MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 1- Orucun Fazileti ve Oruçlunun Ağız Kokusu

 

10- Ebu Umame

 

9824 (1) Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Şehid olmam için Allah'a dua et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti ve selametle ganimet elde ederek geri döndük. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Şehid olmam için Allah'a dua et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti ve selametle ganimet elde ederek geri döndük. Sonra üçüncü bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önce iki defa gelip şehid olmam için Allah'a dua etmeni istedim, sen, sağ salim ve ganimetle dönmemiz için dua ettin. Biz de sağ salim ve ganimetle döndük. Ey Allah'ın Resulü! Şehid olmam için Allah'a dua et" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti ve sağ salim ve ganimet elde ederek geri döndük. Sonra yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Bana yapacağım bir amel emret" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç tutmaya bak. Oruç gibisi yoktur'' buyurdu. Bundan sonra ne Ebu Umame'nin, ne hanımının, ne de hizmetçilerinin oruçsuz olduğu görülmedi. Ebu Umame'nin evinde gündüz duman tüttüğü görülünce: "Yanlarına misafir gelmiştir" denirdi. Ebu Umame der ki: Allah'ın dilediği kadar bir süre böyle devam ettim, sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Oruç tutmamızı emrettin. Yüce Allah'ın bu orucumuzu bereketli kılmış olmasını dilerim. Ey Allah'ın Resulü! Bana başka bir amel emret" dedim. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bil ki, Alllah için yaptığın her secdede, Allah dereceni yükseltirı bir günahını siler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 4/165 (2221) rivayet etti.

Heysemi (3/181) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

 

9825 (2)- Başka bir kanalla, Ebu Umame'den, "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gazveye hazırlanınca yanına gittim ... " diye devam eden aynı rivayette bulunulmuştur; ancak farklı olarak: "Bana, senden alacağım ve Allah'ın bu sayede beni faydalandıracağı bir ameli emret" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç tutmaya bak'' buyurdu" ibaresi vardır. [Sahih]

 

 

 

9826 (3)-Z Başka bir kanalla, Ebu Umame'den, aynı hadis veya mana olarak aynı hadis rivayet edilmiştir.

 

 

 

9827 (4)- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Bana, beni Cennete sokacak bir amel emret" deyince, Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç tutmaya bak. Onun dengi yoktur'' buyurdu. İkinci defa gittiğimde ise yine: ''Oruç tutmaya bak'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1893) ve İbn Hibban (3426) ve Hakim (1/421) rivayet ettiler.

 

 

 

9828 (5)- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Şehid olmam için Allah'a dua et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti ve sağsalim ganimet elde ederek geri döndük. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Şehid olmam için Allah'a dua et" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti ve sağsalim ganimet elde ederek geri döndük. Sonra üçüncü bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önce iki defa gelip şehid olmam için Allah'a dua etmeni istedim, sen, sağ salim ve ganimetle dönmemiz için dua ettin. Ey Allah'ın Resulü! Şehid olmam için Allah'a dua et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti ve sağ salim ve ganimet elde ederek geri döndük. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Bana, senden alacağını ve Allah'ın beni faydalandıracağı bir ameli emret" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç tutmaya bak. Oruç gibisi yoktur'' buyurdu. Bundan sonra ne Ebu Umame'nin, ne hanımının, ne de hizmetçilerinin oruçsuz olduğu görülmedi. Ebu Umame'nin evinde gündüz duman tüttüğü görülünce bundan yanlarına misafir geldiği anlaşılırdı. Ebu Umame der ki: Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Bana bir şeyemrettin, Yüce Allah'ın beni ondan faydalandırmış olmasını dilerim. Bana Allah'ın beni kendisiyle faydalandıracağı başka bir amel emret" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bil ki, Allah için yaptığın her secdede, Allah dereceni yükseltir ve -veya- bir günahını siler'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai 4/165 (2221) rivayet etti.

Heysemi (3/181) Ahmed'in ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi. En son cümledeki şüphe, ravi Mehdi'ye aittir.

 

 

 

9829 (6)- Ebu Umame der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Şehid olmam için Allah'a dua et" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ınl Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti ve selametle ganimet elde ederek geri döndük. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Şehid olmam için Allah' a dua et" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onları selametle ve ganimetle geri döndür'' diye dua etti ve selametle ganimet elde ederek geri döndük. Sonra başka bir gazveye hazırlanınca yanına gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önce üç defa gelip şehid olmam için Allah'a dua etmeni istedim, sen, sağ salim ve ganimetle dönmemiz için dua ettin. Biz de sağ salim ve ganimetlerle geri döndük. Ey Allah'ın Resulü! Bana, Allah'ın beni faydalandıracağı bir ameli emret" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç tutmaya bak. Oruç gibisi yoktur'' buyurdu. Bundan sonra Ebu Umame'nin evinde gündüz duman tüttüğü görülmedi. Ebu Umame ve ailesi oruçlu olduğu için, gündüz evinde duman tüttüğü görülünce yanlarına misafir geldiği anlaşılırdı. Ebu Umame der ki: Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Bana bir şeyemrettin, Yüce Allah'ın beni ondan faydalandırmış olmasını dilerim. Bana başka bir amel daha emret" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bil ki; Allah için yaptığın her secdede, Allah dereceni yükseltir ve bir günahını siler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9830 (7)- Ebu Umame der ki: Ey Allah'ın Resulü! Bana, beni Cennete sokacak bir ameli bildir" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç tutmaya bak. Orucun dengi -veya gibisi- yoktur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ