MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

2- Haccın Farziyeti

 

1. Hz. Ali (r.a.)

 

10926- Hz. Ali der ki: "Ona bir yol bulup güç yetirenlerin Ev'i haccetmesi Allah'ın insanlar üzerindeki hakkıdır"[Al-i İmran 97] ayeti nazil olduğu zaman ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Her yıl mı?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susup herhangi bir şey demedi. Yine: "Her yıl mı?" diye sorduklarında: ''Eğer buna evet desem bu sefer her yıl size farz olacaktı'' buyurdu. Bunun üzerine Allah: "Ey iman edenler! Size açıklandığı takdirde, sizi üzecek olan şeylere dair soru sormayın. Eğer Kur'an indirilirken bunlara dair soru sorarsanız size açıklanır. (Halbuki) Allah onları bağışlamıştır. Allah, çok bağışlayandır, halimdir,,[Maide 101] ayetini indirdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (814, 3055) ve İbn Mace (2884) rivayet ettiler.

21409 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

10927 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde: ''Ey insanlar! Hac sizlere farz kılındı'' buyurunca, Akra' b. Habis kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Her yıl mı?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet evet desem her yıl sizlere farz olacak. Her yıl farz olduğu zaman onunla amel etmeyecek veya buna gücünüz yetmeyecek. Her kişi için hac bir defadır. Daha fazla haccetmek isteyen kişi, nafile olarak hacceder'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/70, 71), İbn Mace (2/108) ve Nesai (2/2) rivayet ettiler.

 

 

 

10928 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde: ''Ey insanlar! Hac sizlere farz kılındı'' buyurunca, Akra' b. Habis kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Her yıl mı?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet evet desem her yıl sizlere farz olacak. Her yıl farz olduğu zaman onunla amel etmeyecek veya buna gücünüz yetmeyecek. Her kişi için hac bir defadır. Daha fazla haccetmek isteyen kişi, nafile olarak hacceder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10929 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her müslümanın ömründe bir defa haccetmesi farzdır. Şayet her yıl desem her yıl farz olurdu'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10930 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Hac her yıl mı farzdır?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her bir kişinin ömründe bir defa haccetmesi farzdır. Şayet her yıl desem her yıl farz olurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi, Müsned'de (2669) rivayet etti.

 

 

 

10931 (5)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her bir kişinin ömründe bir defa haccetmesi farzdır. Şayet her yıl desem her yıl farz olurdu'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10932 (6)- İbn Abbas der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haccın her yıl mı farz olduğunu sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her bir kişinin ömrÜnde bir defa haccetmesi farzdır. Şayet her yıl desem her yıl farz olurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10933 (7)- İbn Abbas der ki: Akra' b. Habis "Ey Allah'ın Resulü! Hac her yıl mı, yoksa yılda bir defa mı farz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kişi için hac bir defadır. Daha fazla haccetmek isteyen kişi nafile olarak hacceder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10934 (8)- İbn Abbas bildiriyor: Akra' b. Habis: "Ey Allah'ın Resulü! Hac her yıl mı farz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her kişi için hac bir defadır. Daha fazla haccetmek isteyen kişi nafile olarak hacceder. Ancak ''Evet! her yıl farzdır'' deseydim her yıl farz olacaktı. Her yıl farz olsaydı bu emri dinlemeyecek ve yerine getirmeyecektiniz. ''

 

[Sahih]

 

 

 

10935 (9)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah haccı sizlere farz kıldı'' buyurunca, Aha' b. Habis kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Her yıl mı?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kişi için hac bir defadır. Şayet evet desem her yıl sizlere farz olurdu '' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10936- Ebu Hureyre der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir hutbe verip: ''Ey insanlar, Allah sizlere haccı farz kıldı. Bundan dolayı haccedin'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Her yıl mı haccedeceğiz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susup bir cevap vermedi. Adam aynı soruyu üç defa tekrarlayınca da Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şayet buna ''Evet'' desem her yıl haccetmeniz farz olacak ve buna gücünüz yetmeyecekti. Bundan dolayı size bir şey söylemediğim konularda bana soru sormayın. Zira sizden öncekiler peygamberlerine gereksiz soru sorup sonunda onlara muhalif düşmelerinden dolayı helak olmuşlardır. Yapmanızı emrettiğim şeyleri elinizden geldiği kadar yapın, size yasakladığım şeylerden de uzak durun. ''

 

624 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ