MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 1- Orucun Fazileti ve Oruçlunun Ağız Kokusu

 

12- Ümmü Umara

 

9832 (1) Ümmü Umara'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun evine gelince, kavminden bazıları da orada toplandılar. Ümmü Umara onlara hurma ikram edince oradakiler yediler, ama bir kişi geri çekildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun neyi var?'' diye sorunca, adam: "Ben oruçluyum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun yanında yemek yendiği zaman onlar yemeği bırakıncaya kadar veya doyuncaya kadar melekler oruçlu için dua ve istiğfar ederler'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, savm 3/144 (785 "hasen sahih"), İbn Mace, savm 1/556 (1748), Darimi, savm 2/280 (1738) ve Abd b. Humeyd, savm (453/1568) rivayet ettiler.

 

 

 

9833 (2)- Ümmü Umara'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun evine gelince, Ümmü Umara O'na yemek ikram etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yaklaş sen de ye '' deyince, Ümmü Umara: "Ben oruçluyum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun yanında yemek yendiği zaman melekler oruçlu için dua ve istiğfar ederler'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9834 (3)- Ümmü Umara binti Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ümmü Umara'nın evine gelince, Ümmü Umara ona yemek ikram etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de ye'' deyince, Ümmü Umara: "Ben oruçluyum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun yanında yemek yendiği zaman onlar yemeği bırakıncaya veya doyuncaya kadar melekler oruçlu için dua ve istiğfar ederler'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

9835 (4)- Ümmü Umara binti Ka'b'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun evine gelince, Ümmü Umara O'na yemek ikram etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de ye'' deyince, Ümmü Umara: "Ben oruçluyum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun yanında yemek yendiği zaman onlar yemeği bitirinceye veya doyuncaya kadar melekler oruçlu için dua ve istiğfar ederler'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9836 (5)- Ümmü Umara der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza gelince, ona yemek ikram ettik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındakilerden biri oruçluydu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun yanında yemek yendiği zaman melekler oruçlu için dua ve istiğfar ederler'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ