MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- İhram'a Giriş (Mikat) Yerleri

 

ı. İbn Abbas (r.a.)

 

11086 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için Cuhfe'yi, Yemen ahalisi için Yelemlem'i, Necdliler için Karn'ı (Karnu'l-Menazil) mikat yaptı ve şöyle buyurdu: ''Bu yerler hem onlar için, hem de (hac veya umre yapmak isteyip de) başka yerlerden oraya uğrayanlar için mikat yerleridir. Bunlar dışında (Mekke ile bu yerler arasında) olanların mikatı bunun için harekete geçecekleri yerdir. Mekke Ahalisinin de mikatı (hac için) harekete geçecekleri yerdir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1526, 1529) ile Müslim Ç2773) rivayet ettiler.

 

 

 

11087 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için Cuhfe'yi, Necdliler için Karn'ı, Yemen ahalisi için de Yelemlem'i mikat yaptı ve şöyle buyurdu: ''Bu yerler, hem onlar için, hem de hac veya umre yapmak isteyip de başka yerlerden oraya uğrayanlar için Mekke'ye ulaşana kadar mikat yerleridir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

11088 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için Cuhfe'yi, Necdliler için Karn'ı, Yemen ahalisi için de Yelemlem'i mikat yaptı ve şöyle buyurdu: ''Bu yerler, hem onlar için, hem de (hac veya umre yapmak isteyip de) başka yerlerden oraya uğrayanlar için mikat yerleridir. Bunlar dışında (Mekke ile bu yerler arasında) olanların mikatı, bunun için harekete geçecekleri yerdir. Mekke ahalisinin de mikatı Mekke'dir''

 

[Sahih]

 

 

 

11089 (4)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Yemenliler Yelemlem'den, Necdiller de Karn'dan ihrama girerler. Bu yerler hem onlar için, hem de (hac veya umre yapmak isteyip de) başka yerlerden oraya uğrayanlar için mikat yerleridir. Evleri mikat içinde olup da hac veya umreye niyetlenenlerin mikat yerleri evleridir. Bunlar ihramlarını evlerinden giyer Mekke'ye gelirler. ''

 

[-Sahih-]

 

Abdullah der ki: Ben de Abdurrezzak'ın yanından gelirken Yelemlem'den ihrama girdim."

Abdurrezzak der ki: Ma'mer bunu rivayet ederken bir defasında İbn Abbas'a dayandırmış, diğer rivayetlerinde ise Tavus'tan ileriye götürmez di. Ona bunu sorduğumda: "Tabi olarak Tavus bunu İbn Abbas'tan naklen rivayet etmiştir" dedi. Ancak başka bir defasında yine rivayet ederken işittim ve yine İbn Abbas'ı zikretmedi.

 

 

 

11090 (5)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için Cuhfe'yi, Necdliler için Karn'ı, Yemen ahalisi için de Yelemlem'i mikat yaptı ve şöyle buyurdu: ''Bu yerler, hem onlar için, hem de hac veya umre yapmak isteyip de başka yerlerden oraya uğrayanlar için Mekke'ye ulaşana kadar mikat yerleridir. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

11091 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), doğudan gelenler için Akik'i mikat kıldı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/77) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da (5/28) rivayet ettiler.

 

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

11092 (1) İbn Ömer bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihrama nereden girmesi gerektiğini sorunca: ''Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Yemenliler Yelemlem'den, Necdliler de Karn'dan ihrama girerler'' buyurdu. İnsanlar da Zatu lrk'ı mikat yeri olarak belirlerken Karn'ı ölçü almışlardır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla Malik (927), Buhari (133, 1525), Müslim (2775), Ebu Davud (1737), Tirmizi (831), İbn Mace (2914) ve Nesai (5/122) rivayet ettiler.

 

 

 

11093 (2)- Salim, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için Cuhfe'yi, Necdliler için Karn'ı mikat yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bizzat işitmedim ama bana bildirilene göre Yemen ahalisi için de Yelemlem'i mikat yapmıştır.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Salim kanalıyla Buhari (1527-8), Müslim (2776-7), Nesai (5/125) ve İbn Huzeyme (2589) rivayet ettiler.

 

 

 

11094 (3)- Sadaka (b. Yesar)'ın, İbn Ömer'den bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Necdlller Karn'dan, Şamlılar Cuhfeden, Yemenliler Yelemlem'den, Medineliler de Zul-Huleyfe'den ihrama girerler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Sadaka der ki: İbn Ömer, Yemenlilerin bu mikatını bizzat kendisi işitmiş değildir. Ona: "Peki, ya Iraklıların mikatı?" diye sorulunca, İbn Ömer: "O zamanlar Irak yoktu" demiştir.

 

 

 

11095 (4)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için Cuhfe'yi, Necdliler için Karn'ı mikat yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bizzat işitmedim ama bana bildirilene göre Yemen ahalisi için de Yelemlem'i mikat yapmıştır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (928), Buhari (7344), Müslim (2778) ve İbn Huzeyme (2593) rivayet ettiler.

 

 

 

11096 (5)- Abdullah b. Ömer der ki: Adamın biri Mescid'de kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Nereden ihrama girmemizi emredersin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ihrama girerler'' buyurdu. Ben hatırlamıyorum, ama bana bildirilene göre ayrıca: "Yemenliler Yelemlem'den ihrama girerler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

11097 (6)- İbn Ömer der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Nereden ihrama girelim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ihra ma girerler'' buyurdu. Dediklerine göre yine: "Yemenliler Yelemlem'den ihrama girerler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

11098 (7)- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Necdliler için Karn'ı, Şamlılar için de Cuhfe'yi mikat yaptı. Bu üç mikat yerini bizzat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitip ezberledim. Bana bildirilene göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca: "Yemenliler Yelemlem'den ihrama girerler'' buyurmuştur." Abdullah b. Dinar der ki: İbn Ömer'e: "Peki, ya Iraklıların mikatı?" diye sorulunca, İbn Ömer: "O zamanlar Irak yoktu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11099 (8)- Abdullah b. Ömer der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Nereden ihrama girmemızı emredersin?" diye seslenince: ''Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ihrama girerler'' buyurdu. Dediklerine göre ayrıca: "Yemenliler Yelemlemi den ihrama girerler''buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

11100 (9)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için Cuhfe'yi, Necdliler için Karn'ı, Iraklılar için Zat u Irk'ı, Yemen ahalisi için de Yelemlem'i mikat yaptı."

 

[Sahih]

 

 

 

11101 (10)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Necdliler için Karn'ı, Şamlılar için de Cuhfe'yi mikat yaptı. Bana bildirilene göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca: "Yemenliler Yelemlemi den ihrama girerler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

11102 (11)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ilırama girerler'' buyurduğunu işittim. İnsanların söylediğine göre ayrıca: "Yemenliler Yelemlem'den ihrama girerler'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11103 (12)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Necdliler için Karn'ı, Şamlılar için de Cuhfe'yi mikat yaptı. Dediklerine göre Yemen ahalisi için de Yelemlem'i mik at yapmıştır."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11104 (13)- Abdullah b. Ömer der ki: "Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Mehye'a'dan (Cuhfe'den), Necdliler de Karn'dan ihrama girerler. Bu bölgedeki insanların mikatlarını bu şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11105 (14)- Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yemenliler için Yelemlem'i mikat yaptı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11106 (15)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için de Cuhfe'yi, Necdliler için Karn'ı, Yemenliler için de Yelemlem'i mikat yaptı."

Sadaka b. Yesar der ki: İbn Ömer'e: "Peki, ya Iraklıların mikatı?" diye sorulunca, İbn Ömer: "O zamanlar Irak yoktu" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11107 (16)- İbn Ömer der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Nereden ihrama girmemizi emredersin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ihrama girerler'' buyurdu. Dediklerine göre yine: "Yemenliler Yelemlem'den ihrama girerler'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11108 (17)- İbn Ömer der ki: Adamın biri Mescid'de kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Nereden ihrama girelim?" diye seslendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Medineliler Zul-Huleyfe'den, Şamlılar Cuhfe'den, Necdliler de Karn'dan ihrama girerler'' buyurdu. Dediklerine göre ayrıca: "Yemenliler Yelemlem'den ihrama girerler''buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Abdullah b. Amr ve Cabir b. Abdillah

 

11109 (1) Ata, Cabir'den; Amr b. Şuayb da babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medineliler için Zul-Huleyfe'yi, Şamlılar için de Cuhfe'yi, Yemenliler ile Tihilme ahalisi için Yelemlem'i, Taifliler yani Necdliler için Karn'ı, Iraklılar için ise Ziltu Irk'ı mikat yaptı."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/216), ravi Haccac'ın durumuna dikkat çeker.

 

 

 

11110 (2)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdillah'a ihrama girmek için mikat yerlerinin sorulduğunu işittim. Cabir şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Medinelilerin ihrama girmek için mikatı Zul-Huleyfeldir. Diğer yoldan (Şam'dan) gelenlerin mikatı Cuhfeldir. Iraklıların mikat yeri Zatu ırktır. Necdlilerin mikat yeri Karnıdır. Yemenlilerin mikat yeri ise Yelemlem'dir.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, hac (18), İbn Mace, menasik (2915) ve Beyhaki (5/27) rivayet ettiler.

 

 

 

11111 (2)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir'e ihrama girmek için mikat yerlerini sorduğumda şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Medinelilerin ihrama girmek için mikatı, Zul Huleyfe'dir. Diğer yoldan (Şam'dan) gelenlerin mikatı Cuhfe'dir. Iraklıların mikat yeri Zatu Irk'tır. Necdlilerin mikat yeri Karn'dır. Yemenlilerin mikat yeri de Yelemlem'dir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Müslim (2779-80) ve İbn Mace (2915) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

11112- Abdullah b. ez-Zübeyr bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necdliler için Karn'ı mikat yeri olarak belirledi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/387 (1525), Müslim 2/839 (1182), Ebu Davud 2/143 (1737) ve Tirmizi 3/193 (831) rivayet ettiler.

 

 

 

5. Abdurrahman b. Ebi Bekr

 

11113- Abdurrahman b. Ebi Bekr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Şu deveyi hazırla ve kızkardeşini arkana bindirip götür. Ten'ım tepesinden indiğiniz zaman telbiye getirerek gelin'I buyurdu. Bu olay hac sonrası Medine'ye dönüş yapacağımız günün gecesinde vaki olmuştu.

 

[Zayıf]

 

11038 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ