MÜSNED-İ HANBEL

ZEKAT

 

42- Sadakadan Sayılan Özellikler ve Vücudun Sadakası

 

1- Ebu Hureyre (r.a.)

 

9715 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Güzel söz sadakadır. Namaz -veya mescide gitmek- için attığın her adım sadakadır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1494) ve İbn Hibban (472) rivayet ettiler.

 

 

 

9716 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsanın her bir eklemi için güneşin her doğduğu günde bir sadaka gerekir. İki kişi arasını adaletle bulmak bir sadakadır. Bir kimsenin bineğine binmesine yardımcı olmak veya yükünün bineğine yüklenmesine yardımcı olmak da bir sadakadır. Güzel söz söylemek de bir sadakadır. Namaza giderken attığın her adım da bir sadakadır. Gelip geçenleri rahatsız eden şeyleri yoldan alıp atmak ta bir sadakadır.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (3/83, 1/277) ve Buhari (4/56, 6/92-93, 4/35, 6/63) rivayet ettiler.

 

 

 

9717 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ademoğlunun her bir eklemi için her sabah bir sadaka gerekir. '' Bu durum insanlara ağır gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'ın kullarına selam vermen sadakadır. Gelip geçenleri rahatsız eden şeyleri yoldan alıp atmak ta bir sadakadır. İyiliği emretmen sadakadır. Kötülükten alıkoyman sadakadır. '' Şimdi hatırlamadığım, buna benzer başka şeyler de söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

9718 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her can için güneşin her doğduğu günde bir sadaka gerekir. İki kişi arasını adaletle bulmak bir sadakadır. Bir kimsenin bineğine binmesine yardımcı olmak veya yükünün bineğine yüklenmesine yardımcı olmak da bir sadakadır. Gelip geçenleri rahatsız eden şeyleri yoldan alıp atmak ta bir sadakadır. Güzel söz söylemek de bir sadakadır. Namaza giderken attığın her adım da bir sadakadır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1493) rivayet etti.

 

 

 

9719 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güzel söz sadakadır. Kişinin namaza gitmek için attığı her adım da sadakadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (4/43) ve Müslim, zekat 2/699 (10009) rivayet ettiler.

 

 

 

9720 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanın her uzvu için bir sadaka vardır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, salatu'l-musafirin 1/499 (720), Ebu Davud, edeb 4/362 (5243) ve İbn Huzeyme 2/229 (1225) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ