MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

8- Ramazanın Başlamasının ve Bitmesinin Hilal'i Görmekle Geçerli Olması; Bulutlu Günlerde Ayın Otuz Güne Tamamlanması

 

1- İbn Abbas (r.a.)

 

9900 (1) Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ay'ı görmeden oruca başlamayın'' veya: ''Ayı görünce oruca başlayın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (4/135) rivayet etti.

 

 

 

9901 (2)- Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ay'ı görünce oruca başlaym, Ay'ı görünce de orucunuzu bitirin. Ay ile aramza bulut girer (de onu göremezseniz, ayın günlerinin) sayısını otuza tamamlayın. O (Ramazan) ayına da, (Şaban'ın son bir-iki gününde oruç tutarak) bir nevi karşılama yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (688), Nesai (4/136) ve İbn Huzeyme (1912) rivayet ettiler.

 

 

 

9902 (3)- Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ay'ı görünce oruca başlayın, Ay'ı görünce de orucunuzu bitirin. Ay ile aranıza bulut girer (de onu göremezseniz, ayın günlerinin) sayısını otuza tamamlayın. Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9903 (4)- Ebu'l-Bahteri der ki: Biz Zat-ı Irk denilen yerdeyken Ramazan hilalini görünce, bu durumu sorması için bir adamı İbn Abbas'a gönderdik. Gönderdiğimiz adam bunu İbn Abbas'a sorunca, İbn Abbas şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah, Ay'ı görmeniz için müddetini uzattı. Eğer hava bulutlu olursa, sayıyı (Şaban ayını otuza) tamamlayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1099) rivayet etti.

 

 

 

9904 (5)- Muhammed b. Cübeyr der ki: İbn Abbas, Ramazan hilali görünmeyince, Ramazanı oruçlu karşılamayı hoş karşılamaz ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hilal'i göremezseniz (Şaban ayını) otuza tamamlayın'' buyurdu" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/135) ve İbnu'l-Carud (375) rivayet ettiler.

 

 

 

9905 (6)- Muhammed b. Ebi Harmele'nin Kureyb'den bildirdiğine göre Ümmu'l-Fadl binti'l-Haris, Kureyb'i, Şam'da olan Muaviye'ye gönderdi. Kureyb der ki: Şam'a varınca, Ümmu'l-Fadl'ın istediklerini yaptım ve henüz Şam'dayken Ramazan hilali göründü. Hilali Cuma gecesi görmüştük. Sonra ayın sonunda Medine'ye geldiğimde, Abdullah b. Abbas bana: "Ramazan hilalini ne zaman gördünüz?" diye sordu. Ben: "Cuma gecesi gördük" cevabını verince: "Sen gördün mü?" diye sordu. Ben: "Evet. Başkaları da gördüler ve oruç tuttular. Muaviye de oruç tuttu" dedim. İbn Abbas: "Ama biz Cumartesi gecesi gördük. Ramazan ayını otuza tamamlayıncaya veya hilali görünceye kadar oruca devam edeceğiz" dedi. Ben: "Muaviye'nin hilali görmesi ve oruç tutması senin için yeterli değil mi?" diye sorunca, İbn Abbas: "Hayır, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yapmamızı emretti" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/300), Ebu Davud (2/271) ve Tirmizi (2/35) rivayet ettiler.

 

 

 

9906 (7)- Ebu'l-Bahteri der ki: Biz Zat-ı Irk denilen yerdeyken Ramazan hilalini gözetledik ve (göremeyince) bu durumu sorması için bir adamı İbn Abbas'a gönderdik. Gönderdiğimiz adam bunu ona sorunca, İbn Abbas şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Ramazan hilalinin görülemediği durumlarda Şaban ayını) otuz güne tamamladı."

 

[Sahih]

 

 

 

9907 (8)- Ebu'l-Bahteri der ki: Biz Zat-ı Irk denilen yerdeyken Ramazan hilalini görünce, bu durumu sorması için bir adamı İbn Abbas'a gönderdik. Gönderdiğimiz adam bunu ona sorunca, İbn Abbas şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Allah, Ay'ı görmeniz için müddetini uzattı. Eğer hava bulutlu olursa, sayıyı (Şaban aymı otuza) tamamlayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ