MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

DEVAM: 1- Hac ve Umre'nin Fazileti

 

6. Hz. Aişe (r.anha)

 

10912 (1) Mu'minlerin annesi Hz. Aişe der ki: Biz kadınlar cihada çıkmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin istediğimizde: ''Sizin cihadınız hacdır'' veya: ''Bu konuda hac sizin için yeterlidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari 3/381 (1520, "muallak") ve Nesai 5/114 (2628) rivayet ettiler.

 

 

 

10913 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cihada çıkmak yerine) evinizde kalın! Sizin cihadınız budur'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

10914 (3)- Mu'minlerin annesi Aişe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Sizlerle birlikte cihada çıkalım mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Gereği gibi yerine getirilmiş bir hac, sizin için cihad hükmündedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1520, 2784, 2876) ve Nesai (5/114) rivayet ettiler.

 

 

 

10915 (4)- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Kadınların da cihada çıkması gerekiyor mu?" diye sorduğumda: ''Kadınların cihad'ı hac ile umredir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Darakutni (2/284) rivayet etti

 

 

 

10916 (5)- Mu'minlerin annesi Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Biz kadınlar da seninle cihada çıkalım mı?" dediğimde: ''Senin için cihadın en iyisi ve güzeli vardır. O da gereği gibi ifa edilip kabul görmüş hacdır'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bunu işittikten sonra asla haccetmekten geri durmam.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1861) rivayet etti.

 

 

 

10917 (6)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınların cihadı, şu Kabe'de haccetmektir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10918 (7)- Hz. Aişe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Kadınlara da cihad farz mıdır?" diye sorduğumda: ''Evet! içinde savaş olmayan cihad farzdır. O da hac ile umredir'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

10919 (8)- Hz. Aişe der ki: Biz kadınlar cihada çıkmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin istediğimizde: ''Bu konuda hac sizin için yeterlidir'' veya: ''Sizin cihadınız hacdır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10920 (9)- Mu'minlerin annesi Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kadınların cihad etmesi konusunu sorduğumda: ''Bu konuda hac sizin için yeterlidir'' veya: ''Sizin cihadınız hacdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ