MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

2- Allah Yolunda Savaşta Oruç Tutmak

 

1 - Ebu Hureyre (r.a.)

 

9839 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Allah yolunda (savaşta iken) bir gün oruç tutarsa, Allah onun yüzünü cehennemden yetmiş yıllık mesafe kadar uzaklaştırır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (1/313), ve İbn Mace (1718) rivayet ettiler.

 

 

 

9840 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa, Allah onu cehennemden yetmiş yıllık mesafe kadar uzaklaştırır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9841 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu cehennemden, yavruyken yola çıkan bir karganın yaşlanıp ölünceye kadar uçabileceği bir mesafe kadar uzaklaştırır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf1037) rivayet etti.

 

 

 

2- Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

9842 (1) Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Allah yolunda (savaşta) bir gün oruç tutarsa, Allah o gün sebebiyle Cehennemi onun yüzünden yetmiş yıllık mesafe kadar uzaklaştırır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2840), Müslim (1153), Tirmizi, fadailu'l-cihad 4/166 (1623) ve Nesai, savm 4/174 (2251) rivayet ettiler.

 

 

 

9843 (2)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa, Allah Cehennemi onun yüzünden yetmiş yıllık mesafe kadar uzaklaştırır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/173) rivayet etti.

 

 

 

9845 (4)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim Allah yolunda (savaşta iken) bir gün oruç tutarsa, Allah Onunla Cehennemin arasını yetmiş yıllık mesafe kadar açar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

3- Ebu'd-Derda

 

9846- Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ailah, yolunda cihad eden bir kimseye bulaşan toz ve toprakla Cehennem dumanını bir araya getirmez. Allahı yolunda ayakları tozlanannı vücudunun kalan kısmına Cehennemi haram kılar. Kim Allah yolunda bir gün oruç tutarsa, Allah Cehennemi ondan hızlı giden bir süvarinin bin yılda alacağı mesafe kadar uzaklaştırır. Kim Allah yolunda bir yara alırsa, ona şehitlerin mührüyle mühür vurur ve bu yara kıyamet günü ona nur olur. Bu yaranın rengi zaferan rengi, kokusu da misk kokusudur. Evvelkiler ve sonrakiler onu bu yaradan tanırlar ve: ''Falanın üzerinde şehitlerin mührü vardır'' derler. Kim Allah yolunda bir deve üzerinde savaşırsa, cennet ona vacip olur. ''

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ