MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Umre'nin Belirli Bir Vaktinin Olmaması

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

11012 (1) İkrime b. Halid bildiriyor: Abdullah b. Ömer'e hacdan önce umre yapmayı sorduğumda: "Kişinin haccetmeden önce umre yapmasında bir sakınca yoktur" dedi. Yine: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de haccetmeden önce umre yapmıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/477) ve Ebu Davud (2/150) rivayet ettiler.

 

 

 

11013 (2)- İkrime b. Halid b. el-As el-Mahzumi der ki: Mekke ahalisinden birkaç kişiyle birlikte Medine'ye geldik. Oradan Mekke'ye umreye dönecektik. Medine'de Abdullah b. Ömer'le karşılaşınca ona: "Mekke ahalisinden bir topluluğuz ve buradan umreye gitmek istiyoruz, ancak henüz haccetmiş değiliz" dedim. Abdullah: "Olur, buna ne engel olabilir ki? Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bütün umrelerini haccından önce yapmıştı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Buhari (1774) rivayet etti.

 

 

 

11014 (3)- Salim der ki: Abdullah b. Ömer, Allah'ın tanıdığı ruhsat ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in izin verdiği uygulamaya dayanarak hacda temettü (hac mevsiminde farklı ihramlarla önce umre, sonra hac) yapılabileceği yönünde fetva verirdi. Bazıları ona: "Bu konuda babana nasıl aykırı davranırsın? Zira baban hacda temettuyu yasaklardı" denilince de şöyle karşılık verirdi: "Yazıklar olsun size! Allah'tan korkmaz mısınız! Ömer bunu yasaklarken hayrınızı düşünmüş, umrenizin tam olmasını istemiştir. Allah helal kılıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de uygulamışken siz neden haram kılıyorsunuz? Uyulması gereken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti mi, yoksa Ömer'in uygulaması mı? Ömer, hac aylarında umrenin haram olduğunu söylemiş değildir. Ömer'in dediği umreyi hac ayları dışında yapmanızın umrenin tam olması için daha uygun olacağıdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/82, "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

 

2. Ümmü Seleme

 

11015- Ebu İmran Eslem anlatıyor: Bazı azatlılarımla birlikte hacca gittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Ümmü Seleme'nin yanına girip: "Haccı yapmadan önce umre yapabilir miyim?" diye sorduğumda: "Umreyi istersen hacdan önce, istersen de hacdan sonra yaparsın" dedi. Ona: "Çünkü daha önce haccetmemiş olan kişinin hacdan önce umre yapamayacağını söylüyorlar" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diğer hanımlarına da bu konuyu sorduğumda hepsi de Ümmü Seleme'nin dediğini söylediler. Tekrar yanına dönüp onların sözlerini aktardığımda şöyle dedi: "Bu konuda içini tam olarak rahatlatacak bir şey diyeyim mi? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ey Muhammed'in ailesi! Umreyle birlikte hacca niyet ederek ihrama girin!'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 12/340 (790) ve Beyhaki (4/355) rivayet ettiler.

Heysemi (3/235): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

3. Bera b. Azib (r.a.)

 

11016 (1) Ebu İshak bildiriyor: Bera b. Azib: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacdan önce bir umre yaptı, yine haccetmeden bir umre daha yaptı, yine haccetmeden bir umre daha yaptı" deyince, Hz. Aişe: "(Bera), ardından hac da yaptığı umreyle birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dört umre yaptığını biliyor" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1781) ve Tirmizi (938) rivayet ettiler.

 

 

 

11017 (2)- Bera bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zilka'de ayında umre yaptı.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 3/600 (1781), Müslim 2/916 (1253), Ebu Davud 2/206 (1994) ve Tirmizi 3/171 (816, "hasen garib") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ