MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 16- Sahur Yapmanın Fazileti

 

3. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

10034 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sahur yemeği bereketli bir yemektir. Bir yudum su içecek olsanız dahi sahuru yapmaktan geri durmayın. Zira Allah ve melekleri sahur yapanlara salat ederler. ''

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (4840) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Ebu Rifa'a'nın güvenilir veya zayıf olduğunu söyleyen kimseye rastlayamadım. Bunun dışındakiler Sahih ricaldir."

 

 

 

10035 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sahurunuzu yapın, zira sahurda bereket vardır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (4846) der ki: "Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir.

İsnadında yer alan Muhammed b. Ebi Leyla ve Atiyye'nin her ikisi de şaibelidir. Hadisleri ise hasendir."

 

 

 

10036 (3)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sahur yemeği bereketli bir yemektir. Bir yudum su içecek olsanız dahi sahuru yapmaktan geri durmaym. Zira Allah ve melekleri sahur yapanlara salat ederler. ''

 

[Hasen]

 

 

 

4. İrbad b. Sariye

 

10037 (1) İrbad b. Sariye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında: ''Bereketli olan yemeğe buyurun'' diyerek beni sahur yemeğine davet etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Kebir'de (18/252) rivayet etti.

Heysemi de Mecmau'z-Zevaid'de (9/356) zikretti.

26873 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

10038 (2)- İrbad b. Sariye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ramazan ayında: ''Bereketli olan yemeğe buyurun'' diyerek Müslümanları sahur yemeğine davet ettiğini işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

5. Mikdam b. Ma'dikerib (r.a.)

 

10039- Mikdam b. Ma'dikerib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sahur yemeğinden geri durmayın, zira bereketli olan bir yemektir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (4/146) rivayet etti.

 

 

 

6. Ashabdan Biri

 

10040 (1) Abdullah b. el-Haris, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Sahurunu yapan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde bana: ''Sahur! Allah'ın size ihsan ettiği bir berekettir. Onun için sahuru yapmaktan geri durmayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/145) rivayet etti.

 

 

 

10041 (2)- Abdullah b. el-Haris, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Adamın biri sahurunu yapan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girince ona: ''Sahur! Allah'ın size ihsan ettiği bir berekettir. Onun için sahuru yapmaktan geri durmayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ