud, menasik 2/168 (1840) rivayet ettiler.

 

 

 

11510 (3)- İbrahim b. Abdillah b. Huneyn, babasından bildiriyor: Misver ile İbn Abbas ihramda olan kişinin başını yıkayıp yıkayamayacağı konusunda ihtilafa düştüler. İbn Abbas: "Başını yıkayabilir" gerken, Misver: "Yıkayamaz!" diyordu. Bunu sormak için beni Ebu Eyyub'e gönderdiler. Ebu Eyyub'e bunu sorduğumda başına suyu döktü, elleriyle önden ve arkadan iyice yıkadı ve: "Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (ihramlıyken) bu şekilde yıkadığnn gördüm" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

7. Hz. Aişe

 

11511- Ömer b. Suveyd der ki: Aişe binti Talha'nın yamnda ihramlının koku sürünmesi konusu açılınca şöyle dedi: "Mu'minIerin annesi Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hacca çıktıklarında ihramı girmeden önce üzerlerinde merhemli sargı olurdu. İhrama girdikten sonra bu merhemli sargı üzerlerindeyken yıkanırlardı. Ayrıca terlediklerinde de yıkamrlar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları bundan alıkoymazdı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, taharet 1/66 (254) ve Beyhaki (5/48) rivayet ettiler.

2359 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ