MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

4- Ramazandan Sonra, Şevval Ayından Altı Gün Oruç Tutmak

 

1- Ebu Eyyub el-Ensari (r.a.)

 

9854 (1) Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim Ramazan orucunu ve Şevval ayından da altı gün oruç tutarsa, yılın tamamını oruçlu geçirmiş gibidir. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2728-30), İbn Mace (1716), Tirmizi (759) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2875) rivayet ettiler.

 

 

 

9855 (2)- Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim Ramazan orucunu ve Şevval ayından da altı gün oruç tutarsa, yılın tamamını oruçlu geçirmiş gibidir. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9856 (3)- Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ramazan orucunu tutup sonra Şevval ayından da altı gün oruç tutmak, senenin tamamını oruçlu geçirmek demektir. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

2- Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

9857 (1) Cıbir b. Abdillah el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Ramazan ayı orucunu ve Şevval ayından da altı gün oruç tutarsa bütün yılı oruç tutmuş gibidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5098) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed, Bezzar ve Taberani de el-Mu'cemu'l-Evsat'ta rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Amr b. Cabir zayıftır."

 

 

 

9858 (2)- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

9859 (3)- Cabir b. Abdillah el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Ramazan ayı orucunu ve Şevval ayından da altı gün oruç tutarsa bütün yılı oruç tutmuş gibidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

9860 (4)- Cabir b. Abdillah el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Ramazan ayı orucunu ve Şevval ayımdan da altı gün oruç tutarsa bütün yılı oruç tutmuş gibidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

3- Sevhan

 

9861- Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Ramazan orucunu tutarsa, (tuttuğu) bir ay on aya mukabildir. Ramazan bayramından sonra da altı gün oruç tutan (Ramazan orucuyla beraber) yılın tamamını oruçlu geçirmiş gibi olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1715), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2860), İbn Hibban (3635) ve Taberani (4/134) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ