MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 9- Umre'nin Belirli Bir Vaktinin Olmaması

 

5. İbn Abbas (r.a.)

 

11042 (1) İbn Ebi Müleyke bildiriyor: Urve (b. ez-Zübeyr), İbn Abbas'a: "Ey İbn Abbas! Daha nereye kadar insanları yanıltacaksın!" deyince, İbn Abbas: "Neden ey Urvecik?" diye sordu. Urve: "Hac aylarında umre yapmalarını da söylüyorsun. Oysa Ebu Bekr ile Ömer bunu yasaklamışlardı" deyince, İbn Abbas: "Ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu (hac aylarında umreyi) yapmıştı" dedi. Bunun üzerine Urve: "Ama onlar senden daha fazla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e tabi olmuşlar ve bu konularda senden daha bilgililer" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11043 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Muhassab'da konakladığı gece Aişe'nin umre yapmasına izin vermesi müşriklerin bu yöndeki uygulamalarını yok etmek içindi. Zira onlar: "Develerin yaraları iyileşip tüyleri çıkınca ve Safer ayı girince umre yapmak isteyen yapabilir" derlerdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1564, 3832) ve Müslim (2983) rivayet ettiler.

 

 

 

11044 (3)- İbn Abbas der ki: "(Cahiliye döneminde) hac aylarında umre yapmayı yeryüzündeki en büyük günahlardan sayarlardı. Bu yüzden Muharrem ayını Safer ayıyla değiştirirler ve umre konusunda: "Develerin yaraları iyileşip tüyleri çıkınca ve Safer ayı girince umre yapmak isteyen yapabilir" derlerdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabı Mekke'ye gelince hac için ihrama girdiklerinin dördüncü gününün sabahı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haclarını umreye dönüştürmelerini emretti. Bu, onlara ağır geldi ve: "Ey AlIah'ın Resulü! Nasıl bir ihramdan çıkışı kastediyorsun?" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tamamen ihramdan çıkmanızı emrediyorum!'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (3/337, 338, 7/112) ve Müslim (1/355) rivayet ettiler.

 

 

 

11045 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için ihrama girerken ashab, hac için ihrama girdiler. Umre sonrası yanında kurbanlık getirmeyenler ihramdan çıktılar. Talha ve başka bir adam yanlarında kurban getirmedikleri için ihramdan çıkmışlardı."

Ravh rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ashabı hac için ihrama girdiler ... " ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/354, 355) rivayet etti.

 

 

 

11046 (5)- İbn Ebi Müleyke bildiriyor: İbn Abbas, Urve b. ez-Zübeyr'e: "Ey Urvecik! Annene sor bakalım, baban Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile hacca geldiği zaman (umre sonrası) ihramdan çıkmamış mı?" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11047 (6)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacda temettü yaptı" dedi. Urve b. ez-Zübeyr: "Ama Ebu Bekr ile Ömer temettüyü yasakladılar" deyince, İbn Abbas: "Urvecik ne diyor öyle!" diye çıkıştı. Urve: "Ebu Bekr ile Ömer temettüyü yasakladılar, diyorum" karşılığını verince, İbn Abbas: "Gördüğüm kadarıyla insanlar helak olacak! Ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diyorum, o ise Ebu Bekr, Ömer diyor" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ