MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- İhrama Girerken Şart Koşmak

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

11193 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Duba'a'ya şartlı bir şekilde ihrama girmesini söyledi."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (12023) rivayet etti.

 

 

 

11194 (2)- İbn Abbas der ki: Duba'a binti'z-Zübeyr b. Abdilmuttalib, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ağır hastayım, ama haccetmek de istiyorum. İhrama nasıl girme mi emredersin?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhrama gir ve: ''(Allahım!) Beni (haccı eda etmekten) engelleyeceğin yer ihramdan çıkacağım yer olsun'' şartını koş'' buyurdu. Ancak Duba'a haccım başına bir şey gelmeden tamamlayabildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1208), Nesai (5/168) ve İbn Mace (2938) rivayet ettiler.

 

 

 

11195 (3)- İbn Abbas bildiriyor: (Hasta olan) Duba'a binti'z-Zübeyr haccetmek isteyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''İhrama girerken: ''(Allahım!) Beni (haccı eda etmekten) engelleyeceğin yer ihramdan çıkacağım yer olsun'' şartını koş. Zira bu hakka sahipsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

11196 (1) Hz. Aişe der ki: Duba'a binti'z-Zübeyr b. Abdilmuttalib, yanına giren Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Haccetmek istiyorum, ama hastayım da" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haccını yap, ama (ihrama girerken): ''(Allahım!) Beni (haccı eda etmekten) engelleyeceğin yer ihram'dan çıkacağım yer olsun'' şartını koş'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/132 (5081) ve Müslim 2/867 (1207) rivayet ettiler.

 

 

 

11197 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Duba'a binti'z-Zübeyr'in yanına girdiğinde: IlHaccetmeyi dÜşÜnÜyor musun?" diye sordu. Duba'a: "Vallahi kendimi iyi hissetmiyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Haccını yap, ama (ihrama girerken): ''Allahı ml Beni (haccı eda etmekten) engelleyeceğin yer ihrandan çıkacağım yer olsun'' şartll11 koş" buyurdu. Duba'a, o zamanlar Mikdad b. el-Esved ile evliydi.

 

[Sahih]

 

 

 

3. Ümmü Seleme (r.anha)

 

11198- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta olan Duba'a binti'z-Zübeyr b. Abdilmuttalib'in yanına geldi. Veda haccını kastederek: "Neden bizimle birlikte (hac için) yola çıkmıyorsun?" diye sordu. Duba'a: "Ey Allah'ın Resulü! Hastayım ve bu hastalığımın haccıma engel olmasından endişe ediyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hac için ihrama gir ve: ''Allahımı Beni (haccı eda etmekten) engelleyeceğin yer ihramdan çıkacağım yer olsun'' şartını koş"buyurdu.1

 

[Hasen]

 

Heysemi (5326) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. İbn İshak bunu işitme yoluyla aldığını açıkça belirtmiştir. Bunun dışındakiler Sahih ricalidir."

 

 

 

4. Esma binti Ebi Bekr (r.anha)

 

11199- Ebu Bekr b. Abdillah b. ez-Zübeyr, ninesi olan Esma binti Ebi Bekr ya da Su'da binti A vf tan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Duba'a binti Abdilmuttalib'in yanına girdi ve: ''Halacığım! Neden hacca gitmiyorsun?'' diye sordu. Duba'a: "Hastayım ve bu hastalığımın haccımı tamamlamaya engelolmasından korkuyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhrama gir ve haccı edadan engelleneceğin yerin ihramdan çıkacağın yer olacağı şartını koy'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/979 (2936) rivayet etti.

 

 

 

5. Duba'a binti'z-Zübeyr (r.anha)

 

11200 (1) İbn Abbas bildiriyor: (Hasta olan) Duba'a binti'z-Zübeyr b. Abdilmuttalib, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Haccetmek istiyorum, bunu şartlı yapabilir miyim?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! yapabilirsin'' dedi. Duba'a: "Peki ne diyeyim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Lebbeyk Allahumme Leybbeyk! Allahım! Beni (haccı eda etmekten) engelleyeceğin yer ihramdan çıkacağım yer olsun, dersin '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace, menasik 2/979 (2937) ve Beyhaki (5/222) rivayet ettiler.

 

 

 

11201 (2)- Duba'a binti'z-Zübeyr b. Abdilmuttalib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''İhrama girerken: '' (Allahım!) Beni (haccı eda etmekten) engelleyeceğin yer ihramdan çıkacağım yer olsun'' de. Şayet hastalıktan veya başka bir şeyden dolayı haccı tamamlayamazsan Rabbin katında bu şartın geçerli olmuş ve ihramdan çıkmış olursun. ''

 

[Sahih]

 

 

 

11202 (3)- İbn Abbas bildiriyor: (Hasta olan) Duba'a: "Ey Allah'ın Resulü! Ben de haccetmek istiyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şartını koşarak haccmı yap'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

6. İbn Ömer (r.a.)

 

11203- Salim bildiriyor: İbn Ömer hacda şart koşmayı hoş görmez ve: "Bu yönde Peygamber'inizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti size yetmez mi? Zira o şart koşmazdı" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/7-8, uzun bir metinle) ve Tirmizi (2/117, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ