MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

61- İ'tikaf'ta Olan Kişi'nin Yapabileceği ve Yapamayacağı Şeyler

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

10774 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itikafa girdiği zaman (başını kapıdan içeriye uzatır ben de içerden) saçlarını temizleyip düzeltirdim. Zira itikafta olduğu zamanlarda (hela gibi) zaruri ihtiyaçlar dışında eve girmezdi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/312), Müslim (297), Tirmizi (804) ve Ebu Davud (2467) rivayet ettiler.

 

 

 

10775 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itikafa girdiği zaman başını Mescid'den odanın içine uzatır, ben de içerden onu temizleyip düzeltirdim. Zira itikafta olduğu zamanlarda abdest gibi zaruri ihtiyaçlar dışında eve girmezdı"

 

[Sahih]

 

 

 

10776 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de itikafa girdiği zaman zaruri ihtiyaçlar dışında eve girmezdı Bir defasında bedeni Mescid'de başı benim kapı eşiğinde olacak şekilde başını adamdan yıkadım."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10777 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itikafa girdiği zaman zaruri ihtiyaçlar dışında Mescid'den çıkmazdı."

 

[Zayıf]

 

 

 

10778 (5)- Hz. Aişe der ki: "İtikafta olduğumda ancak zaruri bir ihtiyaçtan itikaf yerinden çıkar veya hasta varsa bir eve girer, ayakta iken hal hatır sorup dönerdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itikafta olduğu zamanlarda Mescid'de durup eve sadece başını geçirir, ben de onun saçlarını temizleyip düzeltirdim. İtikafta olduğu zamanlarda zaruri ihtiyaçlar dışında da eve girmezdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (2029), Müslim (297), Ebu Davud (2468), Tirmizi (805) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3375) rivayet ettiler.

 

 

 

10779 (6)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de itikafta iken odanun kapısına gelip durur, ben de odamdan eşikte başını yıkardım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece başı eşikte durur, bedeninin kalan kısmı ise Mescid'de olurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

10780 (7)- Urve bildiriyor: "Aişe, itikafta olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını temizleyip düzeltirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'deyken başını odanın eşiğine uzatır, Aişe odadan temizlerdi."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ