MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 22- Nebi (s.a.v.)'in, Ashabıyla Hac için ihrama Girmesi, Kurban Getirmeyenlerin Bunu Umreye Çevirmesi ve Bu Konudaki ihtilaflar

 

12. Osman, Ali ve Sa'd

 

11318 (1) Said b. el-Müseyyeb der ki: Hz. Osman hac için yola çıktı. Yolun bir yerine ulaştığında Hz. Ali'ye: "Osman, hacda temettüyü yasakladı" denildi. Ali ise yanındakilere: "Osman yola çıkınca siz de yola düşün" dedi ve yanındakilerle birlikte umre için ihrama girdi. Osman, Ali'yle bu konuda konuşmayınca Ali ona: "Bana bildirilene göre hacda temettüyü yasaklamışsın" dedi. Osman: "Öyle" dedi. Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hacda temettü yaptığını görmedin mi?" diye sorunca, Osman: "Evet, gördüm" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (5/152) rivayet etti.

 

 

 

11319 (2)-Z Said b. el-Müseyyeb der ki: Hz. Osman hac için yola çıktı. Yolun bir yerine ulaştığında Hz. Ali'ye: "Osman, hacda temettüyü yasakladı" denildi. Ali ise yanındakilere: "Osman yola çıkınca siz de yola düşün" dedi ve yanındakilerle birlikte umre için ihrama girdi. Osman, Ali'yle bu konuda konuşmayınca Ali ona: "Bana bildirilene göre hacda temettüyü yasaklamışsın. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacda temettü yapmadı mı?" dedi. Osman'ın ona ne cevap verdiğini bilmiyorum.

 

[Hasen]

 

 

 

11320 (3)- Abdullah b. Şakik der ki: Hz. Osman hacda temettüden alıkoyardı. Hz. Ali ise bunun yapılabileceği yönünde fetva verirdi. Osman bu konuda onu tenkit etti. Ali: "Resulullahim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) temettü yaptığını biliyorsun değil mi?" deyince, Osman: "Biliyorum, ama o zamanlar korku taşı yorduk" dedi.

Şu'be der ki: Katade'ye: "Osman'ın bahsettiği bu korku ne?" diye sorduğumda: "Bilmiyorum" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2934-5) rivayet etti.

 

 

 

11321 (4)- Abdullah b. Şakik der ki: Hz. Osman hacda temettüden alıkoyardı. Hz. Ali ise bunun yapılabileceğini söylerdi. Osman bu konuda onu tenkit etti. Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte temettü yaptığımızı biliyorsun değil mi?" deyince, Osman: "Biliyorum, ama o zamanlar korku taşıyorduk" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11322 (5)- Abdullah b. ez-Zübeyr der ki: (Hac mevsiminde) Osman b. Amın'la birlikte Cuhfe'deydik. Yanında da içlerinde Habib b. Mesleme elFihri'nin de bulunduğu Şamlı bir grup vardı. Bir ara hacda temettü konusu açılınca Osman: "Haccın ve umrenin tam olmaları için ikisini hac mevsiminde yapmamak daha uygundur. Umreyi, (hacdan sonra) Kabe'yi bir iki defa ziyaret ettikten sonra yapmanız daha iyi olur. Zira Allah da sizlere hayırlar (maddi imkanlar) bahşetmiştir" dedi. O sırada Hz. Ali de vadide devesini yemliyordu. Osman'ın bu dediği kendisine ulaşınca gelip Osman'ın başında durdu ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kıldığı bir sünnet ile Allah'ın Kitab'ın da kulları için tanıdığı bir ruhsattan ne istiyorsun? Neden insanları bu yönde zora koşup bunları yasaklıyorsun? Oysa bu (hacda temettü), işi olan veya evi uzaklarda bulunan kişiler için bir kolaylıktı" dedi. Ardından Ali hem hac, hem de umre için ihrama girdi. Osman ise insanlara döndü ve: "Ben böyle bir şeyi yasakladım mı ki? Bunu yasaklamadım. Sadece bu konudaki görüşümü söyledim. Dileyen bu görüşümü uygular, dileyen de uygulamaz" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bezzar (473) rivayet etti.

 

 

 

11323 (6)- Mervan b. el-Hakem der ki: Hac mevsiminde Hz. Osman ile yol alırken adamın birinin hem hac, hem de umre için telbiye ettiğini işittik. Osman: "Kim bu?" diye sorunca: "Ali" dediler. Osman ona: "Bunu yasakladığımı bilmiyor musun?" deyince, Ali: "Biliyorum, ancak senin sözün için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sözünü bırakacak değilim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/148) rivayet etti.

 

 

 

11324 (7)- Mervan b. el-Hakem der ki: Hac mevsiminde Mekke ile Medine arasında bir yerde Hz. Osman hacda temettüyü ve hem hac, hem de umre için birlikte telbiye getirmeyi yasaklıyordu. Hz. Ali bunu görünce "Umre ve hac için Lebbeyk!" diyerek hem hac, hem de umre için telbiye getirmeye başladı. Osman: "İnsanlara bunu yasakladığımı gördüğün halde sen neden bunu yapıyorsun?" deyince, Ali: "İnsanlardan birinin sözü için Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini bırakacak değilim!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11325 (8)- Said b. el-Müseyyeb der ki: (Hac mevsiminde) Hz. Ali ile Osman, Usfan'da bir araya geldiler. Osman hacda temettüyü yasaklıyordu. Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı bir şeyi sen neden yasaklıyorsun?" diye sorunca, Osman: "Sen işine bak!" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1569) ve Müslim (2936) rivayet ettiler.

 

 

 

11326 (9)- Muhammed b. Abdillah b. el-Haris b. Nevfel b. Abdilmuttalib bildiriyor: Muaviye b. Ebi Süfyan'ın hac yaptığı yıl Sa'd b. Ebi Vakkas ile Dahhak b. Kays'ın hacda temettü konusunu konuştuklarını işittim. Dahhak: "Böyle bir şeyi (hacda temettüyü) ancak Allah'ın emirlerini bilmeyenler yapar" deyince, Sa'd: "Yeğenim! Ne kötü bir söz söyledin öyle!" dedi. Dahhak: "Ama Ömer b. el-Hattab böylesi bir şeyi yasakladı" deyince, Sa'd: "Öyle ama Resulullah (s.a.v.) böyle bir şeyi yaptı, biz de onunla bunu yaptık" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta' da (1/317), Tirmizi (823) ve Nesai (5/152) rivayet ettiler.

 

 

 

11327 (10)- Guneym der ki: Sa'd b. Ebi Vakkas'a hacda temettüyü sorduğumda: "Şu adam (Muaviye) kafir biri olarak (Mekke fethinde) evinde saklanmışken biz bunu yapmıştık" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1235) rivayet etti.

 

 

 

11328 (11)- Abdullah b. Şakik bildiriyor: Hz. Osman hacda temettüden alıkoyardı. Hz. Ali ise bunun yapılabileceğini söylerdi. Osman, Ali'ye: "Sen neden halife'nin emirlerini dinlemiyorsun!" diye çıkışınca, Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte temettü yaptığımızı biliyorsun!" dedi. Osman da: "Biliyorum, ama o zamanlar korku taşıyorduk" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

13. Muaviye

 

11329 (1) Ebu Şeyh en-Hunai bildiriyor: Muaviye, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir gruba: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kaplan (vahşi hayvanların) postunun eyer olarak kullanımını yasakladığını biliyorsunuz değil mi?" diye sorunca: "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediler. Muaviye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in basit ve küçük miktarda olmadıktan sonra altınla süslenmeyi yasakladığını da biliyorsunuz değil mi?" diye sorunca: "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediler. Muaviye: "Peki hacda temettüyü yasakladıgİbı biliyor musunuz?" diye sorunca: "Allah için söylemek gerekirse hayır, bilmiyoruz" dediler.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (217, 19927) rivayet etti.

 

 

 

11330 (2)- Ebu Şeyh en-Hunaİ bildiriyor: Benim de bulunduğum bir ortamda Muaviye, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir gruba: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kaplan (vahşi hayvanların) postunun eyer olarak kullanımını yasakladığını biliyorsunuz değil mi?" diye sorunca: "Evet" dediler. Muaviye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ipek giyinmeyi yasakladığını biliyorsunuz değil mi?" diye sorunca: "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediler. Muaviye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gümüş kapla içecek içmeyi yasakladığını biliyorsunuz değil mi?" diye sorunca: "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediler. Muaviye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in basit ve küçük miktarda olmadıktan sonra altınla süslenmeyi yasakladığını da biliyorsunuz değil mi?" diye sorunca: "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediler. Muaviye: "Peki hac ile umreyi bir arada yapmayı (hacta temettüyü) yasakladığını biliyor musunuz?" diye sorunca: "Allah için söylemek gerekirse hayır, bilmiyoruz" dediler. Bunun üzerine Muaviye: "Valahi bunlarla birlikte bunu da yasaklamıştı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (8/161) rivayet etti.

 

 

 

11331 (3)- Ebu Şeyh en-Hunaİ bildiriyor: Muaviye'nin yanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir toplulukla birlikteydim. Muaviye: "Allah için söyleyin! Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ipek giyinmeyi yasakladığını biliyorsunuz değil mi?" diye sorunca, oradakiler: "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediler. Muaviye: "Ben de buna şahitlik ederim" dedi ve: "Allah için söyleyin! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in basit ve küçük miktarda olmadıktan sonra altınla süslenmeyi yasakladığını biliyorsunuz değil mi?" diye sordu. "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediklerinde, Muaviye:

"Ben de buna şehadet ederim" dedi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kaplan (vahşi hayvanların) postunun eyer olarak kullanımını yasakladığını biliyorsunuz değil mi?" diye sordu. "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediklerinde, Muaviye: "Ben de buna şahitlik ederim" dedi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gümüş kapla içecek içmeyi yasakladığını biliyorsunuz değil mi?" diye sordu. "Allah için söylemek gerekirse evet, biliyoruz" dediklerinde, Muaviye: "Ben de buna şehadet ederim" dedi ve: "Peki hac ile umreyi bir arada yapmayı (hac'da temettüyü) yasakladığını da biliyorsunuz değil mi?" diye sordu. "Allah için söylemek gerekirse hayır, bilmiyoruz" dediklerinde, Muaviye: "Vallahi bunlarla birlikte bunu da yasaklamıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/76) der ki: "Ebu Şeyh dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. Ebu Şeyh de güvenilir biridir."

 

 

SONRAKİ