MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

DEVAM: 42- Sadakadan Sayılan Özellikler ve Vücudun Sadakası

 

7- Ebu Berze

 

9737 (1) Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bana, yapabileceğim bir ameli emret" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yolda eziyet veren şeyleri gider, bu senin için sadaka olur'' buyurdu. Mekke'nin fethedildiği gün, Kabe'nin örtülerine tutunmuş olan Abduluzza b. Hatal'ı öldürdüm. O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Abduluzza b. Hatal dışında, insanlara eman verilmiştir'' buyurmuştu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6458) rivayet etti.

 

 

 

9738 (2)- Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Belki sen vefat ettiğin zaman ben hala hayatta olurum. Bana, Allah'ın beni onunla faydalandıracağı bir şey söyle" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şöyle yap, şöyle yap '' deyip hatırlamadığım bir şeyler söyledi ve: ''Yoıda (gelen geçeni) rahatsız eden şeyleri kaldır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2021 (2618) rivayet etti.

 

 

 

9739 (3)- Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Faydalanacağım bir şeyler öğret" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''MüsIümanların yolundaki rahatsızlık veren şeyleri gider'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

22552 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

9740 (4)- Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bana, Allah'ın beni onunla faydalandıracağı bir şey öğret" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsaniara eziyet veren şeyleri yollarından kaldir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9741 (5)- Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bana, Cennete gireceğim veya faydalanacağım bir şey öğret" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''MüsIümanların yolundaki rahatsızlik veren şeyleri gider'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

22552 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

9742 (6)- Ebu Berze el-Eslemi der ki: Ka.be'nin örtüsüne tutunmuş olan Abduluzza b. Hatal'ı öldürdüm ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Bana yapabileceğim bir ameli emret" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yoldaki eziyet veren şeyleri kaldır. Bu, senin için sadakadır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ